Φίλης σε Μητσοτάκη: ‘Δεν είμαι πριγκιπόπουλο, ούτε αιώνιος φοιτητής’

Discussion on Education at the plenary hall of the Greek parliament, on September 28, 2016 /        , , 28  2016.
Discussion on Education at the plenary hall of the Greek parliament, on September 28, 2016 / , , 28 2016. SOOC

Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη υποκίνηση διαδικτυακής λάσπης. Κατηγόρησε τον Αμβρόσιο για αντιχριστιανική εκστρατεία μίσους. «Χτύπησε τις καμπάνες για τον επικείμενο θάνατό μου» είπε και ανέφερε ότι ο Αμβρόσιος τον αποκάλεσε "φίδι" (Vid)

Απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον χαρακτήρισε «αιώνιο φοιτητή» έδωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατηγορώντας τον ότι υποκινεί την επίθεση εναντίον του διαιωνίζοντας αυτό τον χαρακτηρισμό και ταυτόχρονα καυτηρίασε τα κηρύγματα μίσους του Αμβρόσιου αντιπαραβάλλοντας τα με τα φωτισμένα παράδειγματα αντιστασιακών ιερεών την περίοδο της δικτατορίας.

«Δεν είμαι πριγκιπόπουλο. Κρινόμαστε από το έργο μας και από το ήθος μας. Να με κρίνετε ως υπουργό Παιδείας είπε ο κ. Φίλης. «Δεν είναι μυστικό ότι δεν πήρα πτυχίο στη Νομική παρότι είχα μπει από τους πρώτους. Ήταν επιλογή μου, δεν είμαι αιώνιος φοιτητής» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κανένα κόμπλεξ για αυτό. Στηλίτευσε, όμως, την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ότι είναι υποκινήτης μιας λάσπης εδώ και πάρα πολύ καιρό στο χώρο της ηλεκτρονικής παραενημέρωσης. Νομίζει ότι έτσι μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου ή αυτό της κυβέρνησης». Επίσης, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν σέβεται τους αντιπάλους του «παρά την αστική ευγένειά του».

Ο κ. Φίλης καυτηρίασε όμως και τα κηρύγματα μίσους του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου επισημαίνοντας ότι θίγουν την ίδια την Εκκλησία. «Ο κ. Αμβρόσιος έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του ένα φυλλάδιο όπου με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό που λέει ότι όλοι οι χονδροί είναι βλάκες» είπε και κατέθεσε το φυλλάδιο μίσους στα πρακτικά. «Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά, τόσο προκλητικά» συμπλήρωσε ο υπουργός. «Δεν είναι δυνατόν να κάνει ο κ. Αμβρόσιος τέτοια αντιχριστιανική εκστρατεία» είπε και κάλεσε την διοίκηση της Εκκλησίας να τοποθετηθεί στο θέμα. Ανέφερε, μάλιστα ότι μετά την κατάρα να του σαπίσει το χέρι ο κ. Αμβρόσιος έκρουσε και τις καμπάνες για τον επικείμενο θάνατό του. «Ευτυχώς ο θεός μακρόθυμος και πολυέλεος δεν ακούει τους Αμβρόσιους» συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι ο Αμβρόσιος είχε χαρακτηρίσει της Χρυσή Αυγή «γλυκιά ελπίδα του Έθνους».

Ο υπουργός Παιδείας επανήλθε, όμως, και στο θέμα των αναφορών του στο ρόλο της Εκκλησίας σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. «Προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας» είπε και υπογράμμισε ότι αναφέρεται σε ορισμένους εκκλησιαστικούς παράγοντες. «Ο λαϊκός κλήρος βεβαίως και είχε συμμετοχή στη διάρκεια του αγώνα κατά των κατακτητών» είπε.

Ξεχώρισε μάλιστα δύο προσωπικότητες της Εκκλησίας για τον αγώνα τους κατά της Δικτατορίας υποστηρίζοντας ότι ήταν ελάχιστοι εκείνοι που αντιστάθηκαν. Η μία περίπτωση ήταν ο παπά-Γιώργης Πυρουνάκης είπε, υπογραμμίζοντας ότι κάθε κήρυγμά του ήταν πράξη αντίστασης. «Αυτόν τον ανυπόταχτο παπά τον έβαλε στόχαστρο ο Αμβρόσιος, τίποτε δεν είναι τυχαίο» σημείωσε.

Επίσης αναφέρθηκε στον λιγότερο γνωστό, Τιμόθεο Λαγουδάκη. «Ήταν ένας λεβέντης από την Κρήτη. Τον γνώρισα όταν πήγαινα και έψελνα στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων» σημείωσε και υπογράμμσιε ότι ο Τιμόθεος κτύπησε τις καμπάνες το βράδυ της Δικτατορίας και αντιστάθηκε στη Χούντα. «Και άλλοι μπορεί να υπήρξαν αλλά ελάχιστοι. Οι πολλοί ήταν σιωπηλοί» συμπλήρωσε.

ΦΩΤΟ: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE: