Η Μαρία Συρεγγέλα νέα γραμματέας της ΝΔ

Διαβάζεται σε 3'
Η Μαρία Συρεγγέλα νέα γραμματέας της ΝΔ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ/INTIME NEWS

Ο Κ. Μητσοτάκης κατέληξε στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Π. Μαρινάκη στο κόμμα της ΝΔ, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Για πρώτη φορά γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας θα αναλάβει μία γυναίκα.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πλέον, Παύλο Μαρινάκη, στον κομματικό μηχανισμό.

Το πρόσωπο αυτό είναι η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο τραπέζι είχαν πέσει και άλλα ονόματα, της νέας γενιάς και της “λαϊκής δεξιάς”, όπως αυτά του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, και του υφυπουργού Εργασίας και πρώην γραμματέα οργανωτικού της ΝΔ, Βασίλη Σπανάκη.

Ωστόσο “κλείδωσε” τελικά η πρόταση να αναλάβει τα ηνία του κομματικού μηχανισμού η κ.Συρεγγέλα, καθώς πέραν του συμβολισμού που ενέχει το φύλο και το νεαρό της ηλικίας της αλλά και η δράση της σε γυναικεία θέματα, αποτελεί ένα από τα στελέχη της νεότερης γενιάς που χαίρει της εμπιστοσύνης του Μαξίμου και θεωρείται ότι έχει αποδείξει οργανωτικές ικανότητες.

H Μαρία Συρεγγέλα δίπλα στους κύριους Χατζηδάκη και Μητσοτάκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η 48χρονη κ.Συρεγγέλα ήταν ειδικότερα αρμόδια στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη για θέματα Ισότητας και Δημογραφικής Πολιτικής. Στις διπλές εκλογές του Μαϊου και Ιουνίου κατέβηκε υποψήφια στο Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Είχε διατελέσει γραμμετέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ από το 2015 έως το 2019. Το 2007 είχε εκλεγεί πρώτη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Επίσης έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (2019-2021).

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ για να εκλέξει (άνευ αντιπάλου όπως όλα δείχνουν) την κ. Συρεγγέλα ως γραμματέα. Υπενθυμίζεται ότι δεν απαιτείται έκτακτο συνέδριο για την εκλογή γραμματέα. Το επόμενο τακτικό συνέδριο της ΝΔ είναι προγραμματισμένο για το 2024.

Ξεκινά η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές

Εξάλλου, ένα έκτακτο συνέδριο θα καθυστερούσε περισσότερο την αλλαγή σκυτάλης στο κυβερνών κόμμα και ο χρόνος πιέζει εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, που θα αποτελέσουν και την πρώτη εκλογική δοκιμασία της κ.Συρεγγέλα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επανεξετάζεται τελικά το εάν και πως θα “σπάσει” η επικράτεια σε περιφέρειες.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια πλέον είναι είτε να δημιουργηθούν πέντε εκλογικές περιφέρειες ευρωεκλογών (Αττική, νησιά Αιγαίου- Κρήτη, Μακεδονία- Θράκη, Θεσσαλία- Στερεά, Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα, νησιά Ιονίου- Ήπειρος) ή να παραμείνει το σύστημα της μίας ενιαίας περιφέρειας σε όλη τη χώρα.

Το δεύτερο φαίνεται και πιθανότερο για πρακτικούς λόγους, τόσο οικονομικούς (ψηφοδέλτια κλπ) όσο και συνταγματικούς (τι θα γίνει πχ με τους απόδημους).

Πάντως ήδη έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τα ευρωψηφοδέλτια, με τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και τον επίσης απερχόμενο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη να φέρονται να επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα