Υπόθεση Ασημακοπούλου: Το ΥΠΕΣ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία που ζήτησαν οι απόδημοι

Διαβάζεται σε 2'
Νίκη Κεραμέως
Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί πολλούς από τους θιγόμενους απόδημους στην υπόθεση Ασημακοπούλου αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΣ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία που ζήτησαν.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος (που εκπροσωπεί νομικά αρκετούς απόδημους για το ζήτημα της διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε στους απόδημους τα στοιχεία που ζήτησαν και δικαιούνταν βάσει νόμου.

Αναλυτικά έγραψε τα εξής:

«Νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την δημοσιοποίηση της διαρροής και τις παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης, ένας αριθμός αποδήμων Ελλήνων υπέβαλε αιτήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να τους χορηγηθούν αντίγραφα από τα δεδομένα που τηρεί το υπουργείο σχετικά με τον εκλογικό κατάλογο.

Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του GDPR, δυνάμει του οποίου ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει υποχρέωση να χορηγήσει αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί στο αρχείο του προς το ίδιο το υποκείμενο των δεδομένων.

Αντί όμως το Υπουργείο Εσωτερικών να στείλει αντίγραφα των δεδομένων στους απόδημους που το ζήτησαν, που ήθελαν προφανώς οι άνθρωποι να ενημερωθούν ακριβώς για τον κατάλογο των στοιχείων τους που πράγματι διατηρεί η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον εκλογικό κατάλογο, το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε μια αυτοματοποιημένη γενικότητα που απλώς αναπαράγει άρθρα και διατάξεις του GDPR χωρίς όμως να ικανοποιεί το δικαίωμα χορήγησης αντιγράφων!

Οι απόδημοι για μια ακόμη φορά νιώθουν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών τους κοροϊδεύει και ότι υπάρχει πλήρης περιφρόνηση για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους βάσει του θεσμικού πλαισίου προστασίας δεδομένων.

Δηλαδή, το Υπουργείο Εσωτερικών που άφησε τα δεδομένα των αποδήμων να διαρρεύσουν δεξιά και αριστέρα, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ικανοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά τους και να τους δώσει αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί για αυτούς.

Σχετικά με αυτό το θέμα έχω υποβάλλει σήμερα καταγγελία στον DPO του Υπουργείου Εσωτερικών περιμένοντας το θέμα αυτό να λυθεί εντός της επόμενης ημέρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουμε νέα νομικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου προσώπου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα