Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που είχε ως όραμα την ενότητα

Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που είχε ως όραμα την ενότητα
Η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ένωσε τον πολιτικό κόσμο, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο εκείνη είχε καταφέρει να κρατήσει ενωμένο.

Οι κομματικές κόντρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτικής καθημερινότητας. Το ίδιο και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ κάποτε, αλλά βέβαια είναι… διακομματικός. Και όμως στις 25 Οκτωβρίου του 2021, τα κόμματα σταμάτησαν τις αντιπαραθέσεις μπροστά στο σοκ από τον πρόωρο χαμό της Φώφης Γεννηματά.

Όταν η Φώφη Γεννηματά παραιτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου για λόγους υγείας από την μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι μόλις σε 13 ημέρες θα έφευγε από τη ζωή. Λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως μαθεύτηκε στη συνέχεια, είχε νιώσει αδιαθεσία, ωστόσο είχε συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα της. Πάλευε άλλωστε με αποφασιστικότητα με τον καρκίνο από το 2008. Μάλιστα είχε διαγνωσθεί Σάββατο, είχε χειρουργηθεί Δευτέρα και μία εβδομάδα μετά είχε επιστρέψει στην πολιτική δράση.

Η Φώφη Γεννηματά SOOC

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για πρώτη φορά για την περιπέτεια της υγείας της το 2020. Στην ίδια συνέντευξη είχε ανοιχτεί και για το πένθος για τους δύο γονείς της, τους οποίους έχασε με διαφορά επτά μηνών, επίσης από καρκίνο. Ήταν μάλιστα στην ίδια ηλικία με τη μητέρα της όταν και εκείνη είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού. Η Φώφη Γεννηματά όμως θυμόταν τη δίψα της μητέρας της, Κάκιας Γεννηματά, για τη ζωή και κράτησε το παράδειγμα της, καθώς όπως θυμόταν η μητέρα της χόρευε ακόμη και όταν η υγεία της είχε χειροτερέψει πολύ.

Τότε ήταν εποχές που οι άνθρωποι απέφευγαν και να πουν τη λέξη “καρκίνος”. Πλέον με την έγκαιρη διάγνωση και τη βοήθεια της επιστήμης, ο καρκίνος είναι μία ιάσιμη ασθένεια. Δυστυχώς όχι πάντα.

Επτά μήνες μετά το θάνατο της Κάκιας Γεννηματά, το 1994, έφυγε και ο Γιώργος Γεννηματάς, επίσης από καρκίνο μετά από μάχη δύο ετών. Ο θάνατος του Γιώργου Γεννηματά συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο της χώρας και το ΠΑΣΟΚ τότε, καθώς θεωρούνταν από πολλούς ως ο φυσικός διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Φώφη Γεννηματά με τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά Instagram

Η κόρη του μπήκε στην πολιτική το 2000. Το 2002 ανέλαβε υπερνομάρχης και το 2012 επανεκλέχθηκε στη Βουλή. Εν τω μεταξύ είχε συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και είχε αναλάβει εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ όταν σχηματίστηκε με το γνωστό τρόπο η κυβέρνηση Παπαδήμου. Στη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, μέχρι τις εκλογές του 2015.

Η Φώφη Γεννηματά Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το ακόμη χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ σε εκείνες τις κάλπες οδήγησε σε εσωκομματικές εκλογές. Και τον Ιούνιο του 2015 η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 51,7%. Στη συνέχεια επιχείρησε την ανασυγκρότηση και συσπείρωση του χώρου της κεντροαριστεράς με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην οποία προσχώρησε καταρχάς η ΔΗΜΑΡ και προσκλήθηκε στη συνέχεια το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Το Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του νέου σχήματος, και η Φώφη Γεννηματά κέρδισε τον Νίκο Ανδρουλάκη με 56,75%.

Η Φώφη Γεννηματά είχε καταφέρει στα χρόνια που μεσολάβησαν να κρατήσει ενωμένο το ΚΙΝΑΛ και μάλιστα να αυξήσει και τα ποσοστά του, κόντρα στις προβλέψεις. Κατάφερε να διατηρήσει την αυτονομία του πολιτικού αυτού χώρου, ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί και έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές σειρήνες εκ δεξιών και εξ αριστερών και τα κλασικά πασοκικά εσωκομματικά μαχαιρώματα, καθώς το όνομα μπορεί να άλλαξε, όμως οι… παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν.

Η Φώφη Γεννηματά INTIME NEWS

Η ίδια προσπαθούσε να αποφεύγει τις συγκρούσεις, αλλά δεν δίσταζε ενίοτε να βάζει σκληρά όρια και να τα τηρεί. Έτσι για παράδειγμα την 1η Ιουνίου του 2017 έθεσε εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που περίμενε να ήταν επικεφαλής, αρνήθηκε να κατέβει υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Η Φώφη Γεννηματά είχε θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις δεύτερες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Όμως η μοίρα επιφύλασσε ένα άσχημο παιχνίδι. Η απόσυρση της άλλαξε τα δεδομένα, καθώς στις υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χάρη Καστανίδη, προστέθηκαν αυτές του Παύλου Γερουλάνου, του Παύλου Χρηστίδη και του Γιώργου Παπανδρέου. Η Φώφη Γεννηματα ακόμη και στη δήλωση απόσυρσης της από την κούρσα τόνιζε: «ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Αλλά όπως έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης (ένας στίχος που λέγεται ότι άρεσε πολύ στον Ανδρέα Παπανδρέου): “Όλα χάνονται. Του καθενός έρχεται η ώρα. Όλα μένουν. Εγώ φεύγω. Εσείς να δούμε τώρα”.

Στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά στις 27 Οκτωβρίου σταμάτησε πάντως για λίγο ο πολιτικός χρόνος. Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύχθηκε εθνικό πένθος και μεταξύ άλλων ακυρώθηκαν οι παρελάσεις. Η Φώφη Γεννηματά έφυγε σκεπασμένη με την ελληνική σημαία και τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Ίσως όμως ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί η μνήμη της Φώφης Γεννηματά θα ήταν η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο ήταν άλλωστε δημιούργημα του πατέρα της Γεωργίου Γεννηματά και η διασφάλιση της έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης περίθαλψης των καρκινοπαθών, δωρεάν και με αξιοπρέπεια.

Στιγμιότυπο από την κηδεία της Φώφης Γεννηματά Nick Paleologos / SOOC

Και είναι διπλά δραματικό το γεγονός ότι λόγω του κορονοϊού αναβάλλονται χειρουργεία και συχνά και προληπτικές ακόμη εξετάσεις, με αποτέλεσμα “αόρατα” θύματα ως παράπλευρες απώλειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα