"Φρένο" στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά από την UNESCO: "Είναι παγκόσμιο μνημείο"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ--(10/5/2008)-ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ-φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EYROKINISSI
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ--(10/5/2008)-ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ-φωτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EYROKINISSI EUROKINISSI

Χωρίς την έγκριση της UNESCO αποκλείεται η αλλαγή του στάτους ενός μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, δηλώνουν στελέχη του οργανισμού απαντώντας στις απειλές του Τούρκου προέδρου για μετατροπή του σε τζαμί.

Καμία αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρορομιάς δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την UNESCO. Αυτό διαμηνύουν αξιωματούχοι του οργανισμού, βάζοντας "πάγο" στις νέες "κορώνες" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απειλεί να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή», δήλωσε σχετικά με το θέμα αξιωματούχος της UNESCO στην τουρκική υπηρεσία του Sputnik.

ADVERTISING

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε προ ημερών να αλλάξει το καθεστώς μουσείου που έχει η Αγιά Σοφιά προκειμένου να μετατραπεί σε τέμενος, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων. «Δεν είναι μία παράξενη πρόταση. Η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας συνιστά προσβολή όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, αλλά κτήμα της ανθρωπότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τούρκος θυμίζει στον Ερντογάν τα εγκλήματα που θέλει να ξεχάσει

Κύπρος, παραβιάσεις στο Αιγαίο και Αγιά Σοφιά: Τι ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από την Τουρκία

SHARE:

24Media Network