Υπόθεση Ασημακοπούλου: Κλιμάκιο της Αρχής Δεδομένων στο Υπουργείο Εσωτερικών

Διαβάζεται σε 2'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου ISTOCK

Κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Περίπου 20 ημέρες μετά της δημοσιοποίηση της υπόθεσης Ασημακοπούλου και της διαρροής e-mail αποδήμων, κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων επισκέφθηκε την Τετάρτη το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο για περισσότερες από τέσσερις ώρες έκανε έρευνα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου, η οποία έχει υπό την ευθύνη της και τις πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε ήδη ανακοινώσει ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, χωρίς όμως να δώσει κάποια άλλη λεπτομέρεια στη δημοσιότητα.

Γνωρίζουμε πάντως ότι με έγγραφό της στις 4 Μαρτίου η Αρχή ζήτησε να πληροφορηθεί εντός 10 ημερών σε ποιους αποδέκτες έχουν δοθεί αντίτυπα εκλογικών καταλόγων εξωτερικού το τελευταίο έτος, διευκρινίζοντας ποια στοιχεία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν χορηγηθεί, και παρέχοντας κάθε σχετικό στοιχείο τεκμηρίωσης.

Επίσης, εν συνεχεία ζήτησε να μάθει σε ποιον ανήκει το e-mail [email protected] και ποια είναι η λειτουργία του.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που καθορίζει τη λειτουργία του Υπουργείου Εσωτερικών “η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης λαμβάνει κάθε αναγκαίο τεχνικό και διοικητικό μέτρο για τη διασφάλιση των ψηφιακών δεδομένων που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου από μη νόμιμες μεταβολές, αλλοιώσεις, μη νόμιμες χρήσεις και μη νόμιμα εξουσιοδοτημένες προσβάσεις σε αυτά”.

Προφανώς από το κλιμάκιο της Αρχής ζητήθηκαν επί της ουσίας πληροφορίες, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το γεγονός να έγινε και επί τόπου τεχνικός έλεγχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα