Η κόντρα Σκανδαλίδη – Τζανακόπουλου για το 1989

Η κόντρα Σκανδαλίδη – Τζανακόπουλου για το 1989
Ο Κώστας Σκανδαλίδης eurokinissi

Τι ειπώθηκε στην Βουλή για την πολιτικά φορτισμένη εκείνη χρονιά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μια μικρή πολιτική αντιπαράθεση καταγράφθηκε σήμερα στην Βουλή ανάμεσα στον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για το μακρινό 1989 (την χρονιά που για πρώτη φορά λειτούργησε η ιδιωτική τηλεόραση) και την διαχρονική στάση των κυβερνήσεων απέναντι στα Μέσα Ενημέρωσης. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση το πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά και την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Στην ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε 3 αναφορές στο 1989 ασκώντας κριτική τόσο στην Ν.Δ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές τους στις πολιτικές που άσκησαν για τα ΜΜΕ. Επισήμανε πως «θυμίζω ότι η εξουσία του ΠΑΣΟΚ το 1989 μέσα σε ένα εξάμηνο είχε φθαρεί και κατέπεσε από τη συγχορδία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Δήλωσε επίσης πως «σε όλη μας τη διαδρομή από το 1989 μέχρι τώρα στηρίξαμε την πολιτική «όλα στο φως». Απομακρύναμε τα δικά μας στελέχη υπό κατηγορία, μέχρι τη δικαίωση ή την καταδίκη τους. Το κυριότερο, θεσπίσαμε πλαίσιο διαφάνειας –έστω και όχι ολοκληρωμένο, το αναγνωρίζω- για την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί το φαινόμενο». Κατέθεσε μάλιστα και μια προσωπική αναφορά λέγοντας πως «στη Βουλή μπήκα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1989. Η παρθενική μου ομιλία ήταν την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη και η πρώτη μου πολιτική αντιπαράθεση, δραματική και δύσκολη, ήταν με τον Λεωνίδα Κύρκο. Αυτή ήταν η πρώτη μου, λοιπόν, εμπειρία. Έζησα από τότε τριάντα ολόκληρα χρόνια όλες τις αντίστοιχες συζητήσεις και είχα μία σταθερή θέση. Δεν τόλμησε το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει θεσμικά την παθογένεια που το ίδιο προκάλεσε στη διαχείριση εξουσίας, να υπερβεί τον εαυτό του και να κατοχυρώσει τη δημοκρατία. Υποτάχθηκε πάντοτε στην κομματική σκοπιμότητα και στην κυβερνητική αυθαιρεσία».

Στις αναφορές του Κώστα Σκανδαλίδη απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σημείωσε πως «από το 1989, όταν πρωτολειτούργησαν με προσωρινές άδειες οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και μέχρι το 2016 όταν και διενεργήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, το ΠΑΣΟΚ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βρέθηκε στην κυβερνητική εξουσία για δεκαπέντε, δεκαέξι χρόνια.Kαι δεν τόλμησε σε κανένα σημείο αυτής της θητείας να φέρει νόμο ή να εφαρμόσει νόμο, έτσι ώστε να διενεργηθεί διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες Επομένως, νομίζω ότι είναι κατά τι υπερβολικό να ζητάτε σήμερα και τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχισε λέγοντας πως «συμμετείχατε στην κυβέρνηση Παπαδήμου» και «δώσατε επ’ αόριστον άδεια στους τηλεοπτικούς σταθμούς παρά τις έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες χαρακτήριζαν αυτήν την πρακτική ως απολύτως παράνομη και αντισυνταγματική».

Να σημειωθεί πάντως ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εισαγωγικά στην ομιλία του πως «το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα σήμερα θα ήταν να αντιπαρατεθώ με τον κ. Σκανδαλίδη». Φράση που προφανώς σχετίζεται με το προγραμματικό «άνοιγμα» που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα