Η άμυνα της Αθήνας στις προτροπές Γερμανίας-ΗΠΑ “να τα βρούμε” με Τουρκία

Η άμυνα της Αθήνας στις προτροπές Γερμανίας-ΗΠΑ “να τα βρούμε” με Τουρκία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου intime

Ο Γ. Οικονόμου σχολίασε με νόημα την “κατανόηση συμμάχων και εταίρων” και διαμήνυσε ότι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας.

Το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις χρησιμοποιεί η Αθήνα στις προτροπές συμμάχων και εταίρων, δηλαδή των ΗΠΑ και της Γερμανίας, για ένα συμβιβασμό με την Τουρκία.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς από το News 24/7 να σχολιάσει την πρόσφατη μυστική σύσκεψη στο Βερολίνο με Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, στην οποία η Άγκυρα έθεσε πάλι τις παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο, και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ανησυχεί ότι σύμμαχοι και εταίροι θα πιέσουν “να τα βρούμε” στα ελληνοτουρκικά.

“Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ικανοποίηση την κατανόηση συμμάχων και εταίρων σε αυτά που συνιστούν και το αυτονόητο. Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας της Τουρκίας να κατασκευάσει την Ιστορία. Οι έωλοι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και αυτό φαίνεται σε όλες τις δηλώσεις των συμμάχων με κάθε ευκαιρία”.

Κληθείς δε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, για “διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο”, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: “Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία διαλόγου. Έχουμε πει ποια είναι αυτά τα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν και πάντα στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου. Δεν αρνούμαστε το διάλογο, αλλά δεν υποχωρούμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.”

Όσον αφορά στον κίνδυνο η Άγκυρα να μεταφέρει την ένταση από το ρητορικό επίπεδο στο πεδίο, δηλαδή στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση, αλλά επικοινωνεί τις θέσεις της σε συμμάχους και στη διεθνή κοινότητα. Σημείωσε δε ότι η χώρα βλέπει την απήχηση των θέσεων της, ενώ εκτός από το διεθνές δίκαιο και συμμαχίες στο πλευρό της, έχει και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Σημειωτέον ότι την Τετάρτη 22 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του, Μάριο Ντράγκι, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα θα απευθύνειομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 10:30 τοπική ώρα. Ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε ο κ.Οικονόμου, θα αναφερθεί στην έξοδο της ελληνική οικονομίας από την αυξημένη εποπτεία και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, αλλά προφανώς θα αναφερθεί και στα εθνικά θέματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα