Φάμελλος για Ελληνικός Χρυσός: Επιχειρηματικότητα δεν γίνεται με δελτία τύπου, ούτε με εξώδικα σε υπουργούς

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

"Παρακολουθούμε μια επιχείρηση να εκβιάζει, είτε μέσω των εργαζομένων είτε ζητώντας μία πιο 'συνεργάσιμη' κυβέρνηση", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Για επιχείρηση εκβιασμού της κυβέρνησης κατηγόρησε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ο Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ3.

"Παρακολουθούμε μία επιχείρηση να εκβιάζει, είτε μέσω των εργαζόμενων, είτε ζητώντας μία πιο "συνεργάσιμη" κυβέρνηση. Ωστόσο, επιχειρηματικότητα δε γίνεται με δελτία τύπου, ούτε με εξώδικα σε υπουργούς. Ζητήσαμε διαιτησία διότι έχουμε επιλέξει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Αυτές τις ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας νέας προσπάθειας της εταιρείας να δημιουργήσει ένα νέο εκβιασμό, μία νέα πίεση” πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι στην ελληνική κοινωνία είναι ξεκάθαρο ότι μία διαιτησία που γίνεται με διαφάνεια και στην οποία συμμετέχει και ανώτατος δικαστικός, εξασφαλίζει ότι τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα, πάνω στο τραπέζι, χωρίς ειδικές συνθήκες αδειοδότησης για κάποιους. “Κατά τα άλλα” συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, “δεν νομίζω ότι η πολιτεία οφείλει να απαντά σε κάθε κίνηση τακτικής της Ελληνικός Χρυσός".

ADVERTISING

"Η επιχειρηματικότητα γίνεται πλέον με τους ίδιους κανόνες για όλους τους επιχειρηματίες. Το γεγονός αυτό έχει δώσει μεγάλη ώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα" σημείωσε ο κ. Φάμελλος, ενώ σχολίασε ότι η παγκόσμια κοινότητα, ήδη από τη Διάσκεψη του Ρίο, το 1992, έχει καταλήξει και πολιτικά και επιστημονικά, ότι “η ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο βιώσιμη. Εάν δεν είναι βιώσιμη, δεν είναι ανάπτυξη. Εάν λοιπόν κάποιος καταναλώσει τους φυσικούς πόρους, πρακτικά δεν θα έχει ούτε ανάπτυξη, ούτε ποιότητα ζωής, ούτε δημόσια υγεία” είπε ο κ. Φάμελλος και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του στη ΔΕΘ, τις οποίες χαρακτήρισε “αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές", εφόσον δεν λαμβάνουν υπόψη την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησε όχι μόνο δεν πέτυχαν αύξηση των επενδύσεων, αλλά αποδόμησαν και την παραγωγή και την εργασία και το περιβάλλον.

Για την απορρύπανση του Σαρωνικού

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ρωτήθηκε και για την πορεία της απορρύπανσης στον Αργοσαρωνικό, απαντώντας ότι η πρόοδος του έργου προχωρά με επάρκεια, όπως δήλωσαν και οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, εχθές από την παραλία του Αλίμου. Σε κάθε περίπτωση, "έχουν περιοριστεί οι πετρελαιοκηλίδες και γίνεται η άντληση και η επεξεργασία των αποβλήτων, ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι εκεί από την πρώτη ημέρα του ατυχήματος και ελέγχουν, ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις ως προς την περιβαλλοντική ευθύνη και τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται".

Κρίσιμο στοιχείο για το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης η ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου

Ως προς τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως πρόκειται για ένα από τα πάγια αιτήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί εντός του 2017, στο επικείμενο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. "Ο Θερμαϊκός Κόλπος αποτελεί μία αρκετά ευαίσθητη λεκάνη, περιλαμβάνει πολλά και μεγάλα ποτάμια, ενώ διαθέτει σημαντική οικονομική παραγωγή, αφού εμπερικλείει το λιμάνι και τη βιομηχανική ζώνη. Ο Ενιαίος Φορέας, εκτός των άλλων, θα συμβάλλει και στον έλεγχο των περιβαλλοντικών αδειών, ενώ θα προηγηθεί πριν τη θεσμοθέτησή του και ένας μήνας τοπικής δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις".

Για το πρόβλημα των αγριόχοιρων στο Σέιχ Σου

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε και το ζήτημα της εμφάνισης αγριόχοιρων στην περιαστική περιοχή του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη: "Δεν είναι οικολογική και φιλοζωική στάση να δίνουμε τροφή στα αγριογούρουνα στην αστική ζώνη, διότι έτσι τροφοδοτούμε το πρόβλημα" τόνισε ο κ.Φάμελλος και διευκρίνισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν θα γίνει προσβάλλοντας τις συνθήκες και τους όρους προστασίας της άγριας ζωής, αφού αφορά υβρίδια.

“Συζητάμε για την εκδίωξή τους από το δάσος του Σέιχ Σου για την ασφάλεια του πληθυσμού. Δεν μιλάμε για θανάτωση. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε την παρακολούθηση των δράσεων προστασίας του αγριόχοιρου στην υπόλοιπη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η αύξηση της κάρπωσης, ως μέσο διαχείρισης του υπερπληθυσμού, και η καταγραφή του πληθυσμού από τις δασικές υπηρεσίες", είπε χαρακτηριστικά.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γ. Σταθάκης: Το αποτέλεσμα της διαιτησίας για την Ελλ. Χρυσός θα είναι τελεσίδικο

Η Eldorado Gold έλαβε ειδοποίηση διαιτησίας από την Ελληνική Κυβέρνηση

24Media Network