Τσίπρας: ‘Ναι’ στη συζήτηση για την εκλογή των μουφτήδων

Τσίπρας: ‘Ναι’ στη συζήτηση για την εκλογή των μουφτήδων
Alexis Tsipras Press Conference after the EU Summit in the European Council in Brussels, Belgium, on Dec. 15 2017./ , , 15 2017 SOOC

Για δημόσιο διάλογο με τη μειονότητα, που όμως δεν αφορά την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός- Τι είπε για το προσφυγικό με την έξοδο από τα μνημόνια

Η συζήτηση για την εκλογή των μουφτήδων έχει ξεκινήσει στην κυβέρνηση εδώ και καιρό, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο κ.Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτός ο διάλογος δεν αφορά την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ανοιχτά και δημόσια με τη μουσουλμανική μειονότητα. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε επίσης σημειώσει ότι δεν γίνεται συζήτηση με την Τουρκία για το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων, το οποίο είχε επιτακτικά θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

“Η συζήτηση έχει ξεκινήσει το εσωτερικό της κυβέρνησης εδώ και καιρό και είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει δημόσια και ανοιχτά με τη μουσουλμανική μειονότητα, πέρα από τον κ.Ερντογάν. Ηδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την εργασία. Εχουμε φέρει στη βουλή νόμο- τομή που αφορά τη σαρία. Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις που ένα τμήμα δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η Πολιτεία, είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να αναγνωρίζουν τα ίδια πρόσωπα και οι δύο πλευρές. Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μακάρι αυτό που θα καταλήξουμε να μην το μποϊκοτάρουν κάποιοι και να το δεχθούν όλοι”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας.

Στην αρχική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είπε: Με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση που είχα με την κ.Μέρκελ τον κ.Γιούνκερ και τον βούλγαρο ομόλογό μου είχα την ευκαιρία να καλωσορίσω τις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα -στήριξαν τις ελληνικές θέσεις- είχαν την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Την επόμενη περίοδο οι επαφές μας για τη στρατηγική δημιουργίας σχέσεων σταθερότητας οι επαφές θα ενταθούν. Το Γενάρη θα επισκεφθώ τη Ρώμη οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου (στις 10 του μήνα), θα επισκεφθώ και την Κύπρο, ενώ προγραμματίζουμε και τριμερή για την Παλαιστίνη. Οι διεθνείς επαφές θα ενταθούν. Σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί σημάδι της εξόδου από την κρίση. Σήμερα ένα 1.300.000 νοικοκυριά έχουν δει στους λογαριασμούς τους το Κοινωνικό Μέρισμα. πρόκειται για λίγο πάνω απ΄ το 30% του πληθυσμού- θα ανέβει αυτό γιατί η πλατφόρμα θα ανέβει. Είναι σημαντική ουσιαστικά και συμβολικά εξέλιξη. Το Μέρισμα πηγαίνει σε κείνους που το έχουν ανάγκη. Στο ένα τρίτο του πληθυσμού που καλύπτει το όριο της φτώχειας. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εκφράσθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. Από την πλευρά μου τόνισα ότι σε μία ευρύτερη περιοχή που βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση, η στήριξη των ΝΑ ευρωπαϊκών συνόρων καθίσταται ολοένα & πιο σημαντική. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η διαχείριση του προσφυγικού βασίζεται στις ομαλές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισα επίσης την σημασία που έχει, η ΕΕ – ειδικά αυτήν την περίοδο – να εντείνει τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Και να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου Τουσκ, ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για το προσφυγικό, σχολίασε ότι η συμπεριφορά ορισμένων χωρών είναι βόμβα στα θεμέλια λειτουργίας της ΕΕ και πρόσθεσε ότι πράγματι υπάρχει χάσμα, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. “Αυτή η αντίθεση θα μας ταλαιπωρήσει πολύ το επόμενο διάστημα. Και εμείς αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία. και οι χώρες του Νότου που βρέθηκαν με μεγάλα ελείμματα δεν αφέθηκαν στην κρίση τους τί θα κάνουν. Τους επιβλήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο δημοσιονομική προσαρμογή. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο θέμα και ο πυρήνας της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν, αλλά τουλάχιστον δεν μπορούν να εμποδίζουν όσους θέλουν να προχωρήσουν”. Σε άλλη ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του συστήματος των ποσοστώσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλοι θα θέλαμε να ήταν πιο αποτελεσματικό. Από τη χώρα μας 22.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί. θα θέλαμε οι αριθμοί να ήταν μεγαλύτεροι. Δεν κατανοώ αν οι αριθμοί δεν επαρκούν- να τους αυξήσουμε. Αλλά κάποιο λάκο έχει η φάβα αν μας ζητούν να καταργήσουμε το μέτρο. Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Ο κ.Τουσκ στη συνέχεια ανασκεύασε, αλλά το το πνεύμα το αρχικό δεν ήταν αυτό. Δεν μας δίχασε το μέτρο, αλλά η άρνηση κάποιων κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα δεν θα τελειώσει γρήγορα, έχει να κάνει με τη συνολικότερη κατάσταση σε πολλές χώρες. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τη λογική του στρουθοκάμηλου, αλλά με πολύ γενναίες παρεμβάσεις, ενίσχυσης οικονομικής αυτών των χωρών και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς που θα στηρίζουν την αντιμετώπιση δικτύου διακινητών, μηχανισμούς μετεγκατάστασης”.

Ακολούθως, ερωτήθηκε εκ νέου για το προσφυγικό και τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες. ‘Δεν υπάρχει μετανάστης ή πρόσφυγας που να μην μπορεί να αιτηθεί ασύλου. Η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, αλλά κάθε αίτηση εξετάζεται μία προς μία. Αν η αίτηση γίνει δεκτή τότε οι άνθρωποι πηγαίνουν στην ενδοχώρα, αν όχι επιστρέφουν στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία που υπάρχει”.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας ο κ.Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “δεν κάναμε εκτεταμένη συζήτηση, αλλά απλώς επικυρώθηκε η συμφωνία. Είναι ουσιαστικό βήμα μετά από 60 χρόνια. Μένει να αποσαφηνισθούν κρίσιμα ζητήματα. Μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στα σύνορα της ΕΕ, είμαστε σε μια ασταθή περιοχή. Αυτά τα σύνορα πρέπει να στηριχθούν. Μια χώρα όπως η Ελλάδα υφίσταται διαχρονικά πίεση σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται συνεννόηση για να αναπτυχθεί αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα