Φόρουμ Δελφών: Πώς ψηφίζουμε – Η συζήτηση για την έρευνα του Eteron και της aboutpeople

Φόρουμ Δελφών: Πώς ψηφίζουμε – Η συζήτηση για την έρευνα του Eteron και της aboutpeople

Στο Φόρουμ των Δελφων συζητήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η μεγάλη έρευνα του Eteron σε συνδυασμό με την aboutpeople.

Για την μεγάλη έρευνα του Eteron, του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, η οποία κάνει μια ακτινογραφία των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, μίλησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής της aboutpeople, ο καθηγητής του Παντείου, Γεράσιμος Μοσχονάς, ο Πάνος Σταθόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία «Κωνσταντίνος Καραμανλής», η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και ο project manager του Eteron, Γιάννης Αλμπάνης.

 

Την συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογραφος του Eteron, Αγγελική Καραγεώργου, άνοιξε ο Γιάννης Αλμπάνης, λέγοντας πως «Με την έρευνα μας, θελουμε να συμβάλλουμε στην παραγωγή γνώσης. Να αντιμετωπιστούν στον δημόσιο διάλογο οι δημοσκοπήσεις ως εργαλεία γνώσης και όχι ως στοιχεία του πολιτικού παιχνιδιού. Να δείξουμε ότι μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος από ότι συνήθως. Η έρευνα μας αναδεικνύει αθέατες πλευρές της κοινωνίας και συχνά μας εκπλήσσει. Γιατί δείχνει πως οι πολίτες σκέφτονται συχνά διαφορετικά από το πολιτικό σύστημα αλλά και από τα κόμματα που επιλέγουν».

Το πάνελ της συζήτησης με θέμα "Πώς ψηφίζουμε; Ιδεολογίες, Αξίες, Τοποθετήσεις"

Ακόμη, υπογράμμισε πως στόχος της έρευνας είναι η προώθηση και η βελτίωση του δημοσίου διαλόγου: «Να αλλάξουμε τον τρόπο που συζητάμε. Το μεγάλο στοίχημα για την προεκλογική περίοδο και το μελλον είναι το πώς θα συζητάμε χωρίς να θυσιάζουμε την αλήθεια και την επιστημονική εγκυρότητα. Να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της μεταληθειας που επιχειρεί να αλλοιώσει τα πάντα».

Το πάνελ της συζήτησης με θέμα "Πώς ψηφίζουμε; Ιδεολογίες, Αξίες, Τοποθετήσεις"

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής της aboutpeople, Πέτρος Ιωαννίδης που συντόνισε την έρευνα με δείγμα πάνω από 4.000 πολίτες.

«Με το Eteron και τον Γερασιμο Μοσχονά, επιχειρήσαμε να ρίξουμε τους προβολείς πάνω στους ψηφοφόρους των κομμάτων, όχι στα κόμματα. Είδαμε τις απόψεις τους για την πολιτική, τις ιδεολογίες κλπ. Το μεγάλο δείγμα των περισσότερων από 4.000 ανθρώπων μας δίνει την ευκαιρία να παράξουμε κάτι σαν ακτινογραφία που μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τα επιμέρους εκλογικά σώματα».

Το πάνελ της συζήτησης με θέμα "Πώς ψηφίζουμε; Ιδεολογίες, Αξίες, Τοποθετήσεις"

Συνεχίζοντας, ανέλυσε μερικά κομβικά σημεία της έρευνας: «Η έρευνα είναι 105 διαφάνειες με πληθώρα ερωτήσεων. Θα μείνω σε κάποια βασικά συμπεράσματα.

  • Το πρώτο είναι η άποψη των πολιτών για τη δημοκρατία. Το ποσοστο που συμφωνεί ότι η δημοκρατία παρα τα προβλήματα της ειναι το καλύτερο πολίτευμα, είναι τεράστιο. Συντριπτικό. Στην επόμενη ερώτηση όμως για το πως λειτουργεί η δημοκρατία, ο βαθμός ικανοποίησης ειναι πολύ χαμηλός. Άρα έχουμε δημοκράτες πολίτες με πολλές απαιτήσεις όμως από τα κόμματα.
  • Δεύτερο συμπέρασμα ειναι η ερώτηση για τους ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς των πολιτών. Εδώ βλέπουμε ότι τα κόμματα ειναι πολυσυλλεκτικά σήμερα. Έχουν ψηφοφόρους πολύ διαφορετικών ιδεολογικών απόψεων. Μόνο το ΠΑΣΟΚ στη σοσιαλδημοκρατία και το κόμμα Κασιδιάρη στον εθνικισμό συγκεντρώνουν πάνω από 50% της ιδεολογίας που εκφράζει το κόμμα.
  • Ένα τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνονται την αριστερά και τη δεξιά οι ψηφοφόροι. Έξι στους δέκα λένε πως αυτό το δίλημμα δεν ανταποκρίνεται στην εποχή. Λιγότεροι στην αριστερά, περισσότεροι στη δεξιά. Ωστόσο βλέπουμε πως υπάρχει μια τομή που χωρίζει τους αριστερούς και τους δεξιούς στο πως απαντάνε παρα το ότι οι ίδιοι λένε πως δεν υπάρχει το δίπολο. Βλέπουμε δηλαδή πως μπορεί να φθίνει μεν, αλλά ειναι συστατικό του κάθε πολίτη η ιδεολογική του ταύτιση.
  • Ένα τέταρτο θέμα είναι το πόσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι είναι οι ψηφοφόρο από την οικονομική τους κατάσταση. Το ρωτήσαμε με βάση το τι ψηφίζουν. Είδαμε ότι οι πιο ευχαριστημένοι είναι οι ψηφοφόρο της ΝΔ και πιο δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο δυσαρεστημένοι μάλιστα από όλα τα υπόλοιπα κόμματα».
Το πάνελ της συζήτησης με θέμα "Πώς ψηφίζουμε; Ιδεολογίες, Αξίες, Τοποθετήσεις"

Ο καθηγητής Γεράσιμος Μοσχονάς, υπογράμμισε πως πρέπει «Να κατανοήσουμε τα κόμματα μέσα από τους εκλογείς τους. Η ταυτότητα ενός κόμματος δεν είναι μόνο η οργάνωση του. Στοιχείο σημαντικό είναι οι εκλογές. Σκοπός της έρευνας είναι να κάνει μια ακτινογραφία των εκλογικών σωμάτων των κομμάτων.

Γενικό χαρακτηριστικό της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός πως αποτελεί πολυσυλλεκτικό κόμμα αξιακά και ιδεολογικά. Το 44.3% των εκλογέων της, επιλέγει την ταυτότητα φιλελευθερισμός κέντρου. 12% επιλέγει σοσιαλδημοκρατία ή δημοκρατικός σοσιαλισμός. Πάνω από 50% επιλέγει ταυτότητες που δίνουν άνοιγμα ιδεολογικό. Ο φιλελευθερισμός και το δημοκρατικό κέντρο ανήκει πλέον στη ΝΔ. Υπάρχει μετατόπιση του κέντρου προς τα δεξιά.

Το πάνελ της συζήτησης με θέμα "Πώς ψηφίζουμε; Ιδεολογίες, Αξίες, Τοποθετήσεις"

Ταυτόχρονα η ΝΔ είναι το συστημικό κόμμα. Με την έννοια ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον κύριο πόλο στήριξης της δημοκρατίας και των θεσμών. Αν δούμε την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και την ικανοποίηση, όλα τα κόμματα έχουν αρνητική άποψη εκτός από τους ψηφοφόρους της ΝΔ»

«Από την άλλη πλευρά», τόνισε ο κ. Μοσχονάς, «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει από τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα γιατί οι εκλογείς του είναι σε αρκετά μικρότερο ποσοστό ικανοποιημένοι οικονομικά από όσο είναι οι αντίστοιχοι των υπολοίπων κομμάτων. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε πως φαίνεται ότι τακόμματα της αριστεράς δεν είναι τόσο μακριά όσο δείχνουν οι ηγεσίες τους. Αντιθέτως στο εσωτερικο της ευρείας δεξιάς έχουμε μεγαλύτερες τομές».

Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα, ανέπτυξε τις απόψεις των ψηφίσουν των κομμάτων αναφορικά με τον καπιταλισμό και τον ριζοσπαστισμό. Επίσης, σημείωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η άποψη των ψηφοφόρων ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν για το πόσο θετικοί είναι στην παρουσία των μεταναστών στη χώρα.

Τέλος, ο Πάνος Σταθόπουλος σημείωσε: «Ασχολούμενος με τις δημοσκοπήσεις θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κοιτάμε σε βάθος. Και θα θέσω ένα ζήτημα που είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής πολιτικής ανάλυσης. Η ελληνική κοινωνία είναι ανέκαθεν χωρισμένη σε τρεις ομάδες. Τους Ευρωπαϊστές και εκσυγχρονιστές, τους αντιελίτ και τους ενδιάμεσους που παρασύρονται είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Από τότε που το έχω προσεγγίσει ως ευρυμα αυτό, το περνάω διαρκώς σε τσεκ αξιοπιστίας. Και έχει περάσει και το τσεκ του μνημονίου, του δημοψηφίσματος και των υπολοίπων αναμετρήσεων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα