Νίκος Φίλης: Θα συλλάβει η ελληνική κυβέρνηση τον  Νετανιάχου αν επισκεφθεί την Ελλάδα; 

Διαβάζεται σε 2'
Ο Νίκος Φίλης
INTIME

Ο Νίκος Φίλης καλεί την κυβέρνηση να πάρει δημοσίως θέση για ένα κρίσιμο ζήτημα των ημερών.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Νίκος Φίλης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα για το αν συλληφθεί ο Μπένιαμιν Νετανιάχου σε περίπτωση που συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος και εφόσον εκδοθεί ένταλμα εναντίον του.

Αναλυτικά τόνισε: “Ο Στέφεν Χέμπεστράιτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ερωτώμενος εάν οι γερμανικές αρχές θα συλλάβουν σε γερμανικό έδαφος τον Νετανιάχου σε περίπτωση έκδοσης εντάλματος εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης  απάντησε «φυσικά, τηρούμε τον νόμο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα. “Ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΠΔ αποτελεί θεμελιώδη θέση της κυβέρνησης”, διευκρίνισε ο κ. Χέμπεστράιτ.

Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στην BILD, δήλωσε σε ανάλογη ερώτηση: «Πάντα υποστηρίζαμε ως κυβέρνηση το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – τόσο η καγκελαρία όσο και εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμούμε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε, σήμερα μας αρέσει ένα πιάτο και αύριο όχι».

Μετά, από αυτή τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης οφείλει και η ελληνική να ξεκαθαρίσει αν θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου και αν θα δώσει εντολή να συλληφθεί ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου πρωθυπουργός του Ισραήλ, αν επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης οφείλουν να απαντήσουν σχετικά με το θέμα. Το ερώτημα δεν είναι υποθετικό, αφορά το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ως χώρα της ΕΕ, έχει αναγνωρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα