Εκτός των νέων κανονισμών η Ελλάδα

Εκτός των νέων κανονισμών η Ελλάδα
Greek Prime Minister Lucas Papademos waves as he arrives for an EU summit in Brussels on Thursday, Dec. 8, 2011. During a two-day summit German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy will try to build support for their plan for eurozone nations to submit their national budgets to much greater scrutiny. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Associated Press

Τρία χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα για να ενταχθεί στους νέους κανονισμούς, που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Τι ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο Λουκάς Παπαδήμος για τον χρόνο των εκλογών (Vid)

Αισιόδοξος για την διάσωση του ευρώ και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής .

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς την αντιμετώπισης της κρίσης και την αποτροπή ανάλογων φαινομένων και πρόσθεσε ότι ο τελικός σκοπός είναι να υπάρξει τροποποίηση της συνθήκης.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ελήφθησαν δύο δέσμες μέτρων , μία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και μία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πρώτη προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική και μεγαλύτερη πειθαρχία και η δεύτερη τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η έκδοση ευρωομόλογου δεν αποκλείεται, ωστόσο μετατίθεται για το μέλλον.

Πώς θα αποφύγουμε τα νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να υποβάλλουν διαρθρωτικά προγράμματα και να πάρουν επιπλέον μέτρα”.

Ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε τους στόχους του προϋπολογισμού φιλόδοξους, αλλά εφικτούς και εξέφρασε την πίστη του ότι μπορούν να τεθούν οι βάσεις για ανάκαμψη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα ασκήσει δημοσιονομική πολιτική βάσει των νέων κανόνων, όταν ολοκληρώσει το οικονομικό πρόγραμμα και εξαλείψει το έλλειμμά της, κάτι που προβλέπεται να συμβεί σε 3 χρόνια.

Ο κ. Παπαδήμος, τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα που θα είναι αναγκαία για το 2013-2014 θα εξειδικευτούν κατά την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος, κάτι που θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της.

Ο λόγος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται πλέον από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι βάσει της νέας ρύθμισης που αποφασίστηκε στην περίπτωση που μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3%, οι επιπτώσεις θα είναι αυτόνομες, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην αυτοματοποίηση των κυρώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα