Η κυβέρνηση καλοπιάνει το Αστεροσκοπείο: “Καμία διάθεση φίμωσης επιστημονικού οργανισμού”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης INTIME

Το Αστεροσκοπείο αντιδρά στην υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία με επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη. Τι απάντησε ο Π. Μαρινάκης.

 

Η προαναγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως θα υπαχθούν η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πολιτική Προστασία προκάλεσε αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν προσπαθεί να φιμώσει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, παρότι ήταν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που είχαν αμφισβητήσει τα στοιχεία επιστημονικών οργανισμών για τις πυρκαγιές.

Κληθείς από το NEWS24/7 να σχολιάσει το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο εξακολουθεί να αντιδρά στην υπαγωγή του στην Πολιτική Προστασία, με επιστολή μάλιστα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε:

“Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ειναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κατάρτιση και στην επιστημονική γνώση, στους ανθρώπους που μπορούν να συμβάλλουν στα μοντέλα της πολιτικής προστασίας” και πρόσθεσε:

Καμία διάθεση φίμωσης και παρέμβασης στη λειτουργία κανενός επιστημονικού οργανισμού. Αυτό ζητώ να γίνει σαφές. Το αντίθετο, δίνεται ακόμη μεγαλύτερη αξία και δύναμη στην επιστημονική γνώση. Τα μοντέλα, τα επιχειρησιακά σχέδια βασίζονται στην άποψη και τη γνώμη των ειδικών. Αυτό έκανε ο πρωθυπουργός σε όλες τις εισαγόμενες κρίσεις, αυτό θα συνεχίσει να κάνει και τώρα”.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με επιστολή στον πρωθυπουργό εκφράζει εκ νέου και επισήμως την αντίθεσή του για υπαγωγή του -μαζί με την ΕΜΥ- στην Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο για “δραματικές επιπτώσεις για την υπόστασή του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα”, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αστεροσκοπείου δόθηκε στη δημοσιότητα, και μεταξύ άλλων αναφέρεται πως “υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας”, όμως “για να είναι ο κάθε φορέας αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του”.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για Αστεροσκοπείο και ΕΜΥ στη ΔΕΘ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου του την Κυριακή (17/9) στην 87η ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν έγιναν λάθη από τον κρατικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρία Daniel, τόνισε ότι μια από τις πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρας θα είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα