Η εμμονή Μητσοτάκη με το άρθρο 16 και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εμμονή Μητσοτάκη με το άρθρο 16 και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Έντονη κριτική από τον Νίκο Φίλη για την εμμονή του πρωθυπουργού να επαναφέρει σε αυτή την συγκυρία την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Eurokinissi

Δεν έδειξε σεβασμό ούτε στους νεκρούς φοιτητές επισήμανε ο τομεάρχης Παιδείας του κομματος, Νίκος Φίλης με αφορμή την επαναφορά του θέματος από τον πρωθυπουργό. Η διαχρονική απαίτηση του Κ.Μητσοτάκη για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δεν ξέφυγε όπως φαίνεται από την προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης η …έμμονη ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την προοπτική της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ιδίως μάλιστα όταν αυτή εκφράστηκε – μέσω της πρωθυπουργικής συνέντευξης την Τρίτη το βράδυ- σε μία περίοδο που η νεολαία της χώρα εκφράσει με κάθε τρόπο την οργή της για την τραγωδία των Πρεσπών.

Το ζήτημα αυτό στηλίτευσε σε δήλωση του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης αναφέροντας πως «είναι τέτοια η ιδεοληπτική εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που ούτε στους νεκρούς φοιτητές δεν έδειξε σεβασμό». Επισήμανε πως «τους εμφάνισε στη χθεσινή συνέντευξη με τον Σ. Θεοδωράκη περίπου ως απαιτούντες την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος» καθώς και ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην τραγωδία των Τεμπών και το άρθρο 16 ή τα επιχειρηματικά σχέδια στην εκπαίδευση που προωθούν ο κ. Μητσοτάκης με την κα Κεραμέως».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του πως «είναι στη πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας». Ζήτησε δηλαδή με εμφατικό τρόπο την αλλαγή της συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης που ορίζει με σαφήνεια πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που ο πρωθυπουργός θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα στα …άσχετη περίπτωση. Να θυμίσουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες, στις 15 Φεβρουαρίου, και στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών σχετικά με το αίτημα του να μην εξισώνονται τα πτυχία τους με απολυτήρια λυκείου είχε αναδείξει αυτό το θέμα. Όπως είχε τονίσει το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων συνδέεται με την πρόβλεψη του Συντάγματος. Είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως ««υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό».

Ανταλλαγή αναθεωρητέων άρθρων είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Παλιοί λογαριασμοί

Πάντως η υπόθεση της αναθεώρησης του άρθρου 16 αποτελεί σχεδόν …στρατηγικό στόχο της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος οι διαδικασίες της οποίας εκκίνησαν το 2018 είχε εκφραστεί με ένταση για την πρόθεση του να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο μαζί με το άρθρο 24 του Συντάγματος που αφορά την μη αλλαγή χρήσης των δασικών εκτάσεων. Είχει αναφέρει πως πρέπει «το άρθρο 16 και το άρθρο 24, κατ’ ελάχιστον, να είναι δύο άρθρα τα οποία θα κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές. Ωστε η επόμενη Βουλή σε αυτήν την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων».

Μάλιστα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης στην Βουλή, στις 13 Φεβρουαρίου του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ακόμη και …ανταλλαγή αναθεωρητέων άρθρων, προκειμένου σε αυτά να περιληφθεί το άρθρο 16. Όπως χαρακτηριστικά είχε πεί «για εμάς δύο άρθρα, το άρθρο 16 και το άρθρο 24, είναι άρθρα κορυφαίας πολιτικής σημασίας. Διαλέξτε λοιπόν, κύριε Τσίπρα, δύο άρθρα από αυτά τα οποία εμείς δεν θέλουμε να αναθεωρηθούν, αυτά τα οποία θεωρείτε εσείς ότι είναι τα πιο σημαντικά και εγώ δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσουμε και θα τα κρίνουμε αναθεωρητέα, αν και εσείς συμφωνήσετε εδώ και τώρα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του άρθρου 24. Όποια θέλετε».

Το αίτημα προφανώς δεν έγινε αποδεκτό και το άρθρο 16, όπως και το άρθρο 24 δεν τέθηκαν σε διαδικασία αναθεώρησης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα