Ηλιόπουλος: Το υπ. Εργασίας λέει στους εργοδότες να “παραβιάσουν τη νομοθεσία” μέσα στις γιορτές

Διαβάζεται σε 2'
Ο Νάσος Ηλιόπουλος
Ο Νάσος Ηλιόπουλος INTIME

Εγκύκλιο που αντιμετωπίζει ως… δυνητική την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, κατήγγειλε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Την άμεση απόσυρση εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, με την οποία αφήνεται στη… διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών το αν και πώς θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία για τα ρεπό των εργαζομένων, ζήτησε στη Βουλή ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς επισήμανε ότι είναι υποκριτικό η κυβέρνηση να μιλά για νομιμότητα στην αγορά εργασίας και στη συνέχεια να εκδίδει τέτοιου είδους εγκυκλίους.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας σημειώνοντας πως «αυτές τις μέρες με το εορταστικό ωράριο, με όλη την πίεση που έχουν οι εμποροϋπάλληλοι και με ό,τι γίνεται και με τις Κυριακές κ.λπ., υπάρχει η Διευκρινιστική Εγκύκλιος της κ. Στρατινάκη (σ.σ Γ.Γ του υπουργείου Εργασίας) η οποία λέει το εξής: «Διευκρινίζεται ότι, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η εβδομαδιαία ανάπαυση δέον είναι να χορηγείται σε άλλη μέρα της ίδιας εβδομάδας». Πρώτη λαθροχειρία. Δεν είναι δέον. Ο νόμος λέει ότι χορηγείται. Αν είναι να δουλέψεις την Κυριακή και έχουμε τρεις Κυριακές -τη μία την περάσαμε, είναι άλλες δύο μπροστά- μέσα σε αυτή τη βδομάδα πρέπει να έχεις πάρει άδεια.Και έρχεται το δεύτερο σκέλος της Εγκυκλίου, που δίνει το Υπουργείο Εργασίας, να προτρέψει σε παρανομία, όπου λέει: «Ειδικά για το έτος 2023 και προκειμένου να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση» -κατ’ εξαίρεση του νόμου, το Υπουργείο Εργασίας δίνει Εγκύκλιο κατ’ εξαίρεση του νόμου- η χορήγηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης και κατά την εβδομάδα που ακολουθεί τις Κυριακές».

Όπως τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, συζητάμε εδώ για νομιμότητα στην αγορά εργασίας και το Υπουργείο σας στέλνει Εγκύκλιο που λέει στους εργοδότες «παραβιάστε το».

«Το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να ανακαλέσετε αυτή την άθλια Εγκύκλιο και να παραιτηθεί άμεσα η κ. Στρατινάκη από τη θέση της. Είναι τουλάχιστον ντροπή να λέτε σε ανθρώπους ότι θα δουλέψετε επταήμερο ούτε ρεπό ούτε τίποτα και αν μετά κανένας πάθει καμιά ανακοπή, κανένα εγκεφαλικό και πάμε στους εκατόν εβδομήντα πέντε νεκρούς εργατικούς χώρους, θα έχουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας λέει ότι φέρνει το Υπουργείο Υγείας νέο πλαίσιο για τα εγκεφαλικά. Αυτή είναι η πολιτική σας και για τη νομιμότητα της εργασίας» κατέληξε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα