Γιοχάνες Χαν κατά VMRO

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν
Ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν EUROKINISSI

Τα βέλη του εκτόξευσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση για τις απειλές μελών του VMRO κατά όσων θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κατήγγειλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard τις απειλές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, VMRO, προς τα μέλη του, τα οποία θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση που είναι απαραίτητη, ώστε να μετονομαστεί η χώρα επί τη βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει το δελτίο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, o Χαν δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές είναι «εντελώς απαράδεκτες για ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό», υπενθυμίζοντας ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση είχε τεθεί και από το VMRO ως στόχος για τη χώρα.

Ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι το κόμμα θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως και να επιτρέψει την έγκριση της Συμφωνίας Πρεσπών. Κάλεσε, δε, το VMRO να «εγκαταλείψει την καταστρεπτική του θέση και να θέσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της πάνω από τα πολιτικά του συμφέροντα». Σύμφωνα με τον Χαν η έκκληση για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος από ορισμένα μέλη του VMRO μαρτυρά «έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας».

Ο Αυστριακός Επίτροπος προειδοποίησε, επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος ότι αυτές θα έδιναν στα κυβερνώντα κόμματα πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται στη Βουλή για συνταγματικές αλλαγές. «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα, αλλιώς αυτή η μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα και, ως εκ τούτου, η προοπτική της ένταξης, θα μπορούσε να χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και για πάντα», προειδοποίησε ο Χαν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρέμβαση Χαν για πΓΔΜ: "Όχι" πρόωρες εκλογές - Άμεσα η συνταγματική αναθεώρηση

ΠΓΔΜ: Ο δρόμος για εκλογές ή Πρέσπες

ΠΓΔΜ: Τη Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

SHARE:

24Media Network