Ν. Φίλης στο NEWS 24/7: Ο Κασσελάκης σε κρίσιμα ζητήματα συγκυβερνά με τον Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 8'
Ν. Φίλης στο NEWS 24/7: Ο Κασσελάκης σε κρίσιμα ζητήματα συγκυβερνά με τον Μητσοτάκη
Ο Νίκος Φίλης ΙΝΤΙΜΕ

Λίγα 24ώρα πριν ανοίξουν οι ευρωκάλπες, ο Νίκος Φίλης οριοθετεί τους στόχους της Νέας Αριστεράς και μιλά για την επόμενη μέρα στον προοδευτικό χώρο.

Σε ένα ποσοστό που μπορεί να βάλει για τα καλά τη Νέα Αριστερά στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη ευελπιστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές ο Νίκος Φίλης.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του κόμματος και πρώην Υπουργός αναλύει το σχέδιο του νέου πολιτικού οργανισμού, οριοθετεί τους στόχους και ασκεί σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην προεκλογική εκστρατεία ακούσαμε λίγα πράγματα για την Ευρώπη; Γιατί συνέβη αυτό σε εκλογές ευρωπαϊκές;

Συνέβη γιατί διανύουμε γενικότερα μια περίοδο κρίσης των κομμάτων και υποβάθμισης του πολιτικού λόγου. Η Πολιτική παλεύει να τα βγάλει πέρα σε μια συνθήκη που οι κυρίαρχες δυνάμεις προωθούν με κάθε τρόπο την αντιπολιτική και την μεταπολιτική.

Μετρήστε, για παράδειγμα πόσα απολύτως προσωποπαγή και ευκαιριακά κόμματα κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές. Πόσο τα άλλα κόμματα, όχι η Νέα Αριστερά, υποκύπτουν στη λογική των celebrities υποψηφίων από το χώρο της show biz, του θεάματος και του αθλητισμού.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Νέα Αριστερά, κάνει τη διαφορά και με τον πολιτικό της λόγο και με το ψηφοδέλτιό της. Για την επιστροφή της Πολιτικής με κεφαλαίο Πι.

Είμαστε το κόμμα που πολιτικοποιήσαμε παραπάνω από όλα τα άλλα αυτές τις Ευρωεκλογές, θέτοντας το κρίσιμο ζήτημα του Πολέμου στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου. Γιατί, είναι ακριβώς ο πόλεμος, η πολεμική οικονομία, που προωθούν οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές ελίτ, εκείνος ο παράγοντας που απειλεί να ανατρέψει όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές, την ίδια την ταυτότητα της ΕΕ όπως την είχαμε γνωρίσει.

Κατακτήσεις που ακόμη και στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής Ευρώπης, έστω και «κουτσουρεμένες» άντεχαν, κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να σαρωθούν από τον πολεμικό άνεμο που πνέει δυνατά στην Ευρώπη, με αφορμή την επικίνδυνα κλιμακούμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στο επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ειδικά αν Δεξιά και η ενισχυμένη κατά πάσα πιθανότητα Ακροδεξιά, αναλάβουν συνασπισμένες τα κρίσιμα «πόστα» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Aυτό, δηλαδή που επιχειρεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με το «ξέπλυμα» της Μελόνι και μάλλον αύριο της Λε Πεν.

Τεράστιοι πόροι σχεδιάζεται να μεταφερθούν από το κοινωνικό κράτος, τη βιομηχανία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τις πολιτικές σύγκλισης και συνοχής, στον στρατιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ανακάλυψαν αίφνης τα ευρωομόλογα και τον κοινό δανεισμό.

Όχι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το «πρασίνισμα» της οικονομίας, όχι για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική κρίση, αλλά, για να «μαυρίσει» η Ευρώπη από ένα καταστροφικό κύκλο υπερεξοπλισμών και για να θησαυρίσουν οι πολεμικές βιομηχανίες.

Με τη φρούδα ελπίδα, ότι μέσω αυτών των επενδύσεων θα ξαναπάρει μπροστά η ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία, που λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της προηγούμενης δεκαπενταετίας υπό το δόγμα της λιτότητας και του Συμφώνου Σταθερότητας, οδηγήθηκε στην απώλεια κάθε ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος απέναντι στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Για τη Νέα Αριστερά είναι η πρώτη εκλογική μάχη της ιστορίας της. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να συγκροτηθεί ένα κόμμα μέσα σε ελάχιστους μήνες και να λάβει μέρος σε εκλογές;

Ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά έγινε πραγματικότητα χάρη στην κινητοποίηση, την αυτοοργάνωση και την ανιδιοτελή συμμετοχή και προσφορά χιλιάδων αριστερών αγωνιστών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο κέρδος μας από αυτές τις Ευρωεκλογές, χωρίς καθόλου να υποτιμώ την εκπροσώπησή μας στο Ευρωκοινοβούλιο, τη στιγμή μάλιστα που διεκδικώ κι εγώ μαζί με άλλους 41 άξιους συνυποψηφίους μου την εκλογή μου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πιστεύω, ότι αν είχαμε περισσότερο χρόνο θα μιλούσαμε για άνετη εκλογή τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτών. Δεν πειράζει. Ας τους βγάλουμε τώρα, έστω και δύσκολα. Κι ας πασχίσουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή η παρουσία της Ευρωαριστεράς στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Μιας Αριστεράς που θα δράσει ως δύναμη Ειρήνης και αντίστασης στον Πόλεμο, ως δύναμη οικολογικής εγρήγορσης για τη σωτηρία του πλανήτη και ως δημοκρατικό ανάχωμα στη δεξιά και ακροδεξιά πλημμυρίδα.

Μία προσωπική ερώτηση: Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο Νίκος Φίλης δοκιμάστηκε (και σε κυβερνητικούς θώκους) και διέτελεσε βουλευτής για κάποιες περιόδους. Εγώ τώρα, αναρωτιέται κάποιος, γιατί να τον ψηφίσω για την ευρωβούλη και να μην επιλέξω ένα πρόσωπο καινούργιο;

Πολύ σωστή σκέψη για όσους/ες ψηφίζουν με αυτό το κριτήριο. Υπάρχουν και άλλοι/ες που σκέφτονται με κριτήρια ιστορικά, προσφοράς, αγώνων, πολιτικής διαδρομής κλπ. Γι` αυτό έχουμε ένα τόσο δυναμικό και ελκυστικό ψηφοδέλτιο. Μια πολύ καλή σύνθεση εκπροσωπήσεων όλων των χώρων και των ευαισθησιών της Αριστεράς, της Οικολογίας, των Δικαιωμάτων, αλλά και μια ένωση δυνάμεων όλων των ηλικιών και των διαδρομών μέσα στην Αριστερά.

Η Νέα Αριστερά είναι τόσο νέα όσο επιτάσσουν οι ανάγκες των καιρών αλλά και τόσο παλιά όσο οι δύο σχεδόν αιώνες που η Αριστερά στην Ευρώπη και τον κόσμο συγκροτήθηκε σε αυτόνομο πολιτικό υποκείμενο. Είμαι κι εγώ ένα μικρό κομμάτι αυτού του καινούργιου κόσμου που η Αριστερά πασχίζει να ξεπηδήσει μέσα από τον «παλιό» κόσμο.

Έτσι αισθάνομαι, έτσι υπηρετώ την Αριστερά εδώ και μισό αιώνα ακριβώς, από τα μαθητικά μου χρόνια, κι έτσι ζητώ να κριθεί όχι μόνο η μέχρι τώρα προσφορά μου, αλλά και οι ιδέες μου για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης από τον κόσμο της Αριστεράς. Στο πλαίσιο πάντα της συλλογικής μας προσπάθειας και των συντροφικών σχέσεων, που πέρα από θέσεις και αξιώματα είναι η αληθινή περιουσία στη ζωή κάθε αριστερού.

Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της προσεχούς μάχης δεν διαβλέπετε μία ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις στον προοδευτικό χώρο κ. Φίλη; Μπορεί το κάθε κόμμα μόνο του;

Η εμπειρία της ορμητικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της οδυνηρής ήττας του διδάσκει ότι «ευρύτερες συναινέσεις» μόνο αν έχουν ισχυρό αριστερό και ριζοσπαστικό πρόσημο, μπορεί να είναι αποτελεσματικές και χρήσιμες για την κοινωνία και την υπόθεση του Σοσιαλισμού με Δημοκρατία, Ελευθερία, Οικολογία.

Νοθευμένες, «ξενέρωτες» συναινέσεις σε κεντροαριστεροδεξιά κατεύθυνση με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν τη Νέα Αριστερά. Το λέμε ευθέως, την ίδια ώρα βέβαια που προωθούμε κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες σε επιμέρους προβλήματα.

Όμως, χωρίς την ισχυρή παρουσία των κοινωνικών κινημάτων, χωρίς ριζική αλλαγή συσχετισμών υπέρ της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, χωρίς τη δημιουργία ξανά ισχυρού αριστερού πόλου, η απλή άθροιση δυνάμεων και η σύγκλιση με μόνη «συγκολλητική ουσία» την εξουσία και όχι την πολιτική ουσία, θα οδηγήσει στην ήττα και στη διάψευση. Εμείς, αγωνιζόμαστε να φύγει η Δεξιά αλλά και κάθε δεξιά πολιτική. Όχι για να φύγει ο Μητσοτάκης και να επιστρέψει ο νεοφιλελευθερισμός, ο «Μητσοτακισμός» και η Δεξιά με άλλο πρόσωπο.

Το ζήτημα της διακυβέρνησης εν όψει των εκλογών του 2027 ή και νωρίτερα, θα το αντιμετωπίσουμε στην ώρα του και σε συνάρτηση με τη δυναμική και τους πολιτικούς όρους που θα διαμορφώνονται στην κοινωνία, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στον Μητσοτάκη και στη Δεξιά μόνο μέσα από μεγάλες ανατροπές και ανασυνθέσεις με κορμό την Αριστερά, και στη βάση ενός προγράμματος βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων, τίθεται για τη Νέα Αριστερά.

Κάτι τελευταίο: Στο στόχαστρό σας βρίσκεται συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του που όμως δεν κυβερνά. Αυτό γιατί συμβαίνει;

Ο κ. Κασσελάκης σε κρίσιμα ζητήματα συγκυβερνά με τον Μητσοτάκη. Οπότε, θα ήταν πολιτικά ανέντιμο και αφελές αυτό να μην επισημαίνεται. Μαζί (και με το ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν τους υπερεξοπλισμούς, δηλαδή, μαζί αποφάσισαν να αφαιρέσουν πόρους δισεκατομμυρίων ευρώ από την υγεία, την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος.

Μαζί υποκλίνονται στο ΝΑΤΟ που ο κύριος Κασσελάκης αποκάλεσε «ιερή αμυντική συμμαχία που μας προφυλάσσει από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν». Μαζί συμφώνησαν στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μαζί τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (όσο κι αν τώρα προσπαθεί με «Τικ Τοκ» εκδρομές στη Ραμάλα, να θολώσει τα νερά ο κ. Κασσελάκης).

Μαζί συναγωνίζονται σε φοροαπαλλαγές στους πλούσιους των 100.000, των 300.000 ακόμη και των 500.000 ευρώ ή στη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε μεγάλες περιουσίες των 400.000 και των 500.000 ευρώ.

Μαζί κηρύσσουν την κατάργηση της πάλης των τάξεων και την υποταγή των εργαζομένων στο κεφάλαιο κοροϊδεύοντας ότι τάχα αφεντικά και εργάτες είναι …συνέταιροι.

Μαζί κουνούν το ιδεολογικό λάβαρο της Δεξιάς «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Και πολλά άλλα.

Γι` αυτό καλώ τους αριστερούς πολίτες που ακόμη παραμένουν στον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη, στο όνομα των κοινών μας αγώνων, στους οποίους ο κ. Κασσελάκης ως υμνητής του κ. Μητσοτάκη ήταν απέναντι, να αφήσουν τις αυταπάτες.

Να σταματήσουν να γίνονται συνένοχοι στη γελοιοποίηση και τον εκφυλισμό αυτού του χώρου. Να συστρατευθούν με τη Νέα Αριστερά, το νέο ευρύχωρο και φωτεινό σπίτι κάθε αριστερού και αριστερής. Να ψηφίσουν με υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη τη Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα