Μητσοτάκης: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημόσιους υπαλλήλους

Διαβάζεται σε 5'
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 EUROKINISSI

Στο νέο πριμ αποδοτικότητας, που συνδέεται με την αξιολόγηση στο δημόσιο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό. “Οδηγοί μας, τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε”, είπε, ενόψει ευρωεκλογών.

Νέα κίνητρα στο δημόσιο με ειδικό μπόνους παραγωγικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους και τμήματα που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Το πριμ αποδοτικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στο 15% και αποτελεί ουσιαστικά το “τυράκι” για την αξιολόγηση στο δημόσιο, με την οποία θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο.

“Η αξιολόγηση έχει χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό. Στόχος είναι να επιβραβεύουμε δημόσιους υπαλλήλους που όχι μόνο φτάνουν, αλλά και ξεπερνούν στόχους”, υποστήριξε άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, το νέο σύστημα με το μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο θα λειτουργεί ως εξής: Θα καθορίζονται δείκτες μέτρησης απόδοσης και οι προϊστάμενοι θα προτείνουν τους δικαιούχους για πριμ ανάμεσα σε 400.000 υπαλλήλους. Το 40% του ποσού της ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους εργαζομένους και το 60% ανάλογα με την προσφορά του καθενός. Το μπόνους δηλαδή θα ισχύει οριζοντίως στο δημόσιο. Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση θα λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας του δημοσίου, αλλά και ότι δεν θα αισθάνονται «ριγμένοι» όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθούν και αποδίδουν.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης στο υπουργικό ότι: “Προχωρά κανονικά η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στο ευρύτερο δημόσιο. Και -παρά τις όποιες αντιδράσεις και γκρίνιες – για πρώτη φορά, με ευθύνη του ΑΣΕΠ, πέρα από την εξέταση τυπικών προσόντων, γίνεται και τεστ δεξιοτήτων για τους επικεφαλής των νοσοκομείων. Έχουν εξεταστεί πάνω από 1000 υποψήφιοι”. 

Στόχος η επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης κατά 30%

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο δικαστικό χάρτη, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής. Έκανε λόγο για μία αναγκαία αλλαγή που καθυστέρησε πάνω από 110 χρόνια. Καθώς και για μία μεγάλη τομή με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% μέχρι το 2027.

Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σχετικά με το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου όπως είπε “η ταχύτερη έκδοση αποφάσεων έχει και άμεσο αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων και την προσέλκυση επενδύσεων”. Σημείωσε τέλος ότι το νέο πλαίσιο περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές, κάνοντας λόγο για: “Ένα ακόμη βήμα για πιο αποτελεσματικό λειτουργικό κράτος”. Αναφορά έκανε και στο σχέδιο “Μια Ελλάδα για όλους” που περιλαμβάνει 170 δράσεις για ΑΜΕΑ.

Στις 180.000 οι αιτήσεις για την επιστολική ψήφο, αλλά μόνο 45.000 από το εξωτερικό

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έστειλε και νέα μηνύματα εν όψει των ευρωεκλογών, τόσο προς τους ψηφοφόρους όσο και προς τα στελέχη και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

“Συνεχίζουμε την πορεία των μεγάλων αλλαγών και ενόψει των ευρωεκλογών, όπου θα κριθεί το πόσο δυνατές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρωβουλή, αλλά και πόσο σταθερό θα είναι το ελληνικό πολιτικό σκηνικό ώστε η πατρίδα μας να μείνει σε τροχιά προόδου”, είπε.

Κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης:Να αξιοποιήσουμε τις ημέρες που έρχονται. Να θυμίσουμε στους πολίτες και την επιτυχία της επιστολικής ψήφου. Έχουμε ξεπεράσει τις 180.000. Από αυτές οι 45.000 είναι από το εξωτερικό”.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η προθεσμία για αίτηση για επιστολική ψήφο λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, σημειώνοντας  πως “έχουν ακόμη λίγες ώρες όσοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτή τη σημαντική θεσμική τομή”. Πρόσθεσε δε ότι πλέον η ευθύνη περνά στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διεκπεραιώσει με αρτιότητα τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

“Οδηγοί μας, τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε”

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στη συνέχεια από τους υπουργούς να αξιοποιήσουν το χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές. “Να  εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν είτε η αποχή είτε μία άστοχη επιπόλαιη επιλογή. Χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες, ούτε επιμέρους παράπονα να θολώνουν την εικόνα”. 

Σχολίασε μάλιστα καυστικά ότι “τα λεφτόδεντρα φυτρώνουν με ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης”. Τόνισε ότι “εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας”. Επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ότι από σήμερα λειτουργεί και νέα έκδοση του e-katanalotis και πρόσθεσε:

“Μένουμε με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη. Η ακρίβεια εξακολουθεί βέβαια να είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και ναι, μπορεί να μην έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε σε υγεία, παιδεία ή κράτος, αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει παντού, από την άμυνα, το μεταναστευτικό, μέτρα κατά της βίας, σημαντικές επιτυχίες της ΕΛΑΣ, μέχρι την οικονομία”. 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης εν όψει ευρωεκλογών: “Οδηγοί μας, τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε” και κατέληξε: “Για αυτό αντιμετωπίζουμε την ψήφο στις ευρωεκλογές ως εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά, δουλειά που θα συνεχίσουμε και στο διάστημα που έρχεται.” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα