ΗΠΑ: Ο Μητσοτάκης “καρφώνει” τα παζάρια της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Ο Μητσοτάκης “καρφώνει” τα παζάρια της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή "Morning Joe" Dimitris Papamitsos

Λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για "να παζαρέψει κανείς άλλα θέματα" με την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σαφές μήνυμα προς το ΝΑΤΟ όσον αφορά στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή “Morning Joe“.

Ερωτηθείς εάν θα συζητήσει με τον κ. Μπάιντεν την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την ανησυχία που έχει εκφράσει η Τουρκία για το ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης καταρχάς διευκρίνισε ότι: “Η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους” και πρόσθεσε:

“Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί.”

Στο ερώτημα δε εάν υπάρχει ανησυχία ότι ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιου είδους αντίποινα γτης Ρωσίας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε:

Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλές απειλές και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Πούτιν δεν είναι καθόλου ευτυχής με αυτή την απόφαση. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η Ρωσία κατάφερε ‘να ενώσει το ΝΑΤΟ’ δίνοντάς του έναν νέο σκοπό και τώρα διευρύνοντας τη Συμμαχία από 30 σε 32 μέλη”.

Έκανε δε λόγο για μία ιστορική απόφαση και για μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ως “μια άλλη ακούσια συνέπεια αυτής της πολύ καταστροφικής απόφασης του Προέδρου Putin να εισβάλει στην Ουκρανία”.

“Η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ”

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ σημαντική για εκείνον προσωπικά και για την Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι η επίσκεψη κανονικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι, αλλά εξαιτίας της πανδημίας, προγραμματίστηκε για φέτος. Και επισήμανε ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

“Είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την πορεία δύο ζωντανών δημοκρατιών και να επαναβεβαιώσουμε την αμοιβαία στρατηγική μας δέσμευση. Και η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου. Θα συζητήσουμε, λοιπόν, για την ενίσχυση της στρατηγικής μας διμερούς συνεργασίας. Φυσικά, θα συζητήσουμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και για τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή ήπειρο”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη επέδειξε πολύ μεγάλη ενότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και εκτίμησε ότι αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα θα διαρκέσει. Χαρακτήρισε εξάλλου αδιανόητο να επαναχαράσσονται με τη βία σύνορα στην Ευρώπη. Και επισήμανε ότι δεν διακυβεύεται μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά η διευθέτηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι’ αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η ΕΕ πρέπει να παρέμβει στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου

Ταυτόχρονα, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Έχουμε μπροστά μας ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε δε ότι θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει σε μία παρέμβαση στη χονδρική φυσικού αερίου. “Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου”, τόνισε.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι αυτό το θέμα έθεσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες ημέρες. “Πρέπει να επιστρατεύσουμε τους διαθέσιμους πόρους μας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε επίσης στους πολίτες και στα νοικοκυριά μας πρόσθετη υποστήριξη, για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς πως θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν τελειώσει κάποια στιγμή ο πόλεμος, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση. Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά μας είναι να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά βεβαίως με όρους οι οποίοι θα είναι αποδεκτοί για την Ουκρανία. Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που στείλαμε όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά νομίζω, δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο έως ότου το ζήτημα αυτό επιλυθεί.”

Εν όψει και της αυριανής ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: “Το πρώτο πράγμα που θέλω να γνωρίζει ο Αμερικανικός λαός είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα, “επέστρεψε”. Όπως ξέρετε περάσαμε μία πολύ επώδυνη οικονομική κρίση. Πριν από δέκα χρόνια, βρισκόμασταν ακόμη σε πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό ήταν πολύ επώδυνο για την ελληνική κοινωνία. Αλλά από τότε που αναλάβαμε την διακυβέρνηση, η οικονομία έχει ανακάμψει.”

Αναφέρθηκε στις αμερικανικές επενδύσεις και τους Αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη γειτονιά του κόσμου. Διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μεταφοράς αερίου, ίσως σύντομα και υδρογόνου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Θέλουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τη σημαντική γεωπολιτική μας θέση και το γεγονός ότι είμαστε μια σταθερή και ισχυρή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως, αποτελούμε έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ. Και είναι μια ευκαιρία -όταν θα μιλήσω στο Κογκρέσο- να τιμήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα