Η ΝΔ ζητά να δοθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Η ΝΔ ζητά να δοθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά
Το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

Αίτημα προκειμένου να κοινοποιηθεί στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Κοινοβουλίου η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, κατέθεσε η ΝΔ, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τη συνέντευξη Κοτζιά και την αιγιαλίτιδα.

Την κοινοποίηση της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ζητούν επισήμως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην επιτροπή.

Το αίτημα κατατέθηκε σήμερα, αφού χθες συνέλεξαν τις αναγκαίες υπογραφές και είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επιμένει στο ζήτημα προσδοκώντας να βάζει εσωκομματικές φωτιές στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ άλλωστε θέτει ερωτήματα για τα όσα είπε ο κ.Κοτζιάς χθες στη συνέντευξη του στο Κρήτη TV για τα όσα διημείφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ του ιδίου και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου.

Υπενθυμίζεται πως ο κ.Κοτζιάς μεταξύ άλλων δήλωσε: “Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω”.

Εν τω μεταξύ η ΝΔ εκφράζει προβληματισμό και για τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες:

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από την επίμονη και έντονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, για ακατανόητους λόγους, καλλιεργείται εκ μέρους της κυβέρνησης άκριτη υπεραισιοδοξία για δήθεν νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας, όπως έγινε και μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτά προστέθηκε, σήμερα, η έκτακτη πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και οι προκλητικές δηλώσεις του τελευταίου που επαναφέρουν την απαράδεκτη λογική του “casus belli” κατά της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί απαντήσεις τόσο στο αίτημά της για άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που υπέβαλε από τις 12 Οκτωβρίου όσο και στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών που κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο.

Tο μήνυμά της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο για την κυβέρνηση, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η εξωτερική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα