Γιόχανσον για pushbacks της ελληνικής ακτοφυλακής: “Πρόκειται για κανονική απέλαση”

Γιόχανσον για pushbacks της ελληνικής ακτοφυλακής: “Πρόκειται για κανονική απέλαση”
Παράνομη επαναπροώθηση 12 μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή CAPTION/NEW YORK TIMES

«Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης και ερευνών. Και ακόμα δεν υπάρχει» τονίζει η Ίλβα Γιόχανσον, η οποία επανέρχεται στο θέμα των παράνομων pushbacks.

Την Ελλάδα επέκρινε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, επειδή ανάγκασε μετανάστες να επιβιβαστούν σε μια σχεδία και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε στο Αιγαίο, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times.

Σε συνέντευξή της στο Politico, η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε ότι το επεισόδιο ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επαναπροώθηση.

«Αυτό που φαίνεται σε αυτά τα βίντεο είναι κανονική απέλαση» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει το υλικό των New York Times.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια -και [τα βίντεο των NYT] δείχνουν ότι είναι – είναι απολύτως απαράδεκτο» πρόσθεσε η Γιόχανσον.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για παράνομες απελάσεις μεταναστών μετά το τελευταίο περιστατικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «διεξάγει έρευνα».

«Μου υποσχέθηκαν ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ότι θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης και ερευνών. Και ακόμα δεν υπάρχει» επέμεινε η Γιόχανσον.

Καρέ-καρέ η δράση της ελληνικής ακτοφυλακής με παράνομο pushback

“Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω” ήταν ο τίτλος του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος των NYT.

Όπως διακρίνεται και στο επίμαχο βίντεο, λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Απριλίου σε έναν μικρό όρμο με ξύλινη αποβάθρα στο νότιο άκρο της Λέσβου, 12 μετανάστες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, αποβιβάστηκαν -συνοδεία των ελληνικών Αρχών- από ένα λευκό βαν χωρίς πινακίδες, στο οποίο βρίσκονταν κλειδωμένοι, εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε ταχύπλοο σκάφος, το οποίο τους μετέφερε σε σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν καταμεσής του Αιγαίου σε μια φουσκωτή σχεδία θαλάσσης.

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο

Οι αιτούντες άσυλο μετακινούνταν για χρόνια από χώρα σε χώρα προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής. Μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, όταν μασκοφόροι τους περισυνέλεξαν και τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους, όπως αποκαλύπτουν οι NYT.

Στριμωγμένοι στη λέμβο ανοιχτά του πελάγους, προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον ήλιο. Η 27χρονη Ναϊμα Χασαν Αντεν ήταν ανάμεσα στους 12 μετανάστες, κρατούσε το 6 μηνών μωρό της και έκλαιγε. “Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα”, δήλωσε . “Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος”, πρόσθεσε.

“Ο βασανισμός αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να παραμείνει κρυφός, όπως τόσων άλλων αιτούντων άσυλο, των οποίων οι μαρτυρίες για κακομεταχείριση απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που αυτή τη φορά, καταγράφηκε σε βίντεο από έναν ακτιβιστή που το μοιράστηκε με τους New York Times” αναφέρει το ρεπορτάζ.

Έρευνα των NYT επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το βιντεοληπτικό υλικό ενώ πήρε συνέντευξη σε 11 από τους αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε ένα κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές. Πολλοί φορούσαν ακόμα τα ίδια ρούχα που φορούσαν και στο βίντεο.

Όπως αναφέρεται, έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι τους συνέβη, οι οποίες ταυτίζονταν με τα γεγονότα στο βίντεο ενώ το κατά προσέγγιση ύψος και μέγεθος τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών ταίριαζαν επίσης.

  • Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση
  • Pollitics – Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα
  • Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023
  • Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Ροή Ειδήσεων

    Περισσότερα