Επίθεση Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ με παπουτσάκια και Ανδρέα Παπανδρέου 

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Συζήτηση για την ακρίβεια στην Ολομέλεια της Βουλής (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

“Θα σχεδίαζα ένα παπούτσι ΠΑΣΟΚ, αλλά με ροζ ήλιο”, είπε στον Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε ότι η σύγκλιση της Ελλάδας με την ΕΕ καθυστέρησε λόγω της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 80.

Τα βέλη του κυρίως στο ΠΑΣΟΚ επικέντρωσε κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας στη Βουλή για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν παρέλειψε όμως να κατηγορήσει εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εξαγγελίες του θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία τη χώρα, ενώ ξεκίνησε με νουθεσίες στη Ζωή Κωνσταντοπούλου επί της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δική του ομιλία δήλωσε απογοητευμένος που ο πρωθυπουργός δεν ήρθε στη Βουλή με τα παπούτσια ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Εσείς μας δώσατε την ιδέα με τα παπούτσια με τον πράσινο ήλιο. Αλλά αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 2024 θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, αλλά θα ήταν ροζ. Γιατί αυτά που άκουσα για την αξιολόγηση για την ευρωπαϊκή σύγκλιση της χώρας, είναι τα ίδια που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα για μία ακόμη φορά επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ με κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και αμφισβητώντας την τετραετία της Αλλαγής.

“Επειδή είστε περήφανος κ. Ανδρουλάκη για τη μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και είπατε ότι η ΝΔ δεν είναι φιλοευρωπαϊκή παράταξη, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που φώναζε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο;” σχολίασε.

“Επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ουσιαστικά έμεινε στάσιμη”

“Δείτε την ιστορία και συγκρίνετε την πορεία της Ελλάδας με Πορτογαλία και Ιρλανδία. Δύο χώρες που μπήκαν φτωχότερες και τα πήγαν καλύτερα από την Ελλάδα. Ενας λόγος μεγάλος ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση του 2010. Ο δεύτερος λόγος ότι τη δεκαετία του 80 επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ουσιαστικά έμεινε στάσιμη. Χάσαμε την πρώτη δεκαετία σύγκλισης με την Ευρώπη”, υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Σε λίγο θα βάλτε και τελείως γαλάζια γραβάτα με ευρωπαϊκά αστεράκια και θα λέτε Ευρώπη ίσον ΠΑΣΟΚ”.

Από τα βέλη του κ.Μητσοτάκη όμως δεν γλύτωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου. “Να θυμηθώ τον Γιώργο Παπανδρέου, που έταζε δύο δισ ευρώ παραπάνω επιδόματα και μετά πήγε στο Καστελλόριζο και μας είπε, α συγνώμη χρεοκοπήσαμε”, είπε και πρόσθεσε απευθυμόενος στο ΠΑΣΟΚ: “Εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη; Εμείς την αυτοκριτική μας την έχουμε κάνει με ειλικρίνεια”.

Απάντηση για τον ΦΠΑ μέσω Ισπανίας

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι, αντίθετα με όσα δήλωσε νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης, “η χώρα μας έχει συγκλίνει με την Ευρώπη, κυρίως στο κύρος της, γιατί η φωνή της μετράει” και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ “εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιείτε το Ευρωκοινοβούλιο για να πυροβολείτε τη χώρα αντί να τη στηρίζετε, όπως κάνετε συστηματικά”.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Ανδρουλάκη ότι επικαλέστηκε διαστρεβλωμένα στοιχεία όσον αφορά στην Ισπανία και τη μείωση του ΦΠΑ. Κατέθεσε έναν πίνακα με στοιχεία και είπε: “Αν δείτε μετά τη μείωση του ΦΠΑ έχουν παρεμφερή πληθωρισμό με την Ελλάδα, μία μονάδα διαφορά. Με τεράστιες απώλειες στα δημόσια έσοδα απώλειες που έπρεπε να αναπληρώσουν από αλλού”.

Επικαλέστηκε επίσης ότι καθώς ο ΦΠΑ στην Ισπανία ήταν πολύ χαμηλός, στο 4%, η μείωση στο μηδέν δεν έχει την ίδια επίπτωση δημοσιονομικά με μείωση από το 14% στο μηδέν.

“Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται όχι απλώς τα ίδια, αλλά λες και τα έχει βάλει σε τούρμπο”

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε όσον αφορά στην κοστολόγηση των μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ανέφερε ότι πράγματι είναι 15,1 δισ ευρώ τα μέτρα κοστολογημένα από το ΓΛΚ, αλλά σημείωσε: “Δεν έχω προσθέσει το 13ο και 14ο μισθό” και πρόσθεσε: “Δεν λέμε ό,τι σαχλαμάρα θέλουμε. Παραμύθια να λέμε στον κόσμο. Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε”.

Ο πρωθυπουργός υπολόγισε το κόστος του 13ου και 14ου μισθού σε επιπλέον 2,2 δισ ευρώ ετησίως και συνέχισε: “Μετά έχουμε την υγεία. Συν 5% του ΑΕΠ είπε ο κ. Κασσελάκης. Είναι ακόμη 11 δισ ευρώ.” Επομένως αθροισε το κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ στα 28 δισ ευρώ σε ένα χρόνο και είπε: “Καλά πάμε. Πάρτε και τον πίνακα για να το δείτε”.

Σχολίασε πάντως: “Ποιος πίνακας, ο πίνακας είναι ήδη απαρχαιωμένος. Εδώ κάθε συνέντευξη Κασσελάκη μας στοιχίζει 11 δισ ακόμη”.

Σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσει τα αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά της δεξιάς αλλά και της κεντρογενούς βάσης της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης: “Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό το 2015. Τότε μία θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και την εξαπατήσατε. Και η λέξη που είναι ταυτισμένη με την παράταξη σας είναι το ψέμα. Είναι μέρος του DNA σας. Το ξαναδοκιμάσατε το 2019 και το 2023, παλι υποσχεθήκατε τα πάντα στους πάντες. Και έρχεται νέος αρχηγός και υπόσχεται όχι απλά τα ίδια, αλλά λες και τα έχει βάλει σε τούρμπο”.

“Σκεφτείτε γιατί πήγατε εσείς από το 32% στο 17%”

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης στο ΣΥΡΙΖΑ: “Λυπάμαι γιατί δεν μαθαίνετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Όταν αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41%, που οι πολίτες μας έδωσαν, πρέπει να σκεφτείτε γιατί πήγατε εσείς από το 32% στο 17%”.

Υποστήριξε ότι: “Συζήτηση με λαϊκισμό πλειοδοσιών για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα είναι δύσκολο να γίνει”. Εκτίμησε επίσης ότι: “Οι πολίτες μπορεί να είναι αγχωμένοι, δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά έχοντας την εμπειρία τη δικιά σας, δεν πιστεύουν ότι αν γίνετε κυβέρνηση θα δώσετε αυτά τα χρήματα χωρίς να χρεοκοπήσει ξανά η χώρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τέλος: “Η πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ εκεί που θέλετε να μας πάτε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα