Γιώργος Γεραπετρίτης: Ενιαία κλίμακα μετακλητών και μείωση δαπανών στο δημόσιο

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης EUROKINISSI

Αποκαλυπτικός στην πρώτη του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στον Νews 24/7 στους 88, 6 αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δομή του δημοσίου και τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πρώτο.

Ενιαία κλίμακα μετακλητών υπαλλήλων για όλα τα υπουργεία προανήγγειλε μέσω του σταθμού μας ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως είπε στον News 24/7 στους 88,6 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, για πρώτη φορά σε νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα τεθεί οριζόντια το πόσοι μετακλητοί υπάλληλοι θα υπάρχουν σε κάθε δομή, ενώ τόνισε οτι θα ισχύει και ασυμβίβαστο. Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν μετακλητοί που θα έχουν συγγενική σχέση με υπουργούς και υφυπουργούς.

ADVERTISING

Αναφορικά με την μεταφορά του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη είπε οτι αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες κι οτι δεν υπάρχει καμία αλλαγή φιλοσοφίας σε ότι αφορά την αντιμετώπισή του.

Υπογράμμισε δε, οτι οι αρμοδιότητές του αναπληρωτή υπουργού θα αφορούν στο επιχειρησιακό κομμάτι ενώ οι υπηρεσίες ασύλου παραμένουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για την υπαγωγή της ΕΥΠ απευθείας στον πρωθυπουργό, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως "είναι εύλογο η ΕΥΠ να υπάγεται στην κεντρική δομή" ενώ για την ΕΡΤ τόνισε ότι "η διάθεση της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει έναν αντικειμενικό και αμερόληπτο χαρακτήρα". Πρόσθεσε με νόημα ότι η δημόσια τηλεόραση "απαιτεί αναδιάρθρωση" και πως θα γίνουν αντικαταστάσεις προσώπων, με αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο που θα λειτουργεί η ΕΡΤ και δεν υπάρχει κανένα είδος ρεβανσισμού.

Aναφορικά με τις αρμοδιότητές του είπε οτι έχει αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και προανήγγειλε ότι θα υπάρχει μια δομή που θα παρακολουθεί του στόχους που θα έχουν τεθεί για κάθε υπουργείο.

Για την κριτική, τέλος, που ασκήθηκε στην κ. Θάνου από τη ΝΔ και την επιλογή του κ. Κράνη στο υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε: "Κατά τη διάρκεια της θητείας της η κ. Θάνου άσκησε δικαστική πολιτική και έκανε περιφορά σε δημόσιες θέσεις. Δεν υπάρχει καμία αναλογία με την περίπτωση του κ. Κράνη".

Το βιογραφικό του υπουργού Επικρατείας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies).

Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών.

Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης προς υπουργούς: Όχι προσλήψεις συγγενών, θα μειωθούν οι γραμματείες και οι μετακλητοί

Η ακτινογραφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Τεχνοκράτες, διεύρυνση και η όλη ΝΔ

Το ισχυρό Μαξίμου του Μητσοτάκη και ο κομβικός ρόλος Δημητριάδη

SHARE:

24Media Network