Η ΝΔ θυμίζει ότι η δίωξη της ΧΑ ξεκίνησε επί Σαμαρά και επαναφέρει θεωρία των δύο άκρων

Η ΝΔ θυμίζει ότι η δίωξη της ΧΑ ξεκίνησε επί Σαμαρά και επαναφέρει θεωρία των δύο άκρων
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

Κλιμάκιο της ΝΔ θα βρεθεί σήμερα στο Εφετείο, διεκδικώντας για την κεντροδεξιά τη δόξα της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ ταυτόχρονα καρφώνει το ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με τους νεοναζί και για επικοινωνιακά κόλπα με το πλακατ στη Βουλή

Με επιχείρημα ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργίας Δένδια ξεκίνησε η δίωξη της Χρυσής Αυγής και με κομματικό κλιμάκιο να δίνει το παρών σήμερα στο Εφετείο για την απόφαση επί της ιστορικής δίκης, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να αποκρούσει οριστικά κάθε κατηγορία για φλερτ με την ακροδεξιά, αλλά και να μην εκχωρήσει το αντιφασιστικό μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για σύμπλευση με το νεοναζιστικό μόρφωμα, στη λογική των δύο άκρων.

Το κυβερνών κόμμα επικαλείται άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν που είχε καλέσει προεκλογικά τους πολίτες να αφήσουν εκτός Βουλής τη ΧΑ, χρεώνοντας στον πρόεδρο της ΝΔ και σημερινό πρωθυπουργό τον κοινοβουλευτικό αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε χθες ότι ο κ.Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζε σε συνέντευξή του στις 23 Μαΐου του 2019 πως: «Είμαστε κατά των άκρων και από τη μία και από την άλλη πλευρά», δήλωνε στις 5 Ιουλίου 2019 ότι «Θα είναι μια νίκη του πολιτικού συστήματος αν καταφέρουμε να την αποκλείσουμε από τη Βουλή» και υπογράμμιζε την 1η Ιουλίου 2019 πως: «Είναι ντροπή σε μία χώρα η οποία έχει τόσο δυνατή δημοκρατική παράδοση, μία χώρα η οποία μέχρι και το ’74 ταλαιπωρήθηκε από μία χούντα, να υπάρχει ένα νεοφασιστικό κόμμα στο κοινοβούλιο».

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου, ο οποιος μαζί με τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Τάσο Γαϊτάνη, το γενικό διευθυντή του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννη Μπρατάκο και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Παύλο Μαρινάκη, θα βρεθεί σήμερα έξω από το Εφετείο, όπου θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης για τη ΧΑ στις 11 πμ, σε ανάρτηση του χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε τη ΧΑ ως ένα μόρφωμα θρασύδειλων που επιχείρησαν με μίσος και βία να σύρουν την κοινωνία στον πολιτικό τους μεσαίωνα, δηλώνοντας τάχα αντισυστημικοί, αλλά αποδείχθηκαν βαθιά βολεμένοι στα προνόμια του συστήματος.

Μία στροφή 180 μοιρών από δηλώσεις στο παρελθόν γαλάζιων στελεχών που φλέρταραν με τους ψηφοφόρους της ΧΑ ή ακόμη και με μία συνεργασία με μία “σοβαρή ΧΑ”. Και αυτό καθώς στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από τη δολοφονία Φύσσα και καθώς στη διάρκεια της δίκης αναδείχθηκε όχι μόνο η εγκληματική φυσιογνωμία της ΧΑ αλλά και η θρασυδειλία των στελεχών της, η φωνή της κοινωνίας των πολιτών άρχισε να ακούγεται όλο και πιο δυνατά.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που η ΝΔ καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με τη ΧΑ. Μετά τη δολοφονία Φύσσα, οι γαλάζιοι υιοθέτησαν καταρχάς το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ πως ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ αναδείχθηκαν πλάι πλάι κατά τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων κατά του μνημονίου. Η σημερινή ηγεσία υιοθετεί επίσης πλήρως την άποψη των σαμαρικών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σύμπραξη της ΧΑ και του Φώτη Κουβέλη «έριξε» την κυβέρνηση Σαμαρά τον Δεκέμβριο 2014, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ ο κ.Πέτσας χθες έσπευσε να υπενθυμίσει τις φωτογραφίες στελεχών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Π.Καμμένου στο Καστελόριζο μαζί με βουλευτές της ΧΑ, την αντίδραση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ όταν άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας που κατά το κυβερνών κόμμα ρίχνει στα μαλακά τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ, το γεγονός ότι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 βρέθηκαν έξω από τη Βουλή να διαδηλώνουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΧΑ, αλλά και τη δήλωση του τότε Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση στις 30 Ιουνίου 2016, ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», με αφορμή τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως εκ τούτου υποστήριξε ότι πραγματικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παραμείνει άθικτη η εικόνα της ΧΑ μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2019, για να “κόψει” ψήφους από τη ΝΔ και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παραμονή της δικαστικής απόφασης επιδόθηκε σε μια ακραία επικοινωνιακή εκμετάλλευση της υπόθεσης, σηκώνοντας πλακάτ στη Βουλή.

Σημειωτέον ότι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά Πέτσα στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από το ΣΥΡΙΖΑ και η εκτίμηση ότι ρίχνει την ηγεσία της ΧΑ στα μαλακά, καθώς όταν είχε ξεκινήσει η παραπομπή του νεοναζιστικού μορφώματος με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν υπάρξει φωνές που εξέφραζαν ανησυχία ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας είχαν κινηθεί βιαστικά και πρόχειρα λόγω της επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι με παρέμβαση Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ακύρωσε το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου, μετά από αίτημα του προέδρου της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις για το ατόπημα αυτό παραμονές της απόφασης. Το ζήτημα θα λυθεί με αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής: Θα θεσπιστούν ως «κώλυμα» διορισμού μετακλητού υπαλλήλου η συγγένεια α’ η β’ βαθμού με μέλος του κοινοβουλίου, καθώς και το να είναι κανείς υπόδικος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα