Η παράταση θα κριθεί στα πέναλτι του Eurogroup

Η παράταση θα κριθεί στα πέναλτι του Eurogroup

Καρότο και μαστίγιο με διαρροές των δανειστών για εξάμηνη παράταση και ο λόγος για τον οποίο δεν εστάλη απάντηση στην τρόικα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος (για την ακρίβεια η μορφή και η διάρκεια αυτής) θα κριθεί στα “πέναλτι” του Eurogroup της Δευτέρας, όπου η κυβέρνηση γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι κινδυνεύει όλη η στρατηγική της να εξελιχθεί σε αυτογκόλ.

Τις εξελίξεις λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Κυριακής, συζητούν σε νέα συνάντηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα στις 9 το πρωί.

Μπορεί χθες οι εταίροι και πιστωτές να προσέφεραν ένα ακόμη “καρότο” στην κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group με την προτροπή (σύμφωνα τουλάχιστον με ελληνικές κυβερνητικές πηγές) για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και βραχυχρόνια τεχνική παράταση, με στόχο μετά να υπάρξει συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή ECCL (και το Memorandum of Understanding που τη συνοδεύει). Λίγο νωρίτερα όμως διέρρεε στο Reuters έγγραφο της Ευρωζώνης με σενάρια ουσιαστικής παράτασης του μνημονίου, κατά προτίμηση για έξι μήνες, είδηση στην οποία Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών “πάγωσαν”.

Τι σημαίνει αυτό για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι -και παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα- μετά την ανάρτηση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, η κυβέρνηση δεν έκανε καν τον κόπο να στείλει στην τρόικα την απάντηση της στο τελευταίο, σκληρό, e mail.

Η απάντηση ήταν έτοιμη, όμως κρίθηκε πως δεν είχε νόημα πια να αποσταλεί, τη στιγμή που τίθεται στο τραπέζι κατά τέτοιο τρόπο το πλέον καταστροφικό για την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου σενάριο. Επιχειρήθηκε η αναστροφή του κλίματος στο Euroworking Group, ωστόσο όλα θα κριθούν τη Δευτέρα. Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιμείνουν στην παράταση τριών ή και έξι μηνών, ο κύβος θα έχει ριφθεί οριστικά.

Ακόμη όμως και να υιοθετηθεί η λύση που προσδοκά η Αθήνα (αυτή της ολιγοήμερης επέκτασης εν αναμονή συμφωνίας για την επόμενη ημέρα μέσα στον Ιανουάριο), ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης στην τεχνική παράταση. Δηλαδή οι εταίροι να συνεχίσουν την παρελκυστική τακτική που έχουν ακολουθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, αποφεύγοντας να δώσουν τέλος στην αγωνία της κυβέρνησης που μοιάζει με αυτή του τερματοφύλακα στα τελευταία κρίσιμα λεπτά του ματς.

Ακόμη βέβαια και να υπάρξει συμφωνία καταρχήν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυτή θα περιλαμβάνει μέτρα και ανάλογα με το ποια, θα εξετασθεί εάν θα έλθουν στη Βουλή με τη μορφή ενός μεσοπρόθεσμου πολυνομοσχεδίου ή ακόμη και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δε γίνεται να περάσει τρίτη φορά από το Κοινοβούλιο και οι νησιώτες βουλευτές είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσουν την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version