Γεννηματά: Το δημογραφικό πρέπει να μας ενώσει αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά

Γεννηματά: Το δημογραφικό πρέπει να μας ενώσει αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά
Ομιλία Φώφης Γεννηματά στη Βουλή Eurokinissi

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι «η αναγέννηση του κοινωνικού κράτους» θυμίζοντας ότι η σύσταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το ζήτημα ήταν δική της πρόταση.

«Το δημογραφικό είναι ίσως η πιο σημαντική απειλή για το μέλλον του τόπου και πρέπει να μας ενώσει αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι «είναι η ώρα τολμηρών αποφάσεων», καθώς το δημογραφικό έχει επιπτώσεις στο ασφαλιστικό και την ανάπτυξη, ενώ επιτείνει το χάσμα των νέων και των ηλικιωμένων. Η Φ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι η συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό ήταν πρόταση της ίδιας χαρακτηρίζοντας το πόρισμα της επιτροπής «σημαντικό εργαλείο».

Η Φ. Γεννηματά επισήμανε ότι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι «η αναγέννηση του κοινωνικού κράτους», καθώς και το χτύπημα της ανεργίας και της φτώχειας. Η Φ. Γεννηματά στηλίτευσε την έλλειψη προστασίας της μητρότητας, ενώ σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κι η νοοτροπία πολλών οικογενειών να κάνουν λίγα παιδιά.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η Φ. Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η στήριξη των νέων ζευγαριών με 200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια για κάθε ένα νέο παιδί και με εφάπαξ επίδομα τοκετού ύψους 1.000 ευρώ. Η Φ. Γεννηματά πρότεινε ακόμα την εξίσωση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, όπως κι η τοποθέτηση των βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Επίσης, η Φ. Γεννηματά πρότεινε στεγαστική συνδρομή του ζευγαριού για δύο έτη από την απόκτηση κάθε νέου παιδιού, την πρόσβαση όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και την καθιέρωση του ακατάσχετου και του ασυμψήφιστου των οικογενειακών αιτημάτων. Η Φ. Γεννηματά πρότεινε και την δημιουργία ενός αποταμιευτικού λογαριασμού με το ποσό που συλλέγεται να αποδίδεται στο παιδί με την ενηλικίωσή του.

Δεν θα προδώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών όπως έκανε ο κ. Τσίπρας

Η Φ. Γεννηματά δεν απέφυγε και τα πολιτικά σχόλια μιλώντας για «εξοντωτική φορολόγηση» και «περικοπές» που γίνονται «στον βωμό των πλεονασμάτων» συμβάλλοντας στην φτώχεια που επιτείνει το δημογραφικό. Η Φ. Γεννηματά τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για «πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή» κι απευθύνθηκε στους πολίτες υπογραμμίζοντάς τους ότι «μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα προδώσουμε τις προσδοκίες τους όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, εμάς μπορούν να μας εμπιστευτούν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα