Η αριστερή και δεξιά αποχή, το απολιτίκ κοινό και τα μικρά κόμματα κρίνουν τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 6'
Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που παρακολουθούν με προσοχή στη ΝΔ, καθώς ο Μητσοτάκης έχει βάλει τον πήχη στο 33% και θέλει να εκλέξει εννέα ευρωβουλευτές

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Και αυτό καθώς εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος του 33%, που έθεσε ως πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά ακόμη και η εκλογή εννέα ευρωβουλευτών, καθώς τον πρωθυπουργό πρωτίστως ενδιαφέρει να είναι ισχυρός στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Για να επιτευχθεί το “33 + 9” όμως, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος μίας σειράς από παράγοντες. Πρώτα από όλα φυσικά, η συσπείρωση της ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα δεν κινδυνεύει μόνο από διαρροές προς τα δεξιά, αλλά και από την αποχή παραδοσιακών νεοδημοκρατών. “Αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υπάρχει κίνδυνος να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας. Αυτοί που απλά έχουν… ξενερώσει γενικότερα με τη στάση της ΝΔ σε κοινωνικά και εθνικά θέματα, αλλά και γιατί θεωρούν ότι έχουμε γεμίσει ΠΑΣΟΚους, ο κίνδυνος είναι να κάτσουν στον καναπέ”, έλεγε χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος.

Ο κίνδυνος της δεξιάς αποχής αυξάνεται από το γεγονός ότι η κυριότερη ομάδα ψηφοφόρων της ΝΔ ανήκει στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά εν προκειμένω στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι μπορεί να βοηθήσει η επιστολική ψήφος.

Όμως ο βαθμός συμμετοχής όχι μόνο των δεξιών, αλλά και των αριστερών ψηφοφόρων ενδιαφέρει τη ΝΔ. Διότι το ποσοστό που λαμβάνει ένα κόμμα είναι συνάρτηση του πόσοι και ποιοι πήγαν να ψηφίσουν. Αλλά εφόσον η πολιτική αντιπαράθεση συνήθως επικεντρώνεται στο ποσοστό και όχι στον απόλυτο αριθμό ψήφων, η αποχή του “απέναντι” πολιτικού χώρου είναι καθοριστική.

Ο κρίσιμος ρόλος των μικρών αριστερών κομμάτων

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να συσπειρώσει τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και κεντροαριστεράς, καθώς διαβάζουν στις μετρήσεις μεγάλη απογοήτευση και αποστασιοποίηση σε αυτό το κοινό.

Το ερώτημα που τους απασχολεί όμως είναι κατά πόσον οι απογοητευμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ αριστεροί ψηφοφόροι θα κινητοποιηθούν για να ψηφίσουν ένα μικρό αριστερό κόμμα, για παράδειγμα τη Νέα Αριστερά ή το ΜεΡΑ25. Σε αυτή την εξίσωση δεν βάζουν πάντως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, για λόγους που θα αναλυθούν στη συνέχεια.

Τα μικρά αριστερά κόμματα προβληματίζουν τη ΝΔ διότι αφενός μπορεί να αυξήσουν τη συμμετοχή των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές και αφετέρου διότι όσο περισσότερα μικρά κόμματα μπουν στην Ευρωβουλή, όσο μειώνονται πρωτίστως οι γαλάζιες έδρες. Για την ακρίβεια το καλύτερο δυνατό σενάριο για τη ΝΔ είναι να μείνουν αρκετά μικρά κόμματα οριακά εκτός Ευρωβουλής, ώστε να μειωθεί το εκλογικό μέτρο.

Η εξίσωση για τις έδρες της Ευρωβουλής

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό μέτρο στις ευρωεκλογές προκύπτει ως εξής: Το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που ξεπέρασαν το όριο του 3% διαιρείται με το 21, δηλαδή τον αριθμό των ελληνικών εδρών στην Ευρωβουλή.

Σημειωτέον επίσης ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η κατανομή των εδρών στην Ευρωβουλή δεν ξεκινά όπως στο παρελθόν από τα μικρότερα κόμματα, αλλά από το πρώτο κόμμα. Γεγονός που σημαίνει ότι κόμμα που θα κινείται στο όριο του 3% μπορεί να μην λάβει έδρα εάν για παράδειγμα το μέτρο είναι πάνω από 4%.

Για τους ίδιους λόγους και ακόμη περισσότερους, η ΝΔ δεν θέλει βέβαια ούτε μικρά δεξιά κόμματα στην Ευρωβουλή. Το γεγονός ότι η Νίκη καταγράφει τάση καθοδική στις δημοσκοπήσεις φέρνει χαιρέκακα χαμόγελα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Ενώ στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών διασκορπίζονται σε πολλά μικρά ακροδεξιά κόμματα και συνεπώς ότι δύσκολα θα πάρει έδρα στην Ευρωβουλή η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Στις δύο εβδομάδες μέχρι τις ευρωεκλογές βέβαια πολλά μπορούν να αλλάξουν. Στις εθνικές εκλογές του 2023 άλλωστε Νίκη και Σπαρτιάτες είχαν “εμφανιστεί” δημοσκοπικά στο παρά πέντε.

Η μάχη του TikTok και του lifestyle για το απολιτίκ κοινό

Μπορεί πάντως στη ΝΔ να έχουν επιλέξει ως ιδανικό αντίπαλο τον κ.Κασσελάκη, θεωρώντας ότι με εκείνον πρόεδρο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δύναται να ορθοποδήσει, δεν υποτιμούν ωστόσο τον κίνδυνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φέρει στις κάλπες ένα απολιτίκ κοινό.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν θα αλλάξει προφανώς την τάση για ευρεία νίκη της ΝΔ, αλλά μπορεί να κρίνει τις εντυπώσεις.

Σημειωτέον ότι από το ίδιο κοινό εκτιμάται πως αντλεί κυρίως ψηφοφόρους η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι συνεχείς επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για απολιτίκ lifestyle τις τελευταίες ημέρες, αλλά και οι αιχμές για το άνοιγμα σε Κωνσταντοπούλου- Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός βέβαια ήταν από τους πρώτους… διδάξαντες και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και μετά την εκλογή του το 2019, της προσέγγισης κοινών τα οποία δεν παρακολουθούν την πολιτική και δεν ενημερώνονται από τα παραδοσιακά και ενημερωτικά ΜΜΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ειδικότερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δώσει πολλές πιο προσωπικού χαρακτήρα συνεντεύξεις. Ενώ ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος που μπήκε στο TikTok και το αξιοποίησε στο έπακρο, με την πολύτιμη συμβολή της στενής του συνεργάτιδας, διευθύντριας επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Κύρας Κάπη.

Επικοινωνιακή στρατηγική με έμφαση σε πρωινές εκπομπές, lifestyle και TikTok εφαρμόζει όμως και ο κ. Κασσελάκης. Αλλά ακόμη και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού έγινε πολλάκις viral στο Facebook, χρησιμοποιεί το TikTok όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νικος Ανδρουλάκης.

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες μέχρι τελικής πτώσης

Καλό βέβαια το TikTok, αλλά προεκλογική εκστρατεία χωρίς περιοδείες, που δίνουν την ευκαιρία για επαφή με τους ψηφοφόρους αλλά και υλικό στο πολιτικό ρεπορτάζ όλων των μέσων δεν γίνεται.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρεθεί στην Αρτα, την Πρέβεζα και στο Ζαγόρι, με αφορμή την τελετή εγγραφής του ιστορικού χωριού στον κατάλογο της UNESCO.

Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κέρκυρα. Την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα και πιθανόν να περιοδεύσει στο Παλαιό Φάληρο. Επόμενοι σταθμοί θα είναι η Κρήτη (όπου στη ΝΔ ανησυχούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ ψηλά), η Πάτρα και προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου η Θεσσαλία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει και δεύτερη προεκλογική περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη πριν τις ευρωεκλογές, ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα κλείσει παραδοσιακά στην Αθήνα την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ θα συνεχίζει τις εξορμήσεις στην Αττική, που θα κλείνουν τελευταία στιγμή ανάλογα με το πρόγραμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα