Η Χρύσα Χατζηθεοδώρου οραματίζεται μία πράσινη και κοινωνική Ευρώπη

Διαβάζεται σε 8'
Η Χρύσα Χατζηθεοδώρου οραματίζεται μία πράσινη και κοινωνική Ευρώπη

Η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια του “ΚΟΣΜΟΣ” Χρύσα Χατζηθεοδώρου μιλά στο NEWS 24/7 για τις προσεχείς Ευρωεκλογές και τις κλιματικές προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.

Το ευρωψηφοδέλτιο του “ΚΟΣΜΟΣ”, ενός φρέσκου και “πράσινου” πολιτικού φορέα, υπό την ηγεσία του Πέτρου Κόκκαλη, έφερε πολλά νέα πρόσωπα που κάνουν παρθενική εμφάνιση στον στίβο της πολιτικής.

Μεταξύ αυτών και η Χρύσα Χατζηθεοδώρου, η οποία θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Έχει γεννηθεί στην Ορεστιάδα, ενώ τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια ζει και εργάζεται ως τραπεζικός υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη, έναν τομέα που υπηρετεί από τα 18 της χρόνια. Παράλληλα, έχει κάνει σπουδές ψυχολογίας, καθώς, μία περιπέτεια υγείας και συγκεκριμένα ένα αυτοάνοσο νόσημα με το οποίο διαγνώστηκε το 2001, την ώθησαν σε ακαδημαϊκό επίπεδο να στραφεί στις εναλλακτικές θεραπείες, λαμβάνοντας πιστοποίηση στην “Αυτοβελτίωση και τη Διεκδικητική Συμπεριφορά”, καθώς και στην “Αθλητική ψυχολογία”.

Η ίδια, μιλά στο NEWS 24/7 για την απόφασή της να πολιτευτεί, την πρωτόγνωρη πρόκληση των Ευρωεκλογών και τους πολιτικούς και δη κλιματικούς στόχους με τον “ΚΟΣΜΟ”.

Τραπεζικός, πνευματική θεραπεύτρια, πλέον και πολιτικός. Μπορούμε αρχικά να συμφωνήσουμε ότι όλα αυτά μοιάζουν κάπως αντιφατικά μεταξύ τους;

Ναι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτές οι ιδιότητες είναι αντιφατικές. Ως τραπεζικός,  είδα ιδίοις όμμασι τα προβλήματα του ελληνικού λαού σχετικά με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει εν γένει. Μέσω αυτής της ιδιότητας επικεντρώθηκα στην εξυπηρέτησή του με όσα μέσα διέθετα.

Ως  πνευματική θεραπεύτρια, υποθέτω ότι είναι πασιφανές ότι ο πρωταρχικός λόγος, σκοπός και στόχος είναι ο άνθρωπος και  η ίαση του πνεύματός του. Πλέον είναι γνωστό ότι τα προβλήματα πνευματικής υγείας μαστίζουν όλες τις ηλικίες. Πέρα από τις θεραπείες της ιατρικής / ψυχιατρικής, η δυνατότητα τέτοιων πρακτικών όπως ο διαλογισμός είναι ένα πολύτιμο δώρο όταν ζούμε μέσα σε μια καθημερινότητα πολύ δύσκολη και διασπαστική. Τέλος, ως πολιτικός, το έργο μου θα συνοψίζεται στο να κάνω τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη., επομένως αυτές οι ιδιότητες δεν είναι τόσο αντιφατικές όσο ακούγονται”.

Ποιο θα λέγατε, ωστόσο, ότι είναι το κοινό τους σημείο και ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

“Η κοινή τους λοιπόν βάση είναι ο άνθρωπος και η εξυπηρέτηση αυτού μέσω της προσφοράς. Αυτό με ώθησε αρχικά να το σκεφτώ και δευτερευόντως να δεσμευτώ σε αυτήν την ιδέα. Το κυριότερο, δε, είναι ότι επέλεξα να εισέλθω σε αυτό το νέο δρόμο για μένα μέσω του ΚΟΣΜΟΣ. Το κόμμα μας, το ΚΟΣΜΟΣ, λοιπόν, προάγει όλες αυτές τις πεποιθήσεις μου, αφουγκράζεται όλες αυτές τις ανησυχίες μου,  γιατί η ζωή μας έχει σημασία”.

Αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για τις προσεχείς Ευρωεκλογές με τον “ΚΟΣΜΟ”, έναν φορέα με περιβαλλοντική-κλιματική αποστολή. Με ποιον τρόπο επιθυμείτε να εισφέρετε σε αυτή;

“Αρχικώς, επειδή το κόμμα μας είναι ένα πράσινο κόμμα, πρωταρχικό μου μέλημα είναι να εργαστώ για την προώθηση περιβαλλοντικών πολιτικών, την ενίσχυση της προστασίας του κλίματος, την προαγωγή κυκλικής οικονομίας και της προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας αξιοποιώντας όλες τις δράσεις και τα μέσα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ποια ήταν τα κοινά σημεία που βρήκατε με τον κ. Πέτρο Κόκκαλη για να συνεργαστείτε; Ποια είναι η προσδοκία σας από τον κοινό πολιτικό σας αγώνα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο;

“Ο κ. Κόκκαλης  για μένα ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μέχρι πρότινος δεν τον γνώριζα προσωπικά. Παρακολουθούσα τις δράσεις του μέσα από το δήμο Πειραιά και εν συνεχεία  από την Ευρωβουλή. γνωρίζοντας τον στην πορεία συνειδητοποίησα ότι αυτά που μας συνδέουν είναι πάρα πολλά, τόσο στον τομέα της επίτευξης κοινών πολιτικών στόχων, όπως η ενίσχυση δημοκρατίας και διαφάνειας, η κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία, καθώς και η προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όσο και στο προσωπικό σύστημα αξιών και αρχών όπως η ακεραιότητα και η ενσυναίσθηση.

Κοινή προσδοκία σαφώς αποτελεί η προώθηση πρακτικών για μια πράσινη και κοινωνική συμφωνία για την Ευρώπη και η επίτευξη δράσεων για το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης  τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο Από εκεί και πέρα, ως προς τις εθνικές δράσεις, θέλουμε να πετύχουμε μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται σημαντικές για την κοινωνία και την οικονομία, όπως η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, η εξάλειψη της ανισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας μας”.

Έχετε μεγάλη επαγγελματική εμπειρία από τον τραπεζικό τομέα, αλλά και μεγάλη ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση σε αυτόν της ψυχολογίας. Στο τερέν της πολιτικής ωστόσο θα πάρετε το… βάπτισμα του πυρός. Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;

“Κάθε νέο μου εγχείρημα το αντιμετωπίζω ως μια νέα πρόκληση. Όπως είπε και αρχαίος Έλληνας ποιητής Μένανδρος «η ζωή που φοβάται τη ζωή δεν είναι ζωή».

Η πολιτική, μεταξύ άλλων, είναι ένας τομέας που απαιτεί έντονη διαπροσωπική επικοινωνία, ικανότητες διαπραγμάτευσης και διαχείρισης  συγκρούσεων, δεξιότητες που καλλιέργησα  από τις ιδιότητες που αναφέρατε. Κάθε νέα πρόκληση είναι ωφέλιμη για όλους μας. μας οδηγεί σε νέους προορισμούς, στη αναθεώρηση  των θεμάτων που εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων μας, αλλά είναι και κίνητρο για εξέλιξη. Συνεπώς οτιδήποτε νέο που έρχεται στον δρόμο μου περισσότερο το βιώνω ως πρόκληση παρά ως φόβο”.

Σε ό,τι αφορά τα κλιματικά, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θεωρείτε πως έχετε μπροστά σας; Πού θα εστιάσετε το έργο σας;

“Ζούμε σε εποχές κλιματικής και οικονομικής κρίσης. Είναι άμεση η ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, τις νέες κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα όλα όσα τροφοδοτούν  την κλιματική αλλαγή όπως η χρήση ορυκτών καυσίμων. Πρέπει να σταματήσουμε τη σπατάλη φυσικών πόρων και να εστιάσουμε σε δημόσιες επενδύσεις υποδομών που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης όπως πλημμύρες και ξηρασίες.

Στην κοινωνική διάσταση του προβλήματος, το βάρος δεν πρέπει να το επωμιστούν οι ευάλωτες ομάδες που εκ των πραγμάτων είχαν την μικρότερη συμμετοχή στο πρόβλημα.

Εμείς θα εστιάσουμε σε προγράμματα που θα βοηθήσουν άμεσα τους πολίτες όπως η δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια ή η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με κοινωνικά κριτήρια. Θα προστατέψουμε επίσης των δημόσιο χαρακτήρα αγαθών όπως το νερό ή η υγεία”.

Ο ρόλος των Ευρωβουλευτών συχνά αμφισβητείται ή αγνοείται από τους πολίτες. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν περισσότερο ή καλύτερα ώστε να βρίσκονται στο πλευρό τους;

“Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με το θεσμό των ευρωβουλευτών. Στην Ευρωβουλή λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον μας και διαμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα της ζωής μας. Ενισχύοντας αυτή τη επαφή και την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και ευρωβουλευτών, μπορούν να δημιουργηθούν περισσότεροι μηχανισμοί επικοινωνίας με τους πολίτες όπως διαδικτυακές πλατφόρμες και δημιουργία δράσεων με συμμετέχοντες ευρωβουλευτές και πολίτες, ακούγοντας τις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών”.

Έχετε μιλήσει ανοιχτά για το αυτοάνοσο νόσημα με το οποίο διαγνωστήκατε πριν από χρόνια, εξηγώντας πώς αυτό σας ώθησε να στραφείτε στον διαλογισμό, αλλάζοντας την οπτική, την αντίληψη και την προσέγγισή σας σε πολλά πράγματα. Είναι ένα “όπλο” που θα επιστρατεύσετε και στο νέο σας βήμα;

“Το αυτοάνοσο νόσημα με το οποίο διαγνώστηκα πριν από χρόνια πράγματι με οδήγησε σε μια διαδρομή αυτογνωσίας και εσωτερικής μεταστροφής μέσω του διαλογισμού και της πρακτικής της προσευχής. Μέσω αυτής της πορείας, έμαθα να διαχειρίζομαι το άγχος, να ενισχύω την αντίσταση μου στην ασθένεια και να ανακαλύπτω μια πιο ισορροπημένη και συνειδητή προσέγγιση στη ζωή.

Ο διαλογισμός ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δε θα γίνει όπλο στα χέρια κάποιου, σχετίζεται με την ψυχική διαύγεια και ανάταση και με την καθαρότητα σκέψης, είναι μια πνευματική κατάσταση που διαμορφώνει τον εσωτερικό μας κόσμο και επηρεάζει ό,τι κάνουμε στη ζωή μας. Αν με ρωτάτε εάν θα συνεχίσω να κάνω διαλογισμό για να έχω ηρεμία, διαύγεια και όλα τα θετικά που μου προσφέρει, αδιαμφισβήτητα η απάντηση είναι ναι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα