Η κυβέρνηση στέλνει όπλα στην Ουκρανία και το μαθαίνουμε από τους Γερμανούς

Η κυβέρνηση στέλνει όπλα στην Ουκρανία και το μαθαίνουμε από τους Γερμανούς
Τεθωρακισμένο του ελληνικού στρατού σε άσκηση Eurokinissi

Άμεσα εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, που γνωστοποίησε ο Όλαφ Σολτς.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το θέμα με την αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, το οποίο έκανε γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο με αποστολή τεθωρακισμένων

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις στα κρυφά και απαιτεί άμεσα ενημέρωση για το θέμα.

Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα.

Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη” αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: “Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους“.

Από την πλευρά τους, οι Τομεάρχες Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση:

“Για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός έμαθε από τον αξιωματούχο τρίτης χώρας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει νέο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, απόφαση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα στην ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς.

Συγκεκριμένα, η Καγκελαρία μας ενημέρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, ενώ ίσος αριθμός Οχημάτων τύπου Marder θα παραδοθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την αντίθεση μας στην ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι αντίθετη στα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση-πρωτοβουλία ειρήνευσης, και όταν η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας κλιμακώνεται διαρκώς.

Υπάρχουν όμως εδώ και ειδικότερα ζητήματα:

  • Υπάρχει οικονομικό κόστος για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου Marder και αν ναι ποιο είναι αυτό;
  • Θα στείλουμε τα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία πριν παραλάβουμε τα τεθωρακισμένα αντικατάστασης και πριν πιστοποιηθεί το προσωπικό μας για τη χρήση τους, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η άμυνα της χώρας;
  • Ποιος πήρε την απόφαση για την αντικατάσταση και την αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία; Πραγματοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα στάδια εκ του νόμου;
  • Ήταν στις πρώτες προτεραιότητες μας να αντικαταστήσουμε τα BMP σε αυτή τη χρονική συγκυρία τη στιγμή που υπάρχουν άλλες άμεσες ανάγκες;
  • Από ποιες μονάδες θα σταλούν τα οχήματα στην Ουκρανία; Μήπως από τα νησιά εν μέσω πιέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση τους;

Τα οχήματα Marder είναι ηλικίας 30-40 ετών, χώρες όπως η Τσεχία (με πολύ μικρότερες αμυντικές ανάγκες συγκριτικά με την Ελλάδα) έχουν αρνηθεί να τα προμηθευτούν λόγω παλαιότητας, ενώ η προμήθειά τους θα αυξήσει την πολυτυπία.

Η Πολωνία ακόμη περιμένει από τη Γερμανία να αντικαταστήσει τα 240 άρματα μάχης που είχε στείλει στην Ουκρανία.

Και τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί ασκούσαν πίεση εδώ και καιρό στην Ελλάδα να προχωρήσει στην όχι αναγκαία και όχι άμεσης προτεραιότητας αναβάθμιση των αρμάτων LEOPARD με “δέλεαρ” τη δωρεάν παραχώρηση των γηραλέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου MARDER.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οποία κατά δήλωση του Πρωθυπουργού «η άμυνα είναι ο υπέρτατος σκοπός της χώρας» στέλνει στην Ουκρανία όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, και μάλιστα αρνείται να ενημερώσει ποια είναι αυτά, και τώρα προμηθεύεται πεπαλαιωμένα οχήματα που άλλες χώρες δεν θα δέχονταν ούτε δωρεάν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν νόμοι, προβλεπόμενες διαδικασίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο και λειτουργεί ωσάν η άμυνα της χώρας να κρίνεται από τις αποφάσεις ενός”.

ΠΑΣΟΚ: Ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Σολτς

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “”Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς“.

ΚΚΕ: “Ο Μητσοτάκης το απέκρυψε, δώστε μας εξηγήσεις”

Η ανακοίνωση δια στόματος Σολτς και ακόμα περισσότερο το περιεχόμενό της σχετικά με την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία έφερε την άμεση και σκληρή αντίδραση του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι “απογειώνει” την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τονίζοντας πως “μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου”.

Το Γραφείο Τύπου, σημειώνει πως “πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας”.

Και καταλήγει: “Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας”.

ΜέΡΑ25: “Ο Μητσοτάκης συνεχίζει την εν κρυπτώ επικίνδυνη περαιτέρω εμπλοκή της χώρας”

Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Για άλλη μία φορά μάθαμε από άλλον, από τον Γερμανό Καγκελάριο εν προκειμένω και όχι από τον Έλληνα Πρωθυπουργό -παρά την παραχώρηση σχετικής συνέντευξης τύπου-, ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εμπλέξει την χώρα μας “για τα καλά” στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν, εν κρυπτώ και χωρίς να διαβουλευτεί και να συμβουλευτεί κανέναν και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αποστολή τεθωρακισμένων τα οποία λέει θα αναπληρωθούν κιόλας από την Γερμανία, στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας που έκανε ο κ. Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς την ώρα που υποτίθεται του επιδείκνυε τους χάρτες για το Αιγαίου.

Φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει λάβει κανένα μάθημα από την τακτική του “yes man” που ακολουθεί τόσο καιρό με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά αντιθέτως δεν τον ενδιαφέρουν καν οι τεράστιοι κίνδυνοι που γεννώνται από όλη αυτή του την στάση για τη χώρα μας και το λαό της.

Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εμπλοκή της χώρας σε όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς και να δώσουν άμεσα εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης του γι’ αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες και κρυφές αποφάσεις τις οποίες γι’ άλλη μία φορά πληροφορούμαστε από τρίτους και όχι από όσους αρμοδίως πρέπει να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για αυτές τις αδιανόητες, επικίνδυνες και απαράδεκτες αποφάσεις”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα