Γιώργος Ιωακειμίδης: “Η ανυπαρξία υποδομών στην Αττική είναι επικίνδυνη”

Γιώργος Ιωακειμίδης: “Η ανυπαρξία υποδομών στην Αττική είναι επικίνδυνη”
Γιώργος Ιωακειμίδης ΝΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ/EUROKINISSI

Με αναρτήσή του ο Γιώργος Ιωακειμίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αντιπλημμυριικά έργα της Αττικής, με αφορμή την κακοκαιρία Daniel.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους όσων χάθηκαν από την κακοκαιρία Daniel εξέφρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο ίδιος μέσα από την ανάρτησή του ζητά απαντήσεις για τις μελέτες κινδύνου πλημμυρών που αφορούν την Αττική, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Η ανάρτηση του Γιώργου Ιωακειμίδη

Πριν πνιγεί η Αττική…

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους όσων χάθηκαν από την κακοκαιρία. Οι σκέψεις μας είναι μαζί με όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι, με όσους αγωνιούν για τους αγνοούμενους.

Από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως χρειάζονται:

  1. «Μια ολιστική μελέτη για τη διαχείριση υδάτων» δηλαδή για τα αντιπλημμυρικά και την άρδευση.
  2. «Nέος τρόπος» στην επιλογή αναδόχων των έργων. Για να μην κάνουν πέντε χρόνια με τις καθυστερήσεις των ενστάσεων και των δικαστηρίων οι αναθέσεις.

Η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί να προβαίνει απλά σε διαπιστώσεις κατόπιν εορτής. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε αυτά που ζητάμε εδώ και τρεις μήνες για την Αττική.

Κατά παράβαση των προειδοποιήσεων της ΕΕ, δεν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη κινδύνου πλημμύρας του 2018. Έπρεπε να έχει υλοποιηθεί το 2022.

Εάν όλοι συμφωνούμε πως η κλιματική κρίση εντείνεται, η επικαιροποίηση με τα νέα δεδομένα είναι περισσότερο από απαραίτητη. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί το φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κινδύνου, αρκεί η διαπίστωση πως αν η μισή βροχή της Θεσσαλίας πέσει στο λεκανοπέδιο, η Αττική, κυρίως στα νοτιοδυτικά, θα πλημμυρίσει.

Πρόληψη για την κλιματική κρίση σημαίνει μελέτη και γρήγορα έργα. Προχθές μόλις αναφέρθηκα στην αδυναμία ολοκλήρωσης έργων υποδομής λόγω καθυστερήσεων στους διαγωνισμούς.

Μια γέφυρα δύο χρόνια, ένα αντιπλημμυρικό πέντε. Αν θέλουμε πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο τώρα.

Δεν έχουμε πέντε χρόνια να περιμένουμε για να μην ξαναπνιγούμε, να μην ξανακαούμε. Η ανυπαρξία υποδομών στα 4/5 της Αττικής είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και κοινωνικά βάρβαρη.

Με την κομματική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την αλλαγή Πατούλη με Χαρδαλιά, η Περιφέρεια Αττικής είναι εδώ και δύο μήνες ουσιαστικά ακέφαλη. Ο κ. Πατούλης ήταν απών στις φωτιές, απών στις πλημμύρες.

Προχθές κόντεψαν να πνίγουν άνθρωποι στον κεντρικότερο δρόμο της πρωτεύουσας, στη Βασιλίσσης Σοφίας, από μια νεροποντή. Ο δρόμος αυτός ανήκει στην Περιφέρεια. Είχε άραγε κάποιος καθαρίσει τα φρεάτια;

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου που αναλαμβάνει η νέα διοίκηση έχουμε σχεδόν τέσσερις μήνες, και ενδεχομένως έντονα καιρικά φαινόμενα. Ποιος διοικεί την Περιφέρεια;

Θέλουμε εδώ και τώρα απαντήσεις από την κυβέρνηση για το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνισμών. Ποιες τροποποιήσεις του νόμου 4412/2016 με παράλληλες εγγυήσεις διαφάνειας θα επιταχύνουν τις διαδικασίες;

Από την Περιφέρεια περιμένουμε απαντήσεις για τη μελέτη κινδύνου πλημμυρών που δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο και για την ενεργή καθημερινή διοίκησή της.

Η Αττική είναι το σπίτι μας. Μας ενώνουν οι απειλές, οι κίνδυνοι, τα προβλήματα και η αντιμετώπισή τους, η οποία πρέπει να γίνει ολιστική!

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα