Γεραπετρίτης: Απόλυτα παραπλανητικό το άρθρο των Financial Times για το ξέπλυμα χρήματος

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας  «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». EUROKINISSI

Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε με επιστολή του στην εφημερίδα σχετικά με την τροπολογία για το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ύποπτων για εγκληματική απάτη, εάν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών.

Στο δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα την περασμένη εβδομάδα απάντησε με επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην οικονομική εφημερίδα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το άρθρο, το οποίο ο κ.Γεραπετρίτης χαρακτήρισε “απόλυτα παραπλανητικό”, υποστήριζε ότι η τροπολογία για το “ξεπάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων των ύποπτων για εγκληματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος εντός 18 μηνών εάν δεν δικαστούν, έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο κ.Γεραπετρίτης απάντησε ότι η επίμαχη τροπολογία είχε ως στόχο ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως αναφέρει: “Οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να στερηθεί την περιουσία του για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, χωρίς να έχουν ασκηθεί διώξεις, απλά με την απόφαση ενός εισαγγελέα”.

Επίσης στην επιστολή του ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι: “Εξαιτίας δομικών ελλείψεων και μιας αμυντικής προσέγγισης από την πλευρά των εισαγγελέων για να αποφευχθούν πιθανές κατηγορίες για απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, ο προηγούμενος νόμος θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να υποφέρουν από υπερβολικούς περιουσιακούς περιορισμούς, χωρίς να ασκούνται διώξεις εναντίον τους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια παραβίαση του κράτους δικαίου άγνωστη για τα ευρωπαϊκά νομικά συστήματα”.

Σχολίασε τέλος ότι το δημοσίευμα υποτιμά το γεγονός ότι “ο νέος νόμος προβλέπει ότι εντός ενός χρονικού ορίου τριών μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, ένα δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από τρεις υψηλόβαθμους δικαστές θα αποφασίσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις, για το αν θα ασκηθούν διώξεις και θα διατηρηθούν οι περιουσιακοί περιορισμοί ή αλλιώς θα απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία από αχρείαστα κρατικά βάρη”.

SHARE: