Η ‘ευχή’ του Πάπα

Η ‘ευχή’ του Πάπα

Σε αναβρασμό βρίσκονται κυβέρνηση και κόμμα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Βατικανό και Ρώμη ενεργοποιώντας για άλλη μια φορά την πολιτική διαπραγμάτευση

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε την πόρτα του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Την επόμενη Παρασκευή 24 Μαρτίου μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκεφτεί τον Πάπα Φραγκίσκο μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για τα 60 χρόνια από τη διακήρυξη της Ε.Ε.

Για πολλούς θεωρείται μια πρώτη τάξεως ευκαιρία να θέσει στους ομολόγους του όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης αναλόγως με την εξέλιξη που θα έχουν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θεσμών, αλλά και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στο κομμάτι των εργασιακών, εξηγούσαν στο NEWS 247 πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση σε τεχνικό επίπεδο. Το κομμάτι της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας «καίει» το Μαξίμου γνωρίζοντας πως σε περίπτωση απώλειας το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Οι πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα δυσκολεύουν το πεδίο και ήδη στην Ηρώδου Αττικού γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο πρωθυπουργός να θέσουν το συγκεκριμένο θέμα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή αναμένεται να δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα ο οποίος στο παρελθόν έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά.

Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο προκειμένου στο τέλος της εβδομάδας να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κόντρα με τη ΝΔ «χτυπάει κόκκινο» με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να «πετάει το γάντι» χθες στον Βασίλη Κικίλια προκαλώντας τον, η αντιπαράθεση που ξεκίνησε μέσω twitter, να συνεχιστεί στο τηλεοπτικό πεδίο.

Μαζί με τον Σκουρλέτη ο Φίλης

Την ίδια ώρα είναι φανερό πως στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται στη Βουλή και του πακέτου των μέτρων που κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κοντά στις απόψεις του Πάνου Σκουρλέτη για αυξημένη πλειοψηφία συντάσσεται και ο Νίκος Φίλης ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει και με τις δηλώσεις του για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον Πάνο Καμμένο, αλλά και την προσέγγιση που πρέπει να υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τις δυνάμεις του κέντρου. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως ο πρώην υπουργός Παιδείας και στην πρόσφατη κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος φέρεται να είχε δηλώσει πως «δεν μπορεί η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή να έχει τη νομιμοποίηση μόνο της κυβέρνησης».

Αναστάτωση προκάλεσε χθες και το «τριπλό χτύπημα» του Χρήστου Καραγιαννίδη ο οποίος με συνέντευξη του στην «Αυγή» έβαλε κατά των επιλογών της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, στην καταστολή των καταλήψεων, ενώ ως μέλος των «53+» στήριξε την στάση χαμηλών τόνων που έχει επιλέξει να κρατά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα