Γεννηματά για εθνικά θέματα: Δεν μπορεί να δίνουμε μόνο και να μην παίρνουμε

Γεννηματά για εθνικά θέματα: Δεν μπορεί να δίνουμε μόνο και να μην παίρνουμε
Ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στη σύσκεψη των γραμματέων και αναπληρωτών τομεαρχών του κόμματος Eurokinissi

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσινγκτον απροετοίμαστος. "Δεν προβλήθηκαν οι εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα" είπε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη πρώτη ομιλία της τη νέα χρονιά πριν από λίγο, στη συνεδρίαση των υπεύθυνων των τομέων πολιτικής του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στην εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο , υποστηρίζοντας ότι δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στον ελληνικό λαό.

Η κα. Γεννηματά υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει εγκαίρως ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάει σ’ αυτή την κρίσιμη συνάντηση, αναλαμβάνοντας μόνος την ευθύνη των χειρισμών, χωρίς να εξασφαλίσει την στήριξη όλων των δυνάμεων σε μια Εθνική Γραμμή, αρνούμενος την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Επέλεξε όμως να προσέλθει – ως φαίνεται – και χωρίς επαρκή προετοιμασία, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί σε αμήχανο θεατή της συνέντευξης του κ. Τραμπ κατά του Ιράν. Ένα θέμα στο οποίο δεν έχει κανένα λόγο και συμφέρον να εμπλακεί η χώρα μας. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ανησυχία στον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα γιατί δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι εθνικές μας θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επιφυλάχθηκε δε, να κάνει ολοκληρωμένη εκτίμηση μετά την επίσημη ενημέρωση, τη Παρασκευή το μεσημέρι, σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον κ. Τραμπ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε επιπλέον ότι «απέναντι στον κ. Τραμπ που έχει αποδείξει ότι κινείται μόνο με βάση το ‘δίκαιο των ισχυρών’, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει διαρκώς να τονίζει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας για την πλήρη υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων….Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας. Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν μπορεί συνεχώς – όπως δυστυχώς δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας με το θέμα των βάσεων και επικύρωσε και υλοποίησε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης – να ‘δίνουμε’ μόνο και να μην παίρνουμε κανένα αντάλλαγμα».u000B

Η Φώφη Γεννηματά κατέστησε σαφές, ότι το Κίνημα Αλλαγής, στο ζήτημα του εκλογικού νόμου θα παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, μακριά από παζάρια και συμψηφισμούς. «Λέμε ‘ναι’ στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά με ένα πιο δίκαιο και ουσιαστικά αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα ισχυρών κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας. Κυβερνήσεων που εκφράζουν και στηρίζονται σε μια ευρύτερη λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα πούμε όμως ένα ηχηρό ‘όχι’ στην επανάληψη λογικών που οδηγούν στον τεχνητό δικομματισμό που διχάζει τον λαό μας. Αλλά και οδηγούν σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας, που επιβιώνουν κοινοβουλευτικά ελέω του bonus του εκλογικού νόμου», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της εθνικής συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αυτή είναι η σταθερή θέση μας». Προχώρησε ένα ακόμη βήμα με την παρατήρηση πως «αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την συνταγματική αναθεώρηση και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε βέβαια θα διαφωνήσουμε. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε την δική μας πρόταση προσώπου, με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία» εκτίμησε.

Σχετικά με την κοινωνική ατζέντα που θέτει ως προτεραιότητα το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι θα στηρίζει ενεργά τους αγώνες των εργαζομένων, “με πρωτοβουλίες μέσα στην Βουλή αλλά και στην κοινωνία, και δυναμώνοντας τις σχέσεις μας με τον κόσμο της εργασίας” ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, θα καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα