Ο Γεωργούλης και οι 162.974 ψηφοφόροι του

Ο Γεωργούλης και οι 162.974 ψηφοφόροι του
O Αλέξης Γεωργούλης στο Ευρωκοινοβούλιο Alexandros Michailidis / SOOC

Όσο κόμματα και ψηφοφόροι επιλέγουν τον γνωστό και όχι τον γνώστη, τόσο θα πνιγόμαστε σε δυσώδεις υποθέσεις. Όταν μια θητεία ξεκινά ως φάρσα, δεν αποκλείται να καταλήξει σε τραγωδία.

Πριν από περίπου δύο χρόνια και με αφορμή το πόσο σοβαρά είχε πάρει τη θητεία του στην Ευρωβουλή ο Αλέξης Γεωργούλης, είχαμε αναρωτηθεί αν μια τέτοια επιλογή είναι ταιριαστή για τον Έλληνα ψηφοφόρο. Όχι επωφελής και χρήσιμη. Ταιριαστή.

Ο χαβαλές και η χαρά για την καλή ζωή που τον περίμενε στις Βρυξέλλες δεν κρυβόταν, ενώ προφανής ήταν και η εξήγηση στο γιατί τον επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κριτήρια ήταν ίδια με αυτά όλων των κομμάτων εξουσίας, όταν επιλέγουν τους υποψήφιους για την Ευρωβουλή. Βάζουμε 1-2 σοβαρούς να κανουν τη δουλειά, στέλνουμε μερικούς “χρυσή εξορία” (γνωστά και ζηλευτά τα προνόμια και ο μισθός) και συμπληρώνουμε και μερικά ονόματα, που “κόβουν εισιτήρια”.

Ο Γεωργούλης στις Ευρωεκλογές, πήρε 162.974 ψήφους και από την αρχή φαινόταν ότι θα είναι απλώς ένας άχρηστος, που θα κάνει μια γερή μπάζα για να περάσει καλά για το υπόλοιπο της ζωής του. Άλλη μια σοφή επιλογή των ψηφοφόρων, οι οποιοι για την Ευρωβουλή (και πολλές φορές και για τη Βουλή), ψηφίζουν τον γνωστό και όχι τον γνώστη.

Δυστυχώς, τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα. Ο Αλέξης Γεωργούλης κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου τον ερευνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ τον απομάκρυνε.

Δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι αυτός ο κύριος, που το πολιτικό του αποτύπωμα στην Ευρωβουλή αγνοείται, επελέγη ως υποψήφιος και εξελέγη με χιλιάδες ψήφους, επειδή πριν 20 χρόνια ήταν το “ταίρι” των τηλεθεατών.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, είχα μιλήσει με έναν καθηγητή υποψήφιο για την Ευρωβουλή, ο οποίος είχε τη γνώση για να προσφέρει σε περίπτωση εκλογής του, αλλά η αναγνωρισιμότητά του ήταν μικρή. Ήμουν βέβαιος ότι δεν θα εκλεγεί, όσο βέβαιος ήμουν για την εκλογή του κ. Γεωργούλη.

Θα πρέπει τα κόμματα εξουσίας και οι ψηφοφόροι τους να αναλογιστούν, αν θέλουν στην Ευρωβουλή Γεωργούληδες ή ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και τους πολίτες της.

Θα μάθουμε αν διδάχθηκαν κάτι από την τελευταία τραυματική περίοδο για την εικόνα των Ελλήνων στην Ευρωβουλή, όταν δούμε τις επιλογές τους στις επόμενες Ευρωεκλογές.

ΥΓ Ο Περικλης Κοροβέσης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν 3 χρόνια, είχε πεί: “Εγώ δεν ξέρω αν είμαι αναρχικός ή αριστερός, αυτό που θέλω είναι να μην πεθάνω μαλάκας”.

Όσοι διέρρευσαν τη φωτογραφία και το όνομα της γυναίκας που φέρεται να έπεσε θύμα του Γεωργούλη, δεν ξέρω αν δηλώνουν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι ή κάτι άλλο. Μπορώ όμως να μαντέψω πώς θα τους χαρακτήριζε ο Κοροβέσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα