Γιατί δεν εξέπληξε το ΠΑΣΟΚ η δήλωση Κασσελάκη για τον Σημίτη

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί δεν εξέπληξε το ΠΑΣΟΚ η δήλωση Κασσελάκη για τον Σημίτη
Παρουσίαση της αναμορφωμένης πρόσοψης των γραφείων του ΚΙΝΑΛ (Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Για ρητορική Πολάκη και Καμένου που υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την φραστική επίθεσή του στην διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη

Ούτε καν 24 ώρες δεν κράτησε η «εικόνα συνεννόησης» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού πολύ έτσι ερμήνευσαν την συνάντηση της Δευτέρας ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη. Μια και χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μία δήλωσή του για την διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη που φρόντισε να θυμίσει πως πίσω από τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει ο …Παύλος Πολάκης.

Οι δηλώσεις

Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην (γνωστή πια) πρωϊνή του έξοδο συνοδεία δημοσιογραφικών μικροφώνων σχολίασε την απουσία του από την εκδήλωση τιμής στον Κώστα Σημίτη που έγινε στον «Ελληνικό Κόσμο» ως εξής: «Τι δουλειά έχω εγώ με όσους έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν».

Η φράση αυτή προκάλεσε – λίγες ώρες αργότερα- την αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γκλαβίνα ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας» και αφού παράθεσε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σημίτη επισήμανε πως «επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Η αποτίμηση της Χ.Τρικούπη

Η αναφορά αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έμεινε αναπάντητη από την Χαριλάου Τρικούπη, δεν φαίνεται να την εξέπληξε ή να την αιφνιδίασε. Παρότι η συνάντηση της Δευτέρας ανάμεσα στον Νίκου Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη φάνηκε όχι απλά να έγινε σε καλό κλίμα αλλά ανέδειξε και την κοινή αγωνία για την εξέλιξη του ζητήματος των υποκλοπών. Όπως φάνηκε τουλάχιστον από τις δημόσιες δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών.

Αξίζει να θυμίσουμε όμως ότι ακόμη και πριν την συνάντηση στο ΠΑΣΟΚ δεν της έδιναν κάποιο χαρακτήρα εμβάθυνσης την σχέσης των δύο κομμάτων. Αντιθέτως επέμεναν στον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με όσα λένε στην Χαριλάου Τρικούπη κανένα από τα δύο κόμμα δεν «έχει δεθεί στο άρμα του άλλου» ακολουθώντας διακριτές πορείες. Στην επικοινωνία των δύο αρχηγών απλά προσδιορίστηκαν τα πεδία και τα ζητήματα που θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συζήτηση. Μάλιστα σε αυτά δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται η στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική που σύντομα θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Επρόκειτο επίσης για μία συνάντηση που κάθε άλλο παρά συνηγορεί στην εικόνα που επιθυμεί να δώσει στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας πως είναι αρνητικός και «δύσκολος» στις συναντήσεις με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Έτσι λοιπόν – αναφέρουν στην Χαριλάου Τρικούπη – ήταν αυτονόητο να υπάρξει αντίδραση στην δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ζήτημα που όπως η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ την περίοδο πριν και κατά τα πρώτα χρόνια της εισόδου της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση που είναι ουσιαστικά «ταυτοτικό».

Παράλληλα σχολιάζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να υιοθετήσει μία ρητορική με αναφορές σε μίζες και το δημόσιο χρέος. Ειδικά μάλιστα για το δεύτερο σκέλος «προσπέρασε» την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Με αποτέλεσμα στην Χαριλάου Τρικούπη όλα αυτά να «ηχήσουν» ως λογύδριο του Παύλου Πολάκη, η όπως σχολιάστηκε ως λογική «Πολάκη – Καμένου».

Δράσεις

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν στο πολιτικό πλάνο που έχει ήδη χαραχθεί με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές εστιάζοντας στην ανάδειξη των προβλημάτων των πολιτών. Στοχευμένα τόσο θεματικά όσο και «γεωγραφικά». Έτσι λοιπόν τις επόμενες ημέρες και με κορύφωση το Σαββατοκύριακο τα στελέχη του κινήματος αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των θέσεων του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας αλλά και τα αγροτικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται παρέμβαση σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας υπό την ευθύνη του βουλευτή Γιάννη Τσίμαρη που θα εστιάζει στην κατάσταση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της συγκεκριμένης περιφέρειας. Επίσης αναμένεται περιοδεία – παρέμβαση του Στέφανου Παραστατίδη για θέματα Παιδείας και Ειδικής Αγωγής στον νομό της Ευρυτανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα