Γιατί το Βολτ στήριξε τον Χάρη Δούκα

Διαβάζεται σε 4'
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας SOOC Dimitris Kapantais

Ο Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικών Νευροεπιστημών Γραμματέας και Συμπρόεδρος του Βολτ Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, γράφει στο NEWS 24/7 γιατί το Βολτ στήριξε τον Χάρη Δούκα.

Ο Χάρης Δούκας θα γίνει ο τέταρτος μόλις Δήμαρχος Αθηναίων του τελευταίου μισού αιώνα που δεν προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη, μετά τους Ιωάννη Παπαθεοδώρου (1975-1978), Δημήτριο Μπέη (1979-1986) και Γεώργιο Καμίνη (2011-2019).

Ο μεγαλύτερος Δήμος της πόλης διοικείται παραδοσιακά από στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ. Όμως την περασμένη Κυριακή έγινε μία μεγάλη ανατροπή: ένας άγνωστος (μέχρι 2 μήνες πριν) στο ευρύ κοινό Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής & Διοίκησης, και η παράταξή του, κέρδισε την εμπιστοσύνη των Δημοτών έναντι του νυν Δημάρχου, επαγγελματία και πασίγνωστου πολιτικού, ανιψιού του Πρωθυπουργού της χώρας και μέλους μίας από τις ιστορικότερες πολιτικές οικογένειες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Τι συνέβη και φτάσαμε σε αυτή τη μεγάλη ανατροπή, ένα πολιτικό γεγονός που στο μέλλον μπορεί να έχει ευρύτερες προεκτάσεις από αυτές που είναι αυτή τη στιγμή ορατές; Από τις πολυάριθμες διαστάσεις που έχει η απάντηση του παραπάνω ερωτήματος, θα σταθώ σε μία: γιατί το Βολτ αποφάσισε, πρώτο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, να εκφράσει τη στήριξή του στο πρόσωπο του επερχόμενου Δημάρχου.

Το πρώτο και βασικότερο στοιχείο που αξιολογήσαμε ήταν το προφίλ του Χάρη Δούκα. Είναι ένας καταρτισμένος επιστήμονας σε ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας πόλεων, και άρα έχει προσωπική αντίληψη των προκλήσεων που έχει μπροστά της η πρωτεύουσα, προκλήσεων που έπρεπε να έχουν αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζονται χρόνια πριν. Ως Βολτ, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, θέτουμε σε προτεραιότητα την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης / κρίσης οικοσυστημάτων, στο τοπικό ως και το παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια, εκτιμήσαμε την αποφασιστικότητα του Χάρη Δούκα να αλλάξει φιλοσοφία διοίκησης και να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές στην Αθήνα, ώστε μεταξύ άλλων να αντιμετωπισθούν άμεσα τα πιεστικά προβλήματα της έλλειψης πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων, καθαριότητας και ασφάλειας, της ενεργειακής φτώχειας και της αστεγίας. Μία αποφασιστικότητα που αποτυπώθηκε στο όνομα του συνδυασμού με τη λέξη ΤΩΡΑ.

Έπειτα, μας άρεσε που έδειξε πρόθεση να δημιουργήσει ένα καθαρά αυτοδιοικητικό, συμπεριληπτικό συνδυασμό, εντάσσοντας σε αυτό άτομα με διάθεση να εργαστούν για τις ανάγκες της πόλης και το σχεδιασμό των ενδεδειγμένων παρεμβάσεων. Η συμπερίληψη έλαβε χώρα σε όλα τα δυνατά επίπεδα: τόσο στη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος του συνδυασμού, όσο και στη στελέχωση του ψηφοδελτίου.

Χαρακτηριστικά, ως Βολτ Ελλάδας, συμβάλαμε σε 3 από τους 19 πυλώνες της ατζέντας του ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ (κοινωνικές υπηρεσίες και πρόνοια, ψηφιακός δήμος/ «έξυπνη» πόλη και την ενεργό γήρανση στη ζωή της πόλης), ενώ εκπροσωπηθήκαμε στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού από 10 μέλη μας, δύο ως υποψηφίων δημοτικών και οκτώ ως υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων σε 3 κοινότητες του Δήμου. Αντίστοιχα, άλλοι πυλώνες της ατζέντας και υποψήφιοι σύμβουλοι προέκυψαν στη συνέχεια από τον οικολογικό χώρο, το φιλελεύθερο χώρο, φυσικά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κι άλλα κινήματα και κινήσεις πολιτών.

Τέλος, μας κέρδισε η στόχευση του Χάρη Δούκα να διεξάγει μία γόνιμη καμπάνια, στην οποία θα αναδείκνυε τις προγραμματικές κατευθύνσεις του συνδυασμού μας για την Αθήνα, αντί να εξαντλείται στην κριτική στα κακώς κείμενα της διοίκησης Μπακογιάννη. Μία στόχευση την οποία στην πράξη υπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διεκδικώντας την ορατότητα του ίδιου και του συνδυασμού μας, μέσω των πολυάριθμων συνεντεύξεων σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και έντυπα μέσα, το τελευταίο δίμηνο.

Το Βολτ ενδιαφέρεται για την ανανέωση της αισθητικής με την οποία διεξάγεται η πολιτική στη χώρα μας. Σε αυτή την ανανεωμένη αισθητική, όπου η γνώση των προβλημάτων, η εξω-κομματική επαγγελματική προϋπηρεσία των υποψηφίων, ο εμπεριστατωμένος, μη λαϊκίστικος δημόσιος λόγος και οι διοικητικές ικανότητες είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία με το επικοινωνιακό χάρισμα, τη συναισθηματική και την κοινωνική ευφυία, ο Χάρης Δούκας αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα