Η κρίσιμη εβδομάδα του Μεγάρου Μαξίμου

default image

Γράφουν και σβήνουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία θέλουν να έχουν έτοιμη μέσα στην εβδομάδα. Οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι και χθες το βράδυ ήταν συνεχείς με βασικό ζητούμενο να βρεθεί ζεστό χρήμα από τη πάταξη της φοροδιαφυγής

Ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι η λίστα που καλείται να καταρτίσει η κυβέρνηση, καθώς από την μια δεν υποχρεούται να πάρει υφεσιακά μέτρα και έχει πει όχι σε πολιτικές λιτότητας, ενώ από την άλλη οι αλλαγές που θα προωθήσει δεν πρέπει να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Μεγάλος αντίπαλος είναι ο χρόνος που κυλάει ήδη αντίστροφα, καθώς στις 9 Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση 448 εκατομμυρίων προς το ΔΝΤ, ενώ στα μέσα του άλλου μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Το ζεστό χρήμα είναι το μεγάλο ζητούμενο με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει θέσει στόχο μέσα στο 2015 να «μαζέψει» από τη φοροδιαφυγή περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επεξεργάζεται προτάσεις που θα οδηγήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1.5% του ΑΕΠ.

Το παζλ γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο από τη στιγμή που η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι εξακολουθούν να κρατούν σκληρή στάση για το θέμα της χρηματοδότησης με τον κορυφαίο τραπεζίτη στην 8μερή συνάντηση να ρίχνει ουσιαστικά το μπαλάκι στις αποφάσεις που θα πάρει το επόμενο Eurorgroup.

Οι μεταρρυθμίσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν θα είναι εξειδικευμένες και απόλυτα κοστολογημένες, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή οι αλλαγές που αφορούν το δημόσιο, να παρουσιαστούν σε περισσότερα από ένα στάδια. Να υπάρχουν δηλαδή μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να φανούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο σχεδιασμό βρίσκεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κίνητρα για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, καθώς και η κατάργηση της ρήτρας των μηδενικών ελλειμμάτων στα επικουρικά ταμεία.

Αναμένεται να κατατεθεί μια κοστολογημένη πρόταση αλλαγής του ΕΝΦΙΑ. Ασφαλώς από τη στιγμή που θα αντικατασταθεί με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να προταθούν και τα ανάλογα ισοδύναμα.

Ερωτηματικό αποτελεί ακόμα τι θα κάνει η κυβέρνηση με τον ΦΠΑ, αν θα προχωρήσει σε αύξηση του σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και στην εξάλειψη των φορολογικών εξαιρέσεων.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης θα μπει η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και των προϊόντων του καπνού.

Ειδικές προτάσεις θα υπάρχουν και για τον δημόσιο τομέα στην κατεύθυνση της αναθεώρησης των δαπανών και τον περιορισμό των εξόδων.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στόχος της κυβέρνησης είναι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αντιδρώντας στο «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου, όπως συνεχίζουν να λένε τα στελέχη της κυβέρνησης.

Η συνάντηση με την Μέρκελ

Την πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων θα έχει μαζί του σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό τετ α τετ, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη ρήξη και θα ρίξει γέφυρες προκειμένου να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δυο πλευρές, αφήνοντας πίσω την Ελληνογερμανική σύγκρουση των τελευταίων ημερών.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα, αφού αποδοθούν οι τιμές στον Αλέξη Τσίπρα από άγημα έξω από την Καγκελαρία. Στις 8 θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας, παρουσία συνεργατών και από τις δυο πλευρές, όπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και πάλι την ευκαιρία να συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ τις προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης και τον σχεδιασμό που έχει ετοιμάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει για συζήτηση στη Βουλή η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να κατατεθεί και η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Επίσης σχεδιάζεται και η κατάθεση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτου εισοδήματος με κατ’αποκοπήν φόρο στο πλαίσιο της αύξησης των εσόδων.

Πυρετώδεις είναι την ίδια ώρα οι προετοιμασίες στο υπουργείου Εργασίας προκειμένου στις αρχές του άλλου μήνα να προχωρήσει η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού με πρώτο «σταθμό» τα 654 ευρώ, αλλά και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα