Η Σαρακοστή των βουλευτών

Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στην Βουλή με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, (ΠΑ.ΣΟ.Κ β ΔΗΜ.ΑΡ.) Φώφης Γεννηματά σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στην Βουλή με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, (ΠΑ.ΣΟ.Κ β ΔΗΜ.ΑΡ.) Φώφης Γεννηματά σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο αναβρασμός και η ανησυχία στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων εξακολουθεί να υπάρχει. Η εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να είναι καθοριστική με το παράλληλο «μασάζ» στους βουλευτές να θεωρείται δεδομένο

Την πρώτη εικόνα από τις διαθέσεις των τεχνικών κλιμακίων θα λάβει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου με τα ενεργειακά και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Οι συνεννοήσεις και μέσα στο εορταστικό τριήμερο ήταν συνεχείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να περνά το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού το Σάββατο για τις τελευταίες συνεννοήσεις.

Ο μεγάλος φόβος του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι μήπως από την πλευρά του ΔΝΤ επιλεγεί μια στρατηγική καθυστερήσεων και οδηγήσει σε μια σειρά αλλεπάλληλων συνεννοήσεων μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου και Μεγάρου Μαξίμου για το μείγμα των μέτρων που θα συμφωνηθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η εβδομάδα να ολοκληρωθεί χωρίς ουσιαστική πρόοδο με το «ραντεβού» της 20ης Μαρτίου που έθεσε ο πρωθυπουργός να χάνεται.

Είναι σαφές πως οι πρώτες ημέρες των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι σε μεγάλο βαθμό διερευνητικές για αυτό δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε στο NEWS 247 πως δεν αποκλείεται όταν υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα να πραγματοποιηθεί από κοινού συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο εξ’ ολοκλήρου στους βουλευτές παρακολουθώντας αντιδράσεις με ανοιχτές τις «κεραίες» για παράπονα και επιπλέον εισηγήσεις ή προτάσεις. Η ανησυχία σε αρκετούς βουλευτές είναι έκδηλη τηρώντας, όμως στάση αναμονής μέχρι να δουν τις διαθέσεις των δανειστών.

Τα πυρά του Νίκου Φίλη, αλλά και η διπλή προειδοποίηση του Νίκου Μανιού είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στις τάξεις των βουλευτών, καθώς και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και της κίνησης των «53+», έχουν επιλέξει να κρατήσουν αρκετά ψηλά των πήχη των προσδοκιών για την τελική συμφωνία.

Στο τραπέζι από το Μαξίμου βρίσκεται πάντα και η επιλογή της παραίτησης για όσους στην τελική φάση αποφασίσουν πως τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να εξισορροπήσουν τη «ζημιά» που θα γίνει. Το βλέμμα από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι στραμμένο και προς την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Ο στόχος της επίτευξης του μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ευελπιστώντας πως η τελική πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα προκαλέσει ρήγματα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

SHARE: