Έτσι θα “μπαλωθεί” το ατόπημα με τον διορισμό της Ζαρούλια

Έτσι θα “μπαλωθεί” το ατόπημα με τον διορισμό της Ζαρούλια
Με την συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων δεν θα διοριστεί ώς μετακλητή η Ελένη Ζαρούλια Eurokinissi

Δεν θα διορίζονται μετακλητοί συγγενείς α' και β' βαθμού, κώλυμα το να είναι κανείς υπόδικος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Oι δύο αλλαγές που θα προωθήσει στον Κανονισμό της Βουλής, ο ΠτΒ, Κώστας Τασούλας

Με δύο αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, θα «καλυφθεί» το ατόπημα του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου, μετά από αίτημα του προέδρου της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Θα θεσπιστούν ως «κώλυμα» διορισμού μετακλητού υπαλλήλου η συγγένεια α’ η β’ βαθμού με μέλος του κοινοβουλίου, καθώς και το να είναι κανείς υπόδικος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτές είναι οι προθέσεις του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, όπως τις διατύπωσε σε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Πρωτοβουλίες που όμως δεν απαντούν στο ερώτημα του γιατί αυτή η επιλογή δεν πρυτάνευσε πριν υπογραφεί η πράξη διορισμού της Ελένης Ζαρούλια. Μάλιστα για να μπορέσουν οι ρυθμίσεις αυτές να λειτουργήσουν και να αποτραπεί το αίτημα του Νίκου Μιχαλολιάκου που υλοποιήθηκε, θα απαιτηθεί να έχουν αναδρομική ισχύ. Στοιχείο στο οποίο πάντως αναμένεται να συνηγορήσουν όλα τα κόμματα.

Έστω και εκ των υστέρων ο Κώστας Τασούλας βρήκε τον τρόπο για να αποτρέψει τον διορισμό της συζύγου του Μιχαλολιάκου Eurokinissi

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε πως «δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α και β βαθμού αυτού που τους διορίζει». Μάλιστα δικαιολόγησε την απόφαση του αναφέροντας πως «υπέθετα ότι υπάρχει γι’ αυτό και έκανα πάνω από 20 μέρες για να το υπογράψω. Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος».

Πρόσθεσε επίσης ότι «υπήρχε μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα που δεν μας έπιασε: Υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μία απαγόρευση όταν έχεις υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα (π.χ. δωροδοκία κλοπή απιστία συκοφαντική δυσφήμηση καθ’ επανάληψη). Αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θα προστεθεί» (σ.σ στον Κανονισμό της Βουλής». Μάλιστα και για τις δύο αλλαγές σχολίασε πως «ξ καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι που ψηφίσθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων ρυθμίσεων αναφέροντα πως «η αυριανή απόφαση μπορεί να μας καθοδηγήσει σε κάτι άλλο που δεν μπορώ να το δω σήμερα».

Όσον αφορά το θέμα των χρημάτων που μπορεί να κατευθυνθούν στην Χρυσή Αυγή, λόγω της ιδιότητας που είχε ως κοινοβουλευτικό κόμμα, ο Κώστας Τασούλας είπε πως «υπάρχει απόφαση της Βουλής ότι χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση και μετά θα μπορούν να πάρουν τα χρήματα». Ως εκ τούτου μια καταδικαστική απόφαση αύριο επιλύει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η έξελιξη των πραγμάτων προκάλεσε τον σχολιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ :«Εκ των υστέρων και μετά το σάλο που προκάλεσε η απόφαση πρόσληψης της κας Ζαρούλια στη Βουλή, ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, έρχεται να διορθώσει την αρχική του απάφαση, δηλώνοντας ότι προωθεί λύση που δεν θα επιτρέπει την πρόσληψη της συζύγου του αρχηγού του νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ερωτήματα. Όπως αναφέρει «το όλο θέμα δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν: Γιατί δεν ενημερώθηκαν τα κόμματα της Βουλής στη διάσκεψη των προέδρων για το αίτημα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, το οποίο είχε υποβληθεί πριν 10 ημέρες;.Γιατί οι λύσεις που τώρα αναζητεί ο κ. Τασούλας μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία και των άλλων κομμάτων, δεν προβλέφθηκαν νωρίτερα, όταν μια μέρα πριν την δημοσίευση της πρόσληψης είχε ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος κανονισμός λειτουργίας που ήλθε με πρόταση του κ. Τασούλα;»

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα