Αποκάλυψη New York Times: Επίσημη ανεξάρτητη έρευνα για τα pushback, ζητά η Κομισιόν

Αποκάλυψη New York Times: Επίσημη ανεξάρτητη έρευνα για τα pushback, ζητά η Κομισιόν
Παράνομη επαναπροώθηση 12 μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή CAPTION/NEW YORK TIMES

Στο δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω» να παρατάει μετανάστες στη θάλασσα, αναφέρεται η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επίσημα μέτρα, εφόσον απαιτείται».

Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών, Ίλβα Γιόχανσον, επανέρχεται στο μείζον θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές, τονίζοντας ότι η Κομισιόν απαιτεί να γίνει επίσημη ανεξάρτητη έρευνα για τις αποκαλύψεις των New York Times.

Η ίδια αναφέρει ότι εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητείται η διερεύνηση του περιστατικού στο οποίο αναφέρονται οι Times της Νέας Υόρκης «για φερόμενη παράνομη απέλαση».

«Πριν από ένα χρόνο συναντήθηκα με την ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσουμε τη διαχείριση των συνόρων και ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει χώρος για παράνομες απελάσεις. Την περασμένη Παρασκευή, 19 Μαΐου, οι New York Times παρουσίασαν ρεπορτάζ για φερόμενη παράνομη απέλαση, τον Απρίλιο αυτή τη χρονιά» υπογραμμίζει η κ. Γιόχανσον και προσθέτει ότι «οι υπηρεσίες μου απέστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα αυτό το περιστατικό».

«Είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, με βάση επίσης τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει επίσημα μέτρα, εφόσον απαιτείται» καταλήγει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Καρέ-καρέ η δράση της ελληνικής ακτοφυλακής με παράνομο pushback

“Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω” ήταν ο τίτλος του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος των NYT.

Όπως διακρίνεται και στο επίμαχο βίντεο, λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Απριλίου σε έναν μικρό όρμο με ξύλινη αποβάθρα στο νότιο άκρο της Λέσβου, 12 μετανάστες, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, αποβιβάστηκαν -συνοδεία των ελληνικών Αρχών- από ένα λευκό βαν χωρίς πινακίδες, στο οποίο βρίσκονταν κλειδωμένοι, εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε ταχύπλοο σκάφος, το οποίο τους μετέφερε σε σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν καταμεσής του Αιγαίου σε μια φουσκωτή σχεδία θαλάσσης.

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο

Οι αιτούντες άσυλο μετακινούνταν για χρόνια από χώρα σε χώρα προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής. Μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, όταν μασκοφόροι τους περισυνέλεξαν και τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους, όπως αποκαλύπτουν οι NYT.

Στριμωγμένοι στη λέμβο ανοιχτά του πελάγους, προσπαθούσαν να προστατευτούν από τον ήλιο. Η 27χρονη Ναϊμα Χασαν Αντεν ήταν ανάμεσα στους 12 μετανάστες, κρατούσε το 6 μηνών μωρό της και έκλαιγε. “Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα”, δήλωσε . “Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος”, πρόσθεσε.

“Ο βασανισμός αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να παραμείνει κρυφός, όπως τόσων άλλων αιτούντων άσυλο, των οποίων οι μαρτυρίες για κακομεταχείριση απορρίφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που αυτή τη φορά, καταγράφηκε σε βίντεο από έναν ακτιβιστή που το μοιράστηκε με τους New York Times” αναφέρει το ρεπορτάζ.

Έρευνα των NYT επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το βιντεοληπτικό υλικό ενώ πήρε συνέντευξη σε 11 από τους αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, τους οποίους εντόπισε σε ένα κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές. Πολλοί φορούσαν ακόμα τα ίδια ρούχα που φορούσαν και στο βίντεο.

Όπως αναφέρεται, έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι τους συνέβη, οι οποίες ταυτίζονταν με τα γεγονότα στο βίντεο ενώ το κατά προσέγγιση ύψος και μέγεθος τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών ταίριαζαν επίσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα