Γιατρομανωλάκης: "Ούτε η καλλιτεχνική εκπαίδευση, ούτε τα Γλυπτά είναι πυροτέχνημα"

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης EUROKINISSI

Ούτε το θέμα των Γλυπτών, ούτε το θέμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης δεν έχουν εκκινήσει με αφορμή τη δημοσιότητα, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ούτε το ζήτημα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης των καλλιτεχνών αλλά ούτε και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελούν πυροτέχνημα για την κυβέρνηση και δεν ξεκίνησαν λόγω της δημοσιότητας που πήραν, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε πως και τα δύο είναι θέματα που δουλεύονται επί χρόνια μεθοδικά και αναφερόμενος αρχικά στους μισθούς και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών στο Δημόσιο, δήλωσε αρχικά πως "στο κομμάτι που αφορά το προεδρικό διάταγμα για το οποίο εξ’ αρχής η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αγγίζει τις αμοιβές γιατί οι καλλιτέχνες στο Δημόσιο εξαιρούνται του ΑΣΕΠ, υπήρχε αγωνία και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι δεν θίγονται οι μισθολογικές προβλέψεις".

ADVERTISING

"Το μισθολογικό ξεκαθαρίζεται και επίσης δεν υπάρχει σύνδεση της εκπαιδευτικής βαθμίδας με το μισθολογικό", είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης σχετικά με τις καταγγελίες για "εξίσωση διπλώματος με απολυτήριο λυκείου".

"Σήμερα αποφασίστηκε ότι είτε προσλαμβάνονται στο Εθνικό Θέατρο είτε σε ΔΗΠΕΘΕ, όλα εξαιρούνται του ΑΣΕΠ. Υπήρχε στο νόμο μισθολογίου εξαίρεση για τους καλλιτέχνες καθώς σε καμμία οντισιόν δεν ενδιαφέρει το πτυχίο κι αυτό επεκτείνεται για το σύνολο του Δημοσίου". Μάλιστα ο κ. Γιατρομανωλάκης, πρόσθεσε ότι "οι μισοί παραμένουν εκεί όπου προσλήφθησαν και δεν θίγεται κανείς".

"Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να θιγούν δικαιώματα των καλλιτεχνών ή να νιώσουν μειωμένοι", ανέφερε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Πολιτισμού, υπενθυμίζοντας ότι "ποτέ, ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε εξίσωση με απολυτήριο λυκείου. Από το 2015 ισχύει το επίπεδο 5 του πλαισίου προσόντων", είπε ο Νίκος Γιατρομανωλάκης και τόνισε:

"Συνολικά έχουμε επενδύσει μισό δισεκατομμύριο στον κλάδο των καλλιτεχνών και κατά την πανδημία οι καλλιτέχνες ξέρουν ότι δημιουργήσαμε Μητρώο Καλλιτεχνών για να βρούμε τρόπο να τους στηρίξουμε".

"Οχι μόνο δεν υποτιμάμε τους καλλιτέχνες, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Κανείς σαράντα χρόνια δεν είχε θίξει το θέμα κι εμείς δημιουργούμε επιτροπές για να λυθεί το θέμα".

Τέλος, με αφορμή το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ο υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως ούτε αυτό το κομμάτι έχει τη μορφή πυροτεχνήματος και απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης δήλωσε: "Δεν θα το έκανε η κυβέρνηση για κάτι τόσο ευαίσθητο όσο τα Γλυπτά. Επιβεβαιώνω εμφατικά οτι δεν θα τα διαχειριζόταν η κυβέρνηση με επιπολαιότητα κι έξω από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καλλιτέχνες, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γλυπτά Παρθενώνα, Εθνικό Θέατρο
SHARE:

24Media Network