Γεωργούλης: Η διαδικασία μέχρι την άρση ασυλίας μπορεί να πάρει μήνες – Γιατί δεν παρέδωσε την έδρα

Γεωργούλης: Η διαδικασία μέχρι την άρση ασυλίας μπορεί να πάρει μήνες – Γιατί δεν παρέδωσε την έδρα
Ο Αλέξης Γεωργούλης Brigitte HASE / © European Union 2022 - Source : EP

Για "απαράδεκτη δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας" έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Γεωργούλη.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι υπάρχει αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη.

Πλέον, το αίτημα των βελγικών αρχών για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, έπειτα από καταγγελία σε βάρος του για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, μεταφέρεται στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή θα ψηφίσει επ’ αυτού σε μια ή δυο εβδομάδες προκειμένου το αίτημα να επιστρέψει στην Ολομέλεια και να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα, η υπόθεση μπορεί να πάρει και μήνες.

Επιβεβαιώνεται δε, ότι η καταγγελία αφορά περιστατικό που έλαβε χώρα το 2020 -21. Όταν έγινε η καταγγελία, η γυναίκα ήταν υπάλληλος της Ευρωβουλής, ενώ πλέον είναι υπάλληλος της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, φέρεται να είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και να ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του κόμματος, ενώ θεωρείται εκ των πλέον εμπίστων στελεχών του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ “έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεσή του”. Παράλληλα, ο ίδιος παραιτήθηκε από την Ευρωομάδα του κόμματος, κάνοντας λόγο για “συκοφαντική καταγγελία”.

“Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι ο ευρωβουλευτής τίθεται εκτός κόμματος μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεσή του: “Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που ειχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πληρως η σχετική υπόθεση”.

Βούτσης: Είμαστε με την πλευρά των γυναικών

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός στο κόμμα του και ότι αναμένουν και αυτοί τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Σχολιάζοντας γιατί ο Αλέξης Γεωργούλης δεν παρέδωσε την έδρα του στην ευρωβουλή, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν βεβιασμένο και ότι ήταν αρκετό να τεθεί εκτός ΚΟ ευρωβουλής ΣΥΡΙΖΑ.

“Οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά σοβαρό τρόπο. Υπό αυτή την έννοια, μας προβληματίζει πάρα πολύ η καταγγελία και νομίζω ότι η δημοσιογραφική έρευνα και το δικαστικό ρεπορτάζ θα φωτίσουν περισσότερο το θέμα τις επόμενες ημέρες”, είπε αρχικά.

“Σε κάθε περίπτωση είμαστε ξεκάθαρα κατ’ αρχήν από την πλευρά των γυναικών που στο πλαίσιο του ΜeΤoo καταγγέλλουν τέτοιες βίαιες και αποκρουστικές συμπεριφορές. Τώρα, το αν αυτές αφορούν την περίπτωση του Αλέξη Γεωργούλη, θα το δει η Δικαιοσύνη”, σημείωσε ακόμη.

Ακόμη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε άγνοια για τη διαρροή στοιχείων της υπόθεσης, απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, και τόνισε: “Δεν θέλω να το πιστέψω. Δεν ξέρω κάτι περισσότερο, αλλά είμαι σίγουρος ότι το κόμμα δεν γνώριζε κάτι τέτοιο”.

Ερωτηθείς για το αν ο Αλέξης Γεωργούλης πρέπει να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή, απάντησε: “Αυτό που έκανε -σωστά- ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ήταν να θέσει τον κ. Γεωργούλη εκτός κόμματος και να μην είναι μέλος της ομάδας στην Ευρωβουλή. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα ήταν βεβιασμένη προτού πέσει φως στην υπόθεση και επιβεβαιωθούν όσα αναφέρονται στην καταγγελία”.

Αμανατίδης: Μυστική η εισαγγελική έρευνα

Άπό το στούντιο της ΕΡΤ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, τόνισε: ‘”Εσκασε χθες αφού ήταν μυστική η εισαγγελική έρευνα. Περιμένουμε απαντήσεις και προφανώς ο κ. Γεωργούλης οφείλει απαντήσεις και στην κοινωνία και στη Δικαιοσύνη. Στα ζητήματα έμφυλης βίας είμαστε απόλυτοι. Δεν είναι το ίδιο με την υπόθεση Παππά”, πρόσθεσε ο Γ. Αμανατίδης συμπληρώνοντας: “Ο κ. Γεωργούλης καταγγέλλεται για πλημμέλημα ενώ ο κ. Παππάς καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο που δεν έχει δεύτερο βαθμό. Είναι πολιτική δίωξη και θα πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Κρέτσος έχει αθωωθεί”, τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Από τη δική του μεριά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε μέσω Twitter:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα μας αντέδρασαν ακαριαία, μόλις μάθαμε την καταγγελία κατά του ΕΒ Γεωργούλη. Η υπόθεση θα κριθεί από τις Βελγικές αρχές με τις νόμιμες διαδικασίες. Απαράδεκτη η δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας. Μηδενική ανοχή στην σεξουαλική παρενόχληση!”.

Κούλογλου: Είχε κληθεί αρμοδίως και είχε διαψεύσει τις φήμες

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, αναφέρθηκε και εκείνος στο θέμα της απομάκρυνσης του κ. Γεωργούλη μετά την έρευνα και τις καταγγελίες σε βάρος του.

“Υπήρξαν πριν αρκετό καιρό φήμες, απροσδιόριστες τελείως, ερωτήθηκε αρμοδίως ο κ. Γεωργούλης κι είπε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε” υποστήριξε επιμένοντας πως επρόκειτο για πληροφορίες “στο επίπεδο του κουτσομπολιού για παρενόχληση, χωρίς να αφορά τόπο, χρόνο και συγκεκριμένα πρόσωπα”.

Σε ερώτηση για το εάν είχε κληθεί για την καταγγελία του 2020 ή για άλλη, ο κ. Κούλογλου απάντησε πως δεν γνωρίζει αν πρόκειται για το ίδιο περιστατικό κι αν υπάρχει άλλο.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κούλογλου, ο συνάδελφος του είχε κληθεί από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παπαδημούλη, όταν υπήρξαν αυτές οι φήμες, πριν από περίπου 2 χρόνια και τις είχε διαψεύσει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα