Γεραπετρίτης στον Guardian: “Συνομιλούμε με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”

Γεραπετρίτης στον Guardian: “Συνομιλούμε με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”
Γλυπτά του Παρθενώνα AP Photo/Matt Dunham

«Η Ελλάδα σε προκαταρκτικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ως πηγή τον Γ. Γεραπετρίτη.

Για «προκαταρκτικές» συνομιλίες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων Διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτή τη στιγμή είναι προκαταρκτικές συζητήσεις και ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν», υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα.

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, αν και υπάρχει «κοινή κατανόηση», εκκρεμούν ακόμα πολλές λεπτομέρειες. «Οι συζητήσεις δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. Θα έλεγα ότι προσπαθούμε να θεσπίσουμε ένα καλό κανάλι διαλόγου», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη «κόκκινες γραμμές», όπως ο νόμος του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του και το θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών, με την ελληνική πλευρά να αποκλείει την περίπτωση «δανείου».

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε με τις συνομιλίες μας. Είναι πολύ καλό ότι τώρα προσπαθούμε να θεσπίσουμε μία πολύ ευρύτερη συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείου, μια συνεργασία που δεν αφορά μόνο κλασικές αρχαιότητες αλλά και βυζαντινούς θησαυρούς που θα ήμασταν πρόθυμοι να στείλουμε (στο Λονδίνο)», είπε.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε πως το ίδρυμα «θα συνομιλήσει με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης», παραπέμποντας στην προ μηνών δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου περί πρόθεσης «νέας συνεργασίας για τον Παρθενώνα με την Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος του Μουσείου ξεκαθάρισε πως το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί «εντός του νόμου», που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων.

«Δεν θα διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας. Αλλά αναζητούμε νέες θετικές, μακροπρόθεσμες συνεργασίες με χώρες και κοινότητες ανά τον κόσμο και αυτό φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα», ανέφερ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα