Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Επιχείρηση κομματικής πειθούς στη ΝΔ

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Από Δευτέρα ξεκινά μασάζ στους βουλευτές για να ψηφίσουν, με τον Άδωνι Γεωργιάδη μάλιστα να αναλαμβάνει τη δεξιά πτέρυγα.

Παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και πρότεινε την αποχή ως διέξοδο στους διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το Μαξίμου επιχειρεί να περιορίσει τις “διαρροές”.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα και Τρίτη διαδοχικές συναντήσεις για μασάζ στους γαλάζιους βουλευτές, με τον Άδωνι Γεωργιάδη μάλιστα να αναλαμβάνει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της ΝΔ έλαβαν σήμερα το ακόλουθο e mail:

Σας προσκαλούμε σε ενημέρωση – συζήτηση από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο, με θέμα «Κυβερνητική Πρωτοβουλία για την Ισότητα στον πολιτικό γάμο».

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι Αντιπρόεδροι του κόμματος κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ –Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης και η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Για την διευκόλυνση της συζήτησης η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες (με βάση το αρχικό του επωνύμου σας), τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:30 (Α έως Κ) και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18:30 (Λ έως Χ ) στα Κεντρικά Γραφεία της ΝΔ (Πειραιώς 62).

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.

Με εκτίμηση,

Σταύρος Καλαφάτης”

Πάντως εν τω μεταξύ βουλευτές που διαφωνούν επιμένουν πως δεν θα ψηφίσουν έχοντας πλέον αναθαρρήσει μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Σχετικές δηλώσεις έκαναν εκ νέου οι Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει η στάση των ίδιων των υπουργών. Και κυρίως η στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει ούτως ή άλλως.

Από τους “επικίνδυνους” υφυπουργούς, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε ότι επείσθη μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη. Ενώ στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα άρουν τις επιφυλάξεις τους και άλλοι υφυπουργοί όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Σταύρος Κελέτσης και η Μαρία Κεφάλα.

Το επιχείρημα του Μαξίμου, το οποίο θα επικαλεστούν και τα στελέχη που έχουν αναλάβει το διήμερο μασάζ στους βουλευτές, είναι ότι στην πραγματικότητα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εισάγει κάτι νέο όσον αφορά στην τεκνοθεσία. Και αυτό καθώς ούτως ή άλλως από το 1946 επιτρέπεται στην Ελλάδα σε άνδρες ή γυναίκες η κατά μόνας υιοθεσία.

Επισημαίνουν λοιπόν από την κυβέρνηση ότι σήμερα μπορεί πχ ένας άνδρας να υιοθετήσει παιδί και να το μεγαλώνει με το σύντροφο του, χωρίς όμως να έχει γίνει έλεγχος ως προς την καταλληλότητα υιοθεσίας και για τους δύο. Ενώ με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα μπορούν ως παντρεμένο ζευγάρι να υποβάλλουν αίτημα υιοθεσίας και θα περνούν και οι δύο από τον έλεγχο στον οποίο υπόκεινται και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η κυβέρνηση εστιάζει επίσης ιδιαίτερα στις υπαρκτές περιπτώσεις παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια, εκ των οποίων ο ένας είναι ο φυσικός γονέας. Επισημαίνει ότι εάν πεθάνει ο φυσικός γονέας, ακόμη και εάν έχει κάνει διαθήκη προβλέποντας πως το παιδί θα πάει στο σύντροφο του, αυτό δεν συμβαίνει αυτόματα, αλλά απαιτείται δικαστική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας το παιδί θα πάει σε ίδρυμα. Αλλά και ότι ο έτερος γονέας δεν έχει το δικαίωμα πχ να μπει στο νοσοκομείο όταν το παιδί αρρωστήσει.

Κυρίως όμως το μασάζ στους βουλευτές θα περιλαμβάνει το επιχείρημα ότι η πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ διαφέρει ριζικά από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν αλλάζει κάτι στο καθεστώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (παρένθετη μητρότητα) και δεν εισάγονται όροι “γονέας 1” και “γονέας 2”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα