Η κυβέρνηση προσπαθεί να “καλοπιάσει” τους ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάζεται σε 2'
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Διαμαρτυρία αυτο-απασχολούμενων επαγγελματιών, στην Αθήνα Nick Paleologos / SOOC

Με παρεμβάσεις στο νέο φορολογικό πλαίσιο, Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ ελπίζουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις. Με μία συγγνώμη “καθαρίζει” ο Τσακλόγλου.

Τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών επιχειρεί να κατευνάσει η κυβέρνηση με παρεμβάσεις στο νέο φορολογικό πλαίσιο, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα και πληροφορίες αναφέρουν πως δρομολογούνται αλλαγές. Για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εάν δεχθούν να υποβληθούν κατά προτεραιότητα σε φορολογικό έλεγχο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν θέλησε πάντως να προκαταλάβει τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ούτε να διευκρινίσει εάν για παράδειγμα ο ελεύθερος επαγγελματίας που αμφισβητεί το τεκμαρτό, θα πληρώνει πρώτα και εάν μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έλεγε αλήθεια θα του επιστρέφεται η διαφορά ή εάν θα πληρώνει φόρο μετά και ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ο διάβολος βέβαια μπορεί να αποδειχθεί ότι κρύβεται σε αυτές τις λεπτομέρειες των “σημειακών παρεμβάσεων” στο νομοσχέδιο, με την κεντρική φιλοσοφία του οποίου περί τεκμαρτού εισοδήματος υπενθυμίζεται ότι διαφώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επ’ αυτού ο κ. Μαρινάκης επίσης απέφυγε να σχολιάσει. Ενώ χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος… παρότρυνε τους δικηγόρους να γίνουν ντελιβεράδες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επί της ουσίας κάλυψε τον κ. Τσακλόγλου, καθώς επικαλέστηκε ότι ο υφυπουργός Εργασίας ζήτησε άμεσα συγνώμη και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει διαπιστευτήρια σοβαρότητας και η στάση του δίνει μία απάντηση στο θέμα”.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε επίσης: “Ως ασκούμενος δικηγόρος έχω περάσει και από φάσμα 400 ευρώ και είμαι περήφανος που εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, που χωρίς πολλά λόγια αλλά με πράξεις προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες και συνολικά τους εργαζόμενους”. Υποστήριξε τέλος ότι: “Εχει δώσει δείγματα γραφής ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν υποτιμά καμία κατηγορία εργαζόμενων και εν προκειμένω τους δικηγόρους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα