Γιώργος Παπανδρέου για Δυτικά Βαλκάνια: “Η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην ατζέντα που εγκαινίασε το 2003”

Γιώργος Παπανδρέου για Δυτικά Βαλκάνια: “Η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην ατζέντα που εγκαινίασε το 2003”
Γιώργος Α. Παπανδρέου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε δήλωσή του για τη συνάντηση ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ε.Ε., ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει δυναμικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του οράματος που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003.

Με αφορμή τις συναντήσεις των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων με την ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης, τη Δευτέρα (21/08), στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, προέβη σε δήλωση για το θέμα.

Ξεκινώντας από ιστορική αναδρομή, υπενθυμίζει ότι «έχουμε διανύσει 20 χρόνια από την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Τότε, σε αυτήν τη Σύνοδο, επί ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, άνοιξε η πόρτα για την ευρωπαϊκή ένταξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων».

Όμως, συνεχίζει, «σήμερα, με την εξαίρεση της Κροατίας, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται ακόμα στην αίθουσα αναμονής. Η καθυστέρηση αυτή, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ίδια την Ε.Ε., επέτρεψε να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις στην περιοχή μας. Δυνάμεις που δεν ήθελαν και δεν θέλουν την εφαρμογή των αξιών και αρχών που θέσπισε το Συμβούλιο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται στη Σύνοδο αυτή: ‘τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων… την τήρηση του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων... καθώς και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς που αποτελούν πραγματική τροχοπέδη για τη δημοκρατική σταθερότητα, το κράτος δικαίου, την οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή’», υπενθυμίζει και προσθέτει:

«Η εμπέδωση αυτών των αρχών θα απέτρεπε την αναβίωση εθνικιστικών συγκρούσεων, την εμπέδωση της διαφθοράς και την αναζήτηση ‘προστάτιδων δυνάμεων’, επαναφέροντας μια εποχή ενδο-βαλκανικών ανταγωνισμών».

Για αυτό, συμπεραίνει, «τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν την ορθότητα της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ευρύτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, οι διμερείς συγκρούσεις και εσωτερικές εντάσεις στα Βαλκάνια, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν αποσταθεροποιητικές αναφλέξεις. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η ουσιαστική εμπέδωση του κράτους δικαίου, θα μπορούσαν να προχωρήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που δικαιώνει τις επιλογές των πολιτικών και των φορέων που έχουν δουλέψει σκληρά σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «τη στιγμή που γίνεται συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, και η διεύρυνση και για λόγους γεωστρατηγικούς είναι πάλι στο τραπέζι, η Ελλάδα πρέπει να πάρει δυναμικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του οράματος που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003. Πρωτοβουλίες, που θα λαμβάνουν υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής μας και θα διευκολύνουν τη διευθέτηση των προβλημάτων που δίνουν τροφή στις ακραία εθνικιστικές και δημαγωγικές δυνάμεις που προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους».

Εν κατακλείδι, «ως ένας από τους αρχιτέκτονες της πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης και με την ιδιότητα του Εισηγητή για την Ευρωπαϊκή Πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια πρόσφατη ομιλία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισα: ‘Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με μόλις 17,6 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι προς το συμφέρον, τόσο των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις μιας αποτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αποφάσεις και τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες δυσκολίες’» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα