Φίλης για σκάνδαλο Cisco-Κεραμέως: Αγνοούμε το βαθμό συμμόρφωσης του Υπουργείου στις αποφάσεις της Αρχής

Φίλης για σκάνδαλο Cisco-Κεραμέως: Αγνοούμε το βαθμό συμμόρφωσης του Υπουργείου στις αποφάσεις της Αρχής
Νίκος Φίλης Nick Paleologos / SOOC

Απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο ο Νίκος Φίλης ζήτησε απαντήσεις στο θέμα του σκανδάλου Cisco-Κεραμέως.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έγινε την Πέμπτη συζήτηση επί των ετήσιων εκθέσεων τριών ετών (2018-2020) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στον πρόεδρό της, Κ. Μενουδάκο, ο Νίκος Φίλης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, για ζητήματα που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.

Η εμπορευματοποίηση των προσωπικών δεδομένων, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με προσπορισμό τεράστιων κερδών από τις εταιρίες είναι διεθνές ζήτημα. Αφορά τα κράτη και τους θεσμούς. Στην Ελλάδα όμως, που αυτοί είναι αδύναμοι, προσβλέπουμε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ανεξάρτητη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή. Διεξάγει βέβαια άνισο αγώνα, με ελλείψεις προσωπικού όπως επισημαίνεται στις εκθέσεις της, την ώρα που στα υπουργεία έχουμε βροχή προσλήψεων συμβούλων και παρασυμβούλων.

Αναπόφευκτα η απόδοσή της είναι περιορισμένη, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής και άλλων ευρωπαϊκών Αρχών το διάστημα Φεβ. – Ιούν. 2021. Γιατί άραγε δεν ενισχύεται η Αρχή; Αποτελεί μήπως αυτό πολιτική επιλογή;

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε την κοινοβουλευτική παρέμβασή του στα εξής:

Παράδοξο ότι δεν κλήθηκε ποτέ η Cisco να συμβάλει στην έρευνα της Αρχής, παρά το γεγονός ότι είχε σύμβαση (που θυμίζω, κρατούνταν μυστική για μήνες…) με το υπουργείο Παιδείας.

Με μεγάλη καθυστέρηση, μετά από πολλές αναφορές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, γονέων, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, η Αρχή απηύθυνε στο υπουργείο πέντε επιπλήξεις και έδωσε εντολή υπό προθεσμία για αντιμετώπιση της παραβίασης πλήθους διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Ακόμα σήμερα, και ενώ έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες, επισήμως αγνοούμε το βαθμό συμμόρφωσης του υπουργείου στην καταδικαστική για αυτό απόφαση της Αρχής.

  • στο γεγονός ότι κατά την τηλεργασία των εκπαιδευτικών, με τον τρόπο που επιβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας, δεν τηρούνται οι συνθήκες εργασίας που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μείζων θέμα που οφείλει να διερευνήσει η Αρχή, προκειμένου όσοι επηρεάζονται να λάβουν επαρκείς απαντήσεις.
  • στο γεγονός ότι παρά την παρέμβαση της Αρχής, που ζήτησε τη διόρθωση αντισυνταγματικών διατάξεων στο νόμο ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί στο ζήτημα αυτό να κάνει ό,τι θέλει.
  • στην εφαρμογή ή μη των αποφάσεων της Αρχής για μη αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών όπως και κατά την τήρηση αρχείων στα σχολεία
  • στην προστασία των εκπαιδευτικών λόγω του τρόπου που επιβλήθηκαν οι ψηφιακές εκλογές στα όργανά τους, σύμφωνα εξάλλου με τις δημόσιες αντιδράσεις της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των άλλων φορέων.

Όπως έχουμε δείξει, δήλωσε ο Ν. Φίλης, θα επιμείνουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα όσο βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση (εξάλλου η επιμονή έφερε την καταδίκη του υπουργείου Παιδείας) και θα τα αντιμετωπίσει ριζικά και δημοκρατικά η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα