Επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν στη Λέσβο. Το συγκινητικό αίτημα ηλικιωμένης από τη Συρία

Επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν στη Λέσβο. Το συγκινητικό αίτημα ηλικιωμένης από τη Συρία

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το νησί και μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο είδαν από κοντά το κέντρο υποδοχής της Μόριας, αλλά και τον Καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Ξεχώρισε η στιγμή της επικοινωνίας με ηλικιωμένη από τη Συρία που ζήτηση τη βοήθεια του Αλέξη Τσίπρα

Στη Λέσβο βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν που έφτασε με απευθείας πτήση από τη χώρα του στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Ο κ. Φάιμαν πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή στη Λέσβο προκειμένου να έχει μία πλήρη εικόνα για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αρχικά στην αίθουσα των VIPS του αεροδρομίου Μυτιλήνης, όπως μεταδίδει το lesvosnews.gr, όπου ο κ. Τσίπρας τον καλωσόρισε και του σύστησε τους συνεργάτες του και τους τοπικούς άρχοντες της Λέσβου. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβίβαζε μετανάστες για να τους μεταφέρει στον Πειραιά.

Τσίπρας: Δεν είναι ένα πρόβλημα ελληνικό το προσφυγικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό

“Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της  Ευρώπης.  Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον” ανέφερε ο κ. Τσίπρας από τη Λέσβο.

“Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας” είπε κλείνοντας.

Οι επισκέψεις Φάιμα-Τσίπρα

Ο κ. Φάιμαν είχε πλήρη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και μίλησε για αρκετή ώρα και με τον καπετάνιο του πλοίου για τις συνθήκες που βιώνει στο δύσκολο αυτό έργο που εκτελεί.

Οι δύο πολιτικοί μετέβησαν εν συνεχεία στον Καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά – Τεπέ όπου περιηγήθηκε σε όλους σχεδόν τους χώρους που φιλοξενούνται οι μετανάστες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι δύο άνδρες για τα μικρά παιδιά που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην παιδική χαρά και έπαιζαν.

 

Οι Φάιμαν και Τσίπρας μετέβησαν και στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών τη Μόριας όπου και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άψογη λειτουργία της μονάδας και των ενασχολουμένων εκεί υπηρεσιών.

 

Τελευταίος σταθμών των δύο πολιτικών αρχηγών πριν πάρουν το δρόμο της επιστροφής ήταν το Δημαρχείο της Λέσβου όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό για να βρεθούν άμεσες λύσεις για το τεράστιο αυτό υπαρκτό πρόβλημα.

Συνάντηση Τσίπρα – Καλογήρου

Όπως διαβάζουμε στο lesvosnews.net τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη και μάλιστα στις ημέρες των προγραμματικών δηλώσεων, καταδεικνύει τη σοβαρότητα που δίνουμε όλοι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δυστυχώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί. «Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περεταίρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.

Η κα. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.  «Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον Αυστριακό Καγκελάριο.

Το συγκινητικό περιστατικό του ηλικιωμένου ζευγαριού από τη Συρία

Το lesvosnews.gr μεταδίδει όμως και ένα απρόοπτο περιστατικό κατά την επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Καγκελάριου της Αυστρίας κ. Φάιμαν στον Καταυλισμό Μεταναστών στον Καρά – Τεπέ. Μία ηλικιωμένη πρόσφυγας από τη Συρία κατάφερε να πλησιάσει τον Αλέξη Τσίπρα και αφού τον έπιασε από το μπράτσο του έδειξε το σύζυγό της ο οποίος ήταν εγχειρισμένος στην καρδιά και του ζήτησε να τους βοηθήσει.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε με τους συνεργάτες του και αμέσως έδωσε λύση στο πρόβλημα της μετανάστριας η οποία μόλις της το είπε συγκινήθηκα από τη χαρά της ενώ ο Αλέξης Τσίπρας της έσφιξε δυνατά το χέρι της δείχνοντας την αλληλεγγύη του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα