Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η έμμεση “απειλή” Μαξίμου στους υφυπουργούς

Διαβάζεται σε 7'
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η έμμεση “απειλή” Μαξίμου στους υφυπουργούς
Παύλος Μαρινάκης EUROKINISSI

“Δεν υπάρχει θέμα για Βορίδη, ας μην προεξοφλούμε τη στάση κάθε βουλευτή, δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού”, είπε ο Π. Μαρινάκης

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο η ανοχή στην αποχή του Μάκη Βορίδη από την ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να οδηγήσει και περισσότερους βουλευτές, αλλά και υφυπουργούς, στο να απέχουν αντί να πιεστούν να υπερψηφίσουν, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ήδη άλλωστε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, δήλωσε ότι “μάλλον” θα απέχει από την ψηφοφορία.

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται σήμερα το briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε καταρχήν ότι ο υπουργός Επικρατείας χθες στο υπουργικό διατύπωσε “διαχρονικές απόψεις που είχε και πριν αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και δήλωσε ότι θα απέχει, στηρίζοντας συνολικά τις επιλογές της κυβέρνησης”.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα για Βορίδη”. Ενώ όσον αφορά στη στάση των υφυπουργών που έχουν εκφράσει ενστάσεις είπε μάλλον… αινιγματικά: “Μην προεξοφλούμε τη στάση κάθε βουλευτή, είτε είναι υπουργός είτε όχι. Να δούμε πως θα τοποθετηθεί στην ψηφοφορία. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ας δούμε τι θα γίνει στην ψηφοφορία και εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε.

Κληθείς να σχολιάσει ειδικότερα την προαναγγελία του κ. Μπούγα περί αποχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι καθώς η δήλωση αυτή έγινε λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών δεν έχει να πει κάτι περισσότερο. “Ο κάθε υπουργός ή υφυπουργός τοποθετείται με βάση τη συνείδηση του. Από εκεί και πέρα όταν θα υπάρχουν περαιτέρω πράγματα προς ανακοίνωση, εδώ θα είμαστε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης ερωτηθείς όμως και πως θα μπορεί να παραμείνει στη θέση της, εφόσον απέχει, η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι συναρμόδιο για το νομοσχέδιο. “Ας μην προεξοφλήσουμε της στάση μίας υφυπουργού ή βουλευτή. Επίκειται η ψήφιση. Δε θα περάσουν πολλές ημέρες. Ας δούμε πως θα αξιολογήσει και πως θα ψηφίσει κάθε βουλευτής και εδώ είμαστε να το σχολιάσουμε”, επανέλαβε.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως θεωρείται δεδομένο ότι εάν το Μαξίμου δεν θέλησε να συγκρουστεί με Βορίδη για να μην ανοίξει εσωκομματικό μέτωπο με τη σκληρή σαμαρική δεξιά, δεν έχει διάθεση να αφήσει να εξελιχθεί κύμα αποχής υφυπουργών. Άπαντες άλλωστε αναμένουν ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές και θεωρούν ότι σε αυτόν θα μείνουν εκτός όσοι θα έχουν μπει στο στόχαστρο του Μαξίμου.

Το σχόλιο Άδωνι για τον Βορίδη

Πάντως, το Μαξίμου την ίδια στιγμή προτιμά οι διαφωνούντες που απειλούν με καταψήφιση να ακολουθήσουν το παράδειγμα Βορίδη και να απέχουν.

Τη στάση του υπουργού Επικρατείας σχολίασε άλλωστε ο πάλαι πότε συνοδοιπόρος του στο ΛΑΟΣ και στη σαμαρική δεξιά, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως έχει επιλέξει διαφορετική γραμμή, αναλαμβάνοντας μάλιστα και το πρώτο φροντιστήριο στους διαφωνούντες της ΝΔ.

“Δεν είναι μείζον θέμα η διαφοροποίηση του κ. Βορίδη, ο ίδιος έχει δείξει μεγάλη πολιτική ωριμότητα στο θέμα αυτό. Επιλέγει τον δρόμο της αποχής, η κίνηση του μπορεί να αποτελέσει οδηγό για άλλους βουλευτές”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στο ΣΚΑΙ. Επικαλέστηκε επίσης πως ο υπουργός Επικρατείας είχε εκφράσει εξαρχής τη διαφωνία του σε αυτό το ζήτημα. Και υποστήριξε ότι συνεπώς δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Πάντως φαίνεται ότι βουλευτές που έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν, δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Βορίδη στην οδό της αποχής. Εξάλλου υπάρχουν βουλευτές που για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους θέλουν να δείξουν στο ακροατήριο τους (και στην Εκκλησία) ότι αντιδρούν ουσιαστικά, ενώ η αποχή συνιστά έμμεση υπερψήφιση αφού ρίχνει τον πήχη της αναγκαίας πλειοψηφίας.

“Η στάση του κ. Βορίδη τον τιμά, διότι παραμένει συνεπής με τις αρχές του. Όπως τιμά και τον πρωθυπουργό το γεγονός ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε ένα νομοσχέδιο που προβληματίζει έντονα τη βάση της παράταξης”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως έχει προαναγγείλει.

“Σεβόμαστε την Εκκλησία, αλλά υλοποιούμε το πρόγραμμα μας”

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ αποφεύγει πάση θυσία να προκαλέσει νέα αντιπαράθεση με την Εκκλησία, χωρίς όμως να κάνει πίσω στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

“Σεβόμαστε πλήρως της απόψεις της Εκκλησίας και το διαχρονικό ρόλο της στην κοινωνία. Αλλά η εκτελεστική εξουσία εισηγείται νομοσχέδια και η νομοθετική εξουσία τα ψηφίζει. Εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας, με σεβασμό στις απόψεις της Εκκλησίας και του συνόλου της κοινωνίας. Υλοποιούμε το πρόγραμμα μας και προχωράμε μπροστά”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Αυτή τη φορά μάλιστα ο κ. Μαρινάκης απέφυγε να σχολιάσει τα εσωτερικά της Εκκλησίας, καθώς η (ορθή) δήλωση του πως η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί αμάρτημα είχε προκαλέσει αντιδράσεις από ιεράρχες.

Ερωτηθείς ειδικότερα για το γεγονός ότι στο εσωτερικό της Εκκλησίας εκφράζεται η άποψη ότι δεν πρέπει να βαπτίζονται παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Τα ζητήματα της Εκκλησίας αφορούν την Εκκλησία. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Σίγουρα όμως η σχέση διαλόγου θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που στο τέλος της ημέρας δεν θα μας διχάσει. Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να υπάρχει ισότητα στο γάμο και να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών. Και νομίζω ότι με καλή θέληση, δεν θα υπάρχει κλίμα διχασμού στην ελληνική κοινωνία.”

Καρότο και μαστίγιο στους αγρότες

Εκτός όμως από το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και άλλα μέτωπα.

Καταρχήν οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους με μπλόκα σε Καρδίτσα και Αλμυρό. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, πάντως έχει κάνει λόγο για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ΚΚΕ.

“Σεβόμαστε τα αιτήματα των αγροτών. Τα ακούμε με προσοχή. Αυτό δηλώνει ρητώς και ο κ. Αυγενάκης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε σημαντικές πράξεις. Έχουμε μια σειρά από καταβολές αποζημιώσεων και προκαταβολών στη Θεσσαλία και συνολικά. Το σύνολο εκτιμάται πάνω από 260 εκ ευρώ και ήδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκ ευρώ”, δήλωσε σχετικά ο κ. Μαρινάκης.

“Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτικών δυνάμεων που επισπεύδουν τις αντιδράσεις για να υπάρχει ένταση. Αλλά η πολιτική της κυβέρνησης είναι να λύνει προβλήματα. Δεν χρωματίζουμε τα αιτήματα, ούτε τα απαξιώνουμε. Τα αξιολογούμε και προσπαθούμε να τα επιλύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Σκληρή γραμμή για τις καταλήψεις σε ΑΕΙ

Ο κ. Μαρινάκης διαμήνυσε ταυτόχρονα εκ νέου την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο νόμο που θα επιτρέπει “από το παράθυρο” την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά και να αντιμετωπίσει σκληρά τις καταλήψεις στα δημόσια πανεπιστήμια.

Διαβεβαίωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ενώ υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, καθηγητών, πολιτών είναι υπέρ. “Υπάρχουν όμως αυτές οι θλιβερές μειοψηφίες. που γίνονται όλο και πιο μικρές”, υποστήριξε. Δήλωσε δε ότι το νομοσχέδιο θα περάσει.

Μάλιστα με επιχείρημα το ενδεχόμενο απώλειας του εξαμήνου ή της εξεταστικής, ο κ. Μαρινάκης διαμήνυσε με νόημα προς τις πρυτανικές αρχές να καλέσουν την Αστυνομία για να διαλύσει καταλήψεις.

“Δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι αρχές -όπως στο ΕΜΠ – θα επιβάλλουν το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο”, δήλωσε.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση κατά της συντρόφου του αναπληρωτή προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Σταύρου Μάνταλου και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά ακόμη τα γήπεδα σε θεατές, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

“Δε χωράνε πολλές ερμηνείες όταν τελείται μία παράνομη πράξη. Οι αρμόδιες αρχές και δικαιοσύνη εξετάζουν την υπόθεση. Δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει έρευνα της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ό,τι λέει το εννοεί. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, στο σκέλος που αφορά την εκτελεστική εξουσία ήδη προωθείται προς ψήφιση ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που βάζει ένα αυστηρό αλλά δίκαιο πλαίσιο τιμωρίας με αυτόματη εφαρμογή. Αυτή η πρόθεση δεν αλλάζει. Οι τεχνικές λεπτομέρειες και το ακριβές της εφαρμογής θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο υπουργείο.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα